Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020

Χαρδαλιάς: Δημιουργεί και νέο μέτωπο η κακοκαιρία Ιανός – Φέρνει πολύ ισχυρές καταιγίδες, θα πλήξει απόψε και την Αττική

«Συνεχίζεται η μάχη στη δυτική Πελοπόννησο και τα νησιά»

Στην εξέλιξη της κακοκαιρίας Ιανός αλλά και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει μέχρι αυτή τη στιγμή αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, έπειτα από νέα σύσκεψη.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως γίνεται αγώνας δρόμου για να οριστικοποιηθεί η αποκατάσταση ζημιών στις περιοχές που πλήττει η κακοκαιρία, ενώ έχουν αναφερθεί κυρίως κομμένοι δρόμοι αλλά όχι ζημιές μη αντιμετωπίσιμες. Και κυρίως δεν έχουν κινδυνεύεις ανθρώπινες ζωές, όπως εξήγησε. Οι κλήσεις που έχουν γίνει στις αρμόδιες αρχές αφορούν κυρίως απεγκλωβισμούς και κοπές δέντρων.

Συνεχίζεται η μάχη στη δυτική Πελοπόννησο και τα νησιά, το φαινόμενο παραμένει στην περιοχή το επόμενο 9ωρο, είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το τι αναμένεται τις επόμενες ώρες, ο υφυπουργός εξήγησε πως ο κυκλώνας θα παραμείνει στα δυτικά με την ίδια ισχύ για 6 με 9 ώρες, και στη συνέχεια, εξασθενημένος θα αρχίσει να κινείται νότια και θα συνεχίσει να επηρεάζει τις δυτικές περιοχές της Πελοποννήσου.

«Έχουμε μπροστά μας όλη την ημέρα με τα φαινόμενα αυτά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Ωστόσο, ένα κομμάτι της θερμής αέριας μάζας του κυκλώνα, ένα «υπόλειμμά» του, όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επικαλούμενος τους μετεωρολόγους, κινείται βορειοανατολικά και συναντά ένα μελτέμι, κάτι που θα δημιουργήσει πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα με βροχές και ισχυρότατες καταιγίδες. Αυτό το νέο μέτωπο αναμένεται να πλήξει την κεντρική Ελλάδα από το μεσημέρι - απόγευμα και μετά να πλήξει περιοχές στη νότια Θεσσαλία και την ανατολική και κεντρική Στερεά Ελλάδα, σε πολλούς νομούς της Στερεάς και φτάνοντας πιθανώς και έως τη Βόρεια Εύβοια. Οι περιοχές αυτές, όπως είπε, αναμένεται να δεχθούν από το απόγευμα και μετά μεγάλο όγκο νερού.

Φαίνεται πως το νέο μέτωπο θα κινηθεί νότια και ανατολικά και μπορεί να επηρεάσει το Σάββατο περιοχές όπως την Κόρινθο και την Αττική. Συγκεκριμένα για την Αττική, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως θα αρχίσει να επηρεάζεται από αργά απόψε, όχι σε επίπεδο κυκλώνα αλλά από το καινούριο μέτωπο. Τα καιρικά φαινόμενα θα είναι σε κάθε περίπτωση έντονα.

Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως οι προβλέψεις είναι 9ωρου, οι αρμόδιες αρχές παραμένουμε σε απόλυτη επιφυλακή και παρακολουθούν το φαινόμενα ανά 6ωρο.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου