Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

Οργή και αγανάκτηση στο Μαρκόπουλο για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων

Ξεσηκώνονται οι κάτοικοι

«Όχι τα λύματα του Σαρωνικού στη Χαμολιά» είναι το σύνθημα των κατοίκων του Μαρκόπουλου Μεσογαίας, που με κάθε τρόπο εκφράζουν την αντίθεσή τους στην υποβάθμιση της περιοχής τους, μέσω της κατασκευής του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων.

Βγαίνοντας στον δρόμο, τον περασμένο μήνα, αλλά και με τη νομική προσφυγή κατά της ΕΥΔΑΠ από τη δημοτική αρχή, δήμος και κάτοικοι δεν σταματούν να αντιδρούν στη μετατροπή του τόπου τους «σε χαβούζα», όπως οι ίδιοι λένε.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα λύματα από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου - Παιανίας, που κατασκευάζεται αυτό τον καιρό δίπλα ακριβώς από τον διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος», θα καταλήγουν στη Χαμολιά, γραφική παραθαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Αττικής κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας. Μέσω σωλήνων συνολικού μήκους 53 χιλιομέτρων τα λύματα θα καταλήγουν στο παραλιακό μέτωπο του δήμου Μαρκόπουλου, όπου ανήκει η Χαμολιά.

Όπως υποστηρίζει η δημοτική αρχή, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις οι οποίες όμως δεν εφαρμόζονται. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Αλλαγιάννη, υπάρχουν δύο μελέτες που θα έβαζαν τέλος σε όλη αυτή την αναστάτωση που έχει προκληθεί: Η μια είναι της ίδιας της ΕΥΔΑΠ και προβλέπει τη δημιουργία Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων στην περιοχή Γερακίνα της Παλαιάς Φώκαιας «όπου ήταν αδειοδοτημένες μάλιστα και οι περιβαλλοντικές μελέτες, αλλά εγκαταλείφθηκε για κάποιους λόγους». Εγκαταλείφθηκε επίσης και η άλλη μελέτη που αφορούσε τη σύνδεση του παραλιακού μετώπου με την Ψυτάλλεια και έχει τη δυνατότητα να δεχθεί επιπλέον λύματα. «Αυτό που σκέφτηκαν όμως ήταν πως για να λυθεί ακόμη και το αποχετευτικό πρόβλημα του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού θα πρέπει να φέρουν όλα τα λύματα σε εμάς» επισημαίνει ο δήμαρχος.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου