Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Βατόπουλος: Η νεολαία ούτε έχει πάρει χαμπάρι τι γίνεται

Tο 20% των ασθενών μεταδίδουν τον ιό στο 80%

Αύξηση κρουσμάτων έφερε η χαλάρωση των πολιτών στα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

«Οι άνθρωποι έχουν χαλαρώσει και συνωστίζονται περισσότερο από όσο θα έπρεπε. ίχα κάνει -μεταξύ και αστείου- μια δήλωση παλαιότερα και είχα πει ότι δεν χρειαζόμαστε τους τουρίστες, μπορούμε να τα καταφέρουμε και μόνοι μας και μάλλον έτσι είναι» είπε ο καθηγητής μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος μιλώντας στο Open TV.

Και πρόσθεσε: «Πρέπει να τονιστεί πώς μεταδίδεται ο ιός και ότι το 20% των ασθενών μεταδίδουν τον ιό στο 80%. Αν αυτοί οι άνθρωποι βρεθούν σε ένα πάρτι, σε μια εκδήλωση δημιουργείται το φαινόμενο της υπερμετάδοσης».

Ο καθηγητής εξηγεί ότι ένας ασυμπτωματικός μεταδίδει πολύ εύκολα τον ιό σε μεγάλο αριθμό ατόμων και τα περισσότερα περιστατικά που έχουμε τις τελευταίες ημέρες όπως στον Πόρο ή στο εργοστάσιο κρέατος προκλήθηκαν από αυτό.

Ο κ.Βατόπουλος διευκρινίζει ότι είτε πρόκειται για μπαρ είτε για εργαστήριο είτε για εκκλησία αν υπάρχει συγχρωτισμός έχουμε συνθήκες μετάδοσης και οι σωστές συνθήκες υγιεινής πρέπει να ισχύουν παντού.

«Ο κόσμος όταν πάει να κάνει μια δουλειά φοράει μάσκα, όταν πάει όμως να διασκεδάσει δεν την φοράει. Επίσης παρατηρώ ότι οι περισσότεροι ηλικιωμένοι φοβούνται και φορούν μάσκα. Η νεολαία όμως ούτε έχει πάρει χαμπάρι τι γίνεται. Είτε τους λες το πολιτικό σύστημα στη Νέα Γουινέα είτε τους λες για τον κορονοϊό, το ίδιο τους ενδιαφέρει» τονίζει.

Ο καθηγητής αναφέρει ότι δεν γίνεται να υπάρχει νεολαία, μουσική, αλκοόλ και νυχτερινά μαγαζιά ανοιχτά αλλά να μην είναι όρθιοι, αλλά κάθε μέτρο δημόσιας υγείας δεν επιβάλλεται «με τη ράβδο». «Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι μιλάμε για ένα θέμα υγείας το οποίο τον αφορά», λέει.

Δείτε το βίντεο:

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου