Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από εργαζομένους και πελάτες στα σούπερ μάρκετ

Πρόστιμο 150 ευρώ για τους παραβάτες

Υποχρεωτική θα είναι πλέον η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ, τόσο από τους εργαζομένους όσο και από τους πελάτες.

Η σταθεροποίηση των ημερησίων κρουσμάτων κορονοϊού σε διψήφιο αριθμό ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτή την απόφαση, την οποία γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

«Εφαρμόζοντας την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του COVID-19, εκδίδεται ΚΥΑ με την οποία καθίσταται από αύριο, υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας στα σούπερ μάρκετ από τους εργαζομένους και καταναλωτές», έγραψε στο Twitter o κ. Σταμπουλίδης.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι δεν ακολουθήσουν τη νέα οδηγία θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 150 ευρώ.

ΕΟΔΥ: 28 νέα κρούσματα κι ένας θάνατος στην Ελλάδα
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 28 νέα κρούσματα του κορονοϊού την Παρασκευή 17/7. Από αυτά τα 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ έχει καταγραφεί ένας θάνατος.

Συνολικά τα θύματα είναι 194 ενώ οι περιπτώσεις του Covid-19 στη χώρα μας φτάνουν πλέον τις 3.964.

12 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 124 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Το σκίτσο που δείχνει πώς μας προστατεύει η μάσκα όταν μιλάμε
Τη σημασία της χρήσης μάσκας κατά της μετάδοσης του κορονοϊού δείχνει μέσα από μία εικόνα στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος.

«Οι μάσκες μειώνουν τη μετάδοση μέσω αέρα. Μολυσματικά μικροσκοπικά σταγονίδια και σωματίδια αερολυμάτων μπορούν να απελευθερωθούν κατά την αναπνοή και την ομιλία από ασυμπτωματικά μολυσμένα άτομα. Η μη κάλυψη μεγιστοποιεί την έκθεση στον ιό, ενώ η καθολική κάλυψη έχεις ως αποτέλεσμα τη λιγότερη έκθεση» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτηση.

«Μπαίνουμε σε περίοδο δυσκολιών, έχουν χτυπήσει τα καμπανάκια, αυξάνονται και τα εισαγόμενα κρούσματα και τα εγχώρια κρούσματα κορονοϊού. Είμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο. Και πρέπει να καταλάβουμε ότι ο κορονοϊός δεν έχει φύγει» τόνισε νωρίτερα μιλώντας στο ΟPEN ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος και μέλος των Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Μάριος Λαζανάς.

Ο λοιμωξιολόγος τόνισε τη σημασία της χρήσης μάσκας.

«Αυτή τη στιγμή, θεωρούμε ότι επειδή μπαίνουμε σε μια δύσκολη εποχή το πιο βασικό μέτρο, μιας και δεν έχουμε φάρμακα και εμβόλια, είναι η πρόληψη. Η πρόληψη αφορά στις αποστάσεις, τη χρήση μάσκας και το καλό πλύσιμο των χεριών. Η μάσκα είναι αυτή τη στιγμή ένα πολύ βασικό μέτρο και πρέπει να καθιερωθεί και στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους που δεν είχε καθιερωθεί» ανέφερε.

Στη συνέχεια έφερε το παράδειγμα των σούπερ μάρκετ όπου πρότεινε να γίνει υποχρεωτική η χρήση της. Παράλληλα, είπε ότι εκτός της χρήσης της μάσκας, πρέπει να γίνουν πιο εντατικοί έλεγχοι από εδώ και πέρα.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου