Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Πλήρως οπλισμένες οι φρεγάτες «Κανάρης» και «Σπέτσαι» περιπολούν συνεχώς στην περιοχή που έχει δεσμεύσει η τουρκική Navxtex

«Όλα τα πλοία μας βρίσκονται εκεί που πρέπει» δηλώνουν από το ΥΠΕΘΑ, αν και εκτιμάται ότι βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης της έντασης

Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα παρατηρείται μια φάση αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο, δύο πλήρως οπλισμένες φρεγάτες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού θα βρίσκονται μέχρι και την Κυριακή που λήγει η τουρκική Navtex στη θαλάσσια περιοχή που έχουν δεσμεύσει οι γείτονές μας, μεταξύ Κρήτης και Καστελόριζου, προκειμένου να επιτηρούν κάθε ύποπτη κίνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο ανατολικό άκρο της περιοχής που έχον δεσμεύσει οι Τούρκοι περιπολεί αυτή την ώρα η μήκους 130 μέτρων φρεγάτα «Κανάρης» (F-464) με πλήρωμα 200 ανδρών που μέχρι πρότινος συμμετείχε στην πολυεθνική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL).

Στο δυτικό άκρο της δεσμευμένης περιοχής πλέει η εξίσου ετοιμοπόλεμη φρεγάτα «Σπέτσαι» (F-453) μήκους 117 μέτρων που φέρει πλήρωμα επίσης γύρω στα 200 άτομα εκ των οποίων οι περίπου 30 είναι αξιωματικοί. Ούτως η άλλως κινούνταν στα νερά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και τις προηγούμενες ημέρες καθώς λαμβάνει μέρος στην επιχείρηση «Ειρήνη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει ως στόχο τον έλεγχο της τήρησης του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη. Όλος ο υπόλοιπος στόλος είναι διασκορπισμένος σε κατάλληλα σημεία σε όλο το Αιγαίο από τη Σαμοθράκη μέχρι τη Ρόδο με έμφαση στην περιοχή του Καστελόριζου.

Βλέπουν τα πάντα δύο θηριώδη αεροπλανοφόρα
Παράλληλα, εκτός από το θαλάσσιο τείχος που έχουν σχηματίσει από την πρώτη στιγμή οι δυνάμεις του στόλου μας, στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται δύο πλέουν επίσης δύο τεράστιου εκτοπίσματος συμμαχικά πλοία που θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι δεν πρόκειται να αφήσουν την Τουρκία να προκαλέσει «θερμό» επεισόδιο.

Το ένα είναι το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» που κινείται συνεχώς στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και το άλλο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» με προσωπικό 5.600 ατόμων που μπήκε την Παρασκευή στη Μεσόγειο από τη διώρυγα του Σουέζ, συνοδευόμενο από έναν μικρό στολίσκο. Αμφότερα έχουν πλήρη εικόνα των θέσεων στα οποία βρίσκονται τόσο τα ελληνικά όσο και τα τουρκικά πολεμικά πλοία σε πραγματικό χρόνο και αξιολογούν την κατάσταση. Με τέτοια δύναμη πυρός οι γνωρίζοντες αποκλείουν να υπάρξει κλιμάκωση της έντασης μέχρι και την Κυριακή που λήγει η τουρκική Navtex.

Μέχρι και αυτή την ώρα πάντως το επίμαχο ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας. Ακόμη και εάν ξεκινούσε τώρα, για να φτάσει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα θέλει όπως μας λένε οι γνωρίζοντες πάνω από μισή μέρα, οπότε εμείς θα έχουμε το χρόνο να συγκεντρώσουμε ακόμη περισσότερα πλοία εάν τυχόν απαιτηθεί.

«Οι Έλληνες δεν αστειεύονται»
Αυτό που εξαρχής θέλαμε να δείξουμε μόλις εκδόθηκε η τουρκική Navtex είναι ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε κανένα μας δικαίωμα και το μήνυμα φαίνεται πως πέρασε ξεκάθαρα στις αντίπερα όχθες του Αιγαίου. Χαρακτηριστικός άλλωστε είναι ο διάλογος που διέρρευσε από την γερμανική καγκελαρία χθες, μεταξύ Άνγκελας Μέρκελ και Ταγίπ Ερντογάν.

Η κ. Μέρκελ φέρεται να είπε στον Τούρκο πρόεδρο ότι «οι Έλληνες δεν αστειεύονται». Πρόσθεσε σε ότι «θα πρέπει να περιμένετε ακόμη και θερμό επεισόδιο εάν βγάλετε το Oruc Reis για έρευνες. Θα έχετε πολλά προβλήματα όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά και με ολόκληρη την Ευρώπη εάν συνεχιστούν οι προκλήσεις. Οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σκληρές».

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου