Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Φίλης για Τουρκία: Το μήνυμα πρέπει να είναι ηχηρό και ισχυρό

«Είναι πολύ λογικό αυτό που συμβαίνει από την πλευρά της Τουρκίας»

«Ο Ερντογάν αισθάνεται ότι η Ελλάδα τον παγίδευσε σε μια διαδικασία, προτείνοντας μεν και συζητώντας την αναβίωση των διερευνητικών επαφών, ενώ από την άλλη έκανε τη συμφωνία με την Αίγυπτο» είπε ο διεθνολόγος και διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης σχολιάζοντας την τουρκική προκλητικότητα και τον απόπλου του Oruc Reis.

Ο τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι θεώρησε πως το moratorium αφορούσε γενικά τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο από την πλευρά της Τουρκίας, είπε ο κ. Φίλης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Επίσης, όπως ανέφερε ο διεθνολόγος, ο Ερντογάν φαίνεται να πιέζεται πολύ και λόγω της καθοδικής πορείας της οικονομίας της Τουρκίας. «Είναι πολύ λογικό αυτό που συμβαίνει από την πλευρά της Τουρκίας» είπε.

Αυτό που τόνισε ο κ. Φίλης είναι πως πρέπει να έχουμε προετοιμάσει το έδαφος κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά από αυτές τις εξελίξεις. «Το μήνυμα πρέπει να είναι ηχηρό και ισχυρό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ζήτημα με τις φρεγάτες, εκτιμά ο διεθνολόγος, ότι δεν έχει ολοκληρωθεί. Το καλό σενάριο θα είναι ο Ερντογάν να είναι περισσότερο απορροφημένος από τα εσωτερικά προβλήματα, επεσήμανε.

Όσο για τη στάση της Ευρώπης και κυρίως της Γερμανίας, είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει ξεκάθαρη θέση απέναντι στην Τουρκία και κυρίως η Γερμανία.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου