Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Τεράστια εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα – Οι «κόκκινες» περιοχές

Πόσα είναι τα εισαγόμενα

Ακόμη 124 κρούσματα του κορονοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι νεκροί στην Ελλάδα φτάνουν πλέον τους 210, μιας και ακόμη ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του.

Από τα σημερινά κρούσματα, τα 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και από 22 σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Tο ένα τρίτο περίπου των νέων κρουσμάτων συνδέεται με προσδιορισμένες εστίες προηγούμενων ημερών.

Πού εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα:

  • 15 κρούσματα  κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • 9 εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
  • 22 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • 22 στη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων 4 αφορούν ενδονοσοκομειακή συρροή στην ουρολογική κλινική του Γ.Ν.Θ. Γεννηματάς, δύο συνδέονται με το κρούσμα στην Α’ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, ένα συνδέεται με το γάμο στους Αμπελοκήπους και άλλα 6 αναφέρουν ενδοοικογενειακή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
  • 1 στην Αρκαδία
  • 1 στη Δράμα
  • 2 στη Ρόδο, συνδεόμενα με τον γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.
  • 18 στον Έβρο, όλα συνδεόμενα με το γάμο της Αλεξανδρούπολης*.
  • 2 στην Ημαθία
  • 8 στην Καβάλα, συνδεόμενα με το cluster στην κρεατοβιομηχανία Vikre*.
  • 8 στη Λάρισα, από τα οποία τα έξι αφορούν σε γιατρούς από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, οι οποίοι έκαναν διακοπές στη Χαλκιδική και ένα είναι στενή επαφή τους*.
  • στη Μαγνησία, από τα οποία τα *4 συνδέονται με το cluster του στρατοπέδου του Στεφανοβίκειου στο Βόλο και το ένα συνδέεται με το γάμο στην Αλεξανδρούπολη*.
  • 1 στην Πιερία.
  • 1 στην Καστοριά.
  • 1 στην Κέρκυρα.
  • 2 στην Κοζάνη.
  • 1 στις Κυκλάδες.
  • 1 στην Πέλλα.
  • 2 στη Χαλκιδική.
  • 1 στα Χανιά.

Σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό (COVID-19), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.973, εκ των οποίων το 54,6% αφορά άνδρες. 1.349 (27,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.479 (49,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Δεκατρείς ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών.  Τρεις  (23,1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε έναν ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 210 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (31,9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Γιατί κάποιοι άνθρωποι αρρωσταίνουν πιο βαριά από κορονοϊό

Πολλές είναι οι «μαύρες» και «γκρίζες» περιοχές όσον αφορά τον κορονοϊό, στις οποίες οι επιστήμονες προσπαθούν να ρίξουν «φως». Όπως φαίνεται, σταδιακά καταφέρνουν να δώσουν απαντήσεις σε ένα από τα πολυπλοκότερα μυστήρια της πανδημίας: γιατί μερικοί άνθρωποι αρρωσταίνουν πολύ σοβαρά από την Covid-19, ενώ άλλοι αναρρώνουν γρήγορα.

Νέες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι σε ορισμένους ασθενείς το ανοσοποιητικό σύστημά τους παύει να λειτουργεί συντονισμένα και γίνεται άνω-κάτω, με συνέπεια την εκδήλωση βαριάς νόσου.

«Βλέπουμε μερικά τρελά πράγματα να συμβαίνουν σε διάφορα στάδια της λοίμωξης», δήλωσε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» η επικεφαλής μίας από τις νέες έρευνες, η ιαπωνικής καταγωγής καθηγήτρια Ανοσοβιολογίας, Ακίκο Ιβασάκι, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γέιλ.

Αντί το σώμα μερικών άτυχων ασθενών να επιστρατεύσει κατά του SARS-CoV-2 τα αναγκαία κύτταρα και μόρια του ανοσοποιητικού συστήματος για να πολεμήσει τον «εισβολέα», εξαπολύει ασυντόνιστα ένα υπερβολικό «μπαράζ όπλων», που έχουν ως συνέπεια να κάνουν μεγάλη ζημιά σε πολλούς υγιείς ιστούς.

Οι επιστήμονες, οι οποίοι μελετούν αυτές τις ασυνήθιστες και αυτοκαταστροφικές ανοσολογικές αντιδράσεις, έχουν σιγά-σιγά εντοπίσει βιολογικές «υπογραφές», που τους επιτρέπουν να διακρίνουν τους ασθενείς που έχουν μπει σε δρόμο ανάκαμψης από εκείνους που οδεύουν προς επικίνδυνη επιδείνωση.

Αυτό αναμένεται να βοηθήσει στην έγκαιρη προσαρμογή των θεραπειών ανάλογα με την αντίδραση κάθε ασθενούς, με στόχο τον μετριασμό των συμπτωμάτων τους ή ίσως και την καταστροφή του κορονοϊού, προτού αυτός προλάβει να προκαλέσει την επιζήμια ανοσολογική αντίδραση.

«Πολλά στοιχεία μάς δείχνουν ότι είναι ανάγκη να δράσουμε αρκετά πρώιμα για να αλλάξουμε την τροχιά της νόσου», ανέφερε ο ανοσολόγος, Τζον Γουέρι, του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, επικεφαλής μίας άλλης πρόσφατης μελέτης σχετικά με τις χαρακτηριστικές ανοσολογικές «υπογραφές» του ιού.

Στις πιο οικείες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, π.χ. από τον ιό της γρίπης, το σώμα ενορχηστρώνει την άμυνά του σε δύο φάσεις: Πρώτα έρχεται το «ιππικό» ορισμένων μορίων άμεσης δράσης που συρρέουν στην περιοχή της μόλυνσης και προσπαθούν να περιορίσουν τον εισβολέα, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο μέχρι να έλθουν οι πιο εξειδικευμένες και πιο βραδυκίνητες ενισχύσεις.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε μεγάλο βαθμό, την πρώτη ανοσολογική αντίδραση, που πυροδοτεί φλεγμονή, κατευθύνουν οι κυτταροκίνες, σηματοδοτικά μόρια που -σαν μικροσκοπικοί συναγερμοί- μπορούν στη συνέχεια να κινητοποιήσουν άλλα αποτελεσματικότερα «όπλα» του σώματος (αντισώματα και Τ-λεμφοκύτταρα).

Δυστυχώς, όπως επιβεβαιώνεται από διάφορες μελέτες, αυτή η συντονισμένη ανοσολογική αντίδραση καταρρέει σε ασθενείς με σοβαρή Covid-19. Το αποτέλεσμα είναι οι κυτταροκίνες, αντί να χτυπάνε απλώς το «καμπανάκι», συνεχίζουν να σημαίνουν συναγερμό χωρίς σταματημό, ακόμη και αφότου οι ενισχύσεις (τα αντισώματα και Τ-λεμφοκύτταρα) έχουν καταφθάσει στο πεδίο της λοίμωξης, με συνέπεια η αναπόφευκτη φλογίτσα της φλεγμονής να εξελίσσεται σε μεγάλη πυρκαγιά.

«Είναι φυσιολογικό να αναπτύσσεται φλεγμονή στη διάρκεια μίας λοίμωξης από ιό. Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν η φλεγμονή επιτείνεται», σημείωσε η ανοσολόγος Κάθριν Μπλις του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια. Σε μερικούς ασθενείς, μάλιστα, αυτή η κατάσταση συνεχίζεται για απρόσμενα μεγάλο χρονικό διάστημα, γι' αυτό ορισμένοι άνθρωποι νιώθουν ότι, παρόλο που έχει περάσει αρκετός καιρός από την αρχή της λοίμωξής τους, δεν λένε να γίνουν καλά.

Από την πλευρά του, ο ανοσολόγος Άβερι Όγκαστ του Πανεπιστημίου Κορνέλ, έκανε λόγο για «αίνιγμα», καθώς -όπως είπε- «ενώ εκδηλώνεται αυτή η μανιασμένη ανοσολογική αντίδραση, παρόλα αυτά ο ιός συνεχίζει να αναπαράγεται».

*Η φωτογραφία είναι αρχείου

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου