Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Μαγιορκίνης: Υπάρχει δυναμική δεύτερου κύματος

«Θα πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα αλλά να δούμε και πόσο αποτελεσματικά είναι» είπε

Για την αυξητική τάση που παρουσιάζει ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Παρασκευής (7/8) o επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Για την πανδημία αλλά και τα κρούσματα του φονικού ιού που εντοπίζονται σε αρκετούς εργαζόμενους στον τομέα της υγείας μίλησε στην ίδια εκπομπή και ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Λάρισας.

«Οι υγειονομικοί ήταν και άνθρωποι. Στην ιχνηλάτηση που έγινε φάνηκε πως είχαν επιστρέψει από διακοπές. Η αλήθεια είναι πως υπάρχει μία χαλάρωση, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για έλλειψη μέτρων ατομικής προστασίας. Το στέλεχος του ιού το οποίο είναι σε μεγαλύτερη συχνότητα δεν έχει επιθετική βιολογική συμπεριφορά και δεν δίνει συμπτώματα. Υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί. Εμείς πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί από τον υπόλοιπο πληθυσμό» είπε ο Γ. Βασιλόπουλος.

«Υπάρχει ευρεία εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα. Όλες αυτές οι ανεξάρτητες μεταδόσεις σε διάφορους νομούς δείχνουν πολλαπλές αλυσίδες μετάδοσης οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Επίσης ο αριθμός των ορφανών κρουσμάτων ακόμη και αστικά κέντρα είναι αυξημένος. Υπάρχει μια δυναμική δεύτερου κύματος. Είναι ανησυχητικό θα πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα αλλά να δούμε και πόσο αποτελεσματικά είναι. Σε περίπου 10 ημέρες θα δούμε» είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στον ΑΝΤ1 και πρόσθεσε:

«Είχα πει πως το δεύτερο κύμα δεν έχει σχέση με τη θερμοκρασία και θα ερχόταν νωρίτερα από το φθινόπωρο όταν θα χαλάρωναν τα μέτρα. Τελικά ήρθε αργότερα απ΄ότι το περιμέναμε στην ουσία πήρε παράταση δύο μήνες».

«Το ότι κορονοϊός έχει αρχίσει να χτυπά και τις μικρότερες ηλικίες έχει να κάνει με το ότι τώρα ο αριθμός είναι πιο αντικειμενικός» ανέφερε και συμπλήρωσε εστιάζοντας στα τοπικά lockdown είπε πως είναι ένα μέτρο το οποίο θα βλέπουμε να εφαρμόζεται τοπικώς. «Μιλάμε για πιο ενισχυμένα μέτρα όχι ακριβώς για lockdown» διευκρίνισε.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου