Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Τέσσερεις κανόνες για μια σωστή ρουτίνα μπάνιου του μωρού σας

Πώς να γίνει το μπάνιο η αγαπημένη διαδικασία για το μωρό & το παιδί σας

Το μπάνιο του μωρού είναι από τα πρώτα πράγματα που συνδέει τους γονείς με το νέο μέλος της οικογένειας.
Η σχέση χτίζεται μέσα από αυτή την όμορφη, καθημερινή διαδικασία της οποίας ο ρόλος είναι ακόμη πιο σημαντικός απ’ ό,τι φανταζόμαστε. Γιατί δεν αφορά μόνο την καθαριότητα του μωρού και στη συνέχεια του παιδιού, αλλά διαμορφώνει την καθημερινότητά του και χτίζει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους γονείς του. Επιπλέον όταν το μπάνιο του μωρού από τις πρώτες κιόλας μέρες της ζωής του μπαίνει σε μια ρουτίνα, τότε το ίδιο μεγαλώνοντας αποκτά τη συνήθεια του προγράμματος, – το οποίο έχουν τόσο ανάγκη τα παιδιά.

Η ρουτίνα σε συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως είναι το φαγητό, το μπάνιο και ο ύπνος, δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας στα μωρά, το οποίο με το πέρασμα των ετών «χτίζει» ανεξάρτητα παιδιά.

Όσον αφορά τη ρουτίνα του μπάνιου υπάρχουν κάποιοι κανόνες οι οποίοι θα σας βοηθήσουν αφενός να γίνει η διαδικασία σωστά, αφετέρου ευχάριστη για το μωρό ή το παιδί σας. Το σημαντικό είναι να χρησιμοποιείτε πάντα προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για την επιδερμίδα των μωρών και των παιδιών, καθώς και προϊόντα απόλυτα ασφαλή στη χρήση από την 1η ημέρα της γέννησης
1. Τηρήστε μια συγκεκριμένη ώρα

Ένα από τα πιο βασικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε με το μπάνιο του μωρού από τις πρώτες κιόλας μέρες είναι η τήρηση ενός ωραρίου. Προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο συνεπής σε αυτή την ώρα, η οποία καλό θα είναι να τοποθετείται πριν τον βραδινό ύπνο του μωρού. Είναι πολύ σημαντικό να έχετε επιλέξει αυτή την ώρα με βάση και τις δικές σας ανάγκες (π.χ. ωράριο εργασίας κλπ), ώστε να μην δεσμεύεστε και το μπάνιο του μωρού σας να γίνεται χωρίς βιασύνες και πίεση. Εφαρμόζοντας μια συγκεκριμένη ώρα για το μπάνιο το κάνετε να συνηθίζει αυτή την κατάσταση και να ξέρει μέσα στη μέρα ποιο είναι το πρόγραμμά του. Στα μωρά αρέσει η επανάληψη και η περιοδικότητα, καθώς τους δημιουργεί ασφάλεια. Το ίδιο ισχύει και με τα παιδιά!

2. Αποβάλλετε το άγχος και παραμείνετε ήρεμοι

Πρέπει να θυμάστε ότι είναι πολύ πιθανό το μωρό σας να μην αγαπήσει το μπάνιο αμέσως. Μπορεί να μην του αρέσει να μένει γυμνό και βρεγμένο, να κρυώνει και να νιώθει άβολα. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά μωρά δυσανασχετούν στην αρχή. Εσείς είστε εκεί για να το κάνετε να νιώσει ασφάλεια και να του δείξετε ότι το μπάνιο μπορεί να γίνει γι’ αυτό το πιο γλυκό παιχνίδι. Είναι πολύ πιθανόν να νιώθετε άγχος, ειδικά αν είναι το πρώτο σας παιδάκι. Δεν χρειάζεται! Όσο απολαμβάνετε αυτή τη διαδικασία εσείς, θα δημιουργείτε τα ίδια όμορφα συναισθήματα και στο μωρό σας. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Δώστε επίσης σημασία στη σωστή θερμοκρασία του νερού, καθώς κάτι τέτοιο θα κάνει το μωρό σας να απολαύσει περισσότερο το μπάνιο. H ιδανική θερμοκρασία του νερού για το μπάνιο του μωρού σας είναι από 32°C έως 37°C.

3. Χρησιμοποιήστε φιλικά για το μωρό προϊόντα και έχετε όλα τα απαραίτητα κοντά σας

Για να περιορίσετε αυτό το άγχος που τυχόν έχετε και να παραμείνετε ήρεμοι κατά τη διάρκεια του μπάνιου, φροντίστε να έχετε όλα τα απαραίτητα δίπλα σας προτού ξεντύσετε το μωρό. Εφοδιαστείτε με: μία λεκάνη, ένα απαλό αφροντούς για το σώμα και τα μαλλιά, ένα μπουρνούζι, μία κρέμα ενυδάτωσης σώματος και μία πάνα. Αρχικά, βγάλτε του ήρεμα και τρυφερά τα ρούχα και να του μιλάτε χαμηλόφωνα και γλυκά όση ώρα θα του κάνετε μπάνιο. Είναι εξίσου σημαντικό να επιλέξετε προϊόντα κατάλληλα για το εύθραυστο δέρμα του μωρού. Ιδανικά είναι τα προϊόντα  τα οποία, μάλιστα, περιέχουν 95% συστατικά φυσικής προέλευσης, με βασικό συστατικό το αβοκάντο. Για το μωρό σας, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το απαλό αφροντούς για σώμα & μαλλιά, βάζοντας μια ποσότητα στο χέρι & απλώνοντας σε όλο του το σώμα & τα μαλλάκια. Είναι σημαντικό να ξεβγάζετε με προσοχή αποφεύγοντας τα μάτια, αν και η σύνθεση του αφροντούς έτσι κι αλλιώς δεν προκαλεί δάκρυα.

Για τα μεγαλύτερα παιδάκια, υπάρχει αντίστοιχα το απαλό σαμπουάν για μαλλιά που τα ξεμπλέκει εύκολα και δε τσούζει τα ματάκια. Ο αφρός που δημιουργείται θα κάνει το μπάνιο ένα ευχάριστο παιχνίδι για τα παιδιά.

4. Χαλαρό μασάζ μετά το μπάνιο

Η ρουτίνα του ολοκληρώνεται με ένα απαλό μασάζ. Βοηθά το μωρό να χαλαρώσει και να ετοιμαστεί για τον ύπνο του. Δοκιμάστε να βάλετε την κρέμα ενυδάτωσης η οποία μυρίζει υπέροχα, έχει ευχάριστη υφή, απορροφάται γρήγορα και ενυδατώνει με τον καλύτερο τρόπο το δέρμα του μωρού. Την ίδια μπορείτε να χρησιμοποιείτε και για τα μεγαλύτερα παιδιά που πιθανόν να υπάρχουν στην οικογένεια. Για ολοκληρωμένη περιποίηση, χρησιμοποιούμε και την κρέμα ενυδάτωσης Hydra Bébé για το Πρόσωπο.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου