Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

Μαγιορκίνης για σχολεία: Δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν χωρίς χρήση μάσκας – Τα δύο σενάρια για την επιστροφή των μαθητών

Κρίσιμες οι επόμενες μέρες για την εξέλιξη της πανδημίας

Για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων από Σεπτέμβρη και για το εμβόλιο της Ρωσίας κατά του κορονοϊού, αλλά και  μίλησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Για τα σχολεία και τον τρόπο με τον οποίο αυτά θα λειτουργήσουν από 7 Σεπτέμβρη, οπότε είναι και η ημερομηνία έναρξής τους μίλησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε παιδιά άνω των 10 ετών, αλλά οποιαδήποτε απόφαση θα παρθεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Τα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη:

Πλήρη κανονικότητα με μάσκες. «Νομίζω η πιθανότητα να ανοίξουν με πλήρη κανονικότητα χωρίς μάσκες, δεν υπάρχει» τόνισε.

Εκ περιτροπής, πάλι με μάσκες, τα μεγάλα παιδιά (πάνω από 10 ετών)
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, πολλά είναι τα εμβόλια που έχουν βγει, αλλά όλα βρίσκονται σε πειραματικές δοκιμές.

Όσον αφορά στο εμβόλιο της Ρωσίας δεν έχει αξιολογηθεί όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του και την ασφάλειά του. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί ακόμα στην Ευρώπη και την Αμερική. Μέχρι τότε, ο καθηγητής συνιστά υπομονή, συνεργασία και τήρηση των μέτρων. Εκτιμά ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο περί τα τέλη του 2020 με αρχές του 2021.

Αναφορικά με μελέτες που δείχνουν κάποια μετάλλαξη του ιού, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε πως σε εργαστηριακές μόνο συνθήκες, ο ιός δείχνει μεγαλύτερη μολυσματικότητα, η οποία δε σχετίζεται με την παθογένεια. «Εάν ο ιός πολλαπλασιάζεται στη μύτη και το στόμα είναι περισσότερο μολυσματικός και λιγότερο παθογόνος. Όταν πολλαπλασιάζεται στον πνεύμονα, συμβαίνει το αντίθετο», είπε χαρακτηριστικά .

Για τα νέα μέτρα που έχουν επιβληθεί, υποστήριξε πως δεν έχει υπάρξει καμία καθυστέρηση στο χρόνο επιβολής τους και πως η αποτελεσματικότητά τους θα κριθεί από την κίνηση της πανδημίας τις επόμενες ημέρες.πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου