Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Ένας χρόνος χωρίς τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Με τη φωνή και τη μουσική του σημάδεψε την εφηβεία και την ενηλικίωση μιας ολόκληρης γενιάς

Ήταν πριν έναν χρόνο ακριβώς όταν η είδηση πως ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έφυγε από τη ζωή, «πάγωσε» τους πάντες.

Ο τραγουδοποιός που ταξίδεψε με τις μελωδίες του τον κόσμο και μεγάλωσε γενιές, έφυγε ξαφνικά στα 63 του από καρδιακό επεισόδιο. Ο θάνατός του μέχρι και σήμερα μοιάζει απίστευτος.

Είναι από τις απώλειες εκείνες που δεν θέλεις να χωνέψεις, με τον χρόνο αντί να γιατρεύει τις πληγές, στην περίπτωση του Μαχαιρίτσα να δείχνει όλο και περισσότερο πόσο μεγάλο είναι το κενό της απουσίας του στα μουσικά δρώμενα της χώρας. Άλλωστε, με τη φωνή και τη μουσική του σημάδεψε την εφηβεία και την ενηλικίωση μιας ολόκληρης γενιάς - και όχι μόνο.

Ποιος ήταν ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1956 στη Νέα Ιωνία του Βόλου. Από πολύ μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με την μουσική. Αργότερα θα εργαστεί χειρωνακτικά στην αποθήκη κάποιας δισκογραφικής εταιρείας, στην οποία αργότερα κατά σύμπτωση θα κυκλοφορήσει το πρώτο του άλμπουμ το 1978 με αγγλικό στίχο με τους «P.L.J. Band» με τίτλο ‘Gaspar’, ένας δίσκος extended play 45’ στροφών.

Ακολουθούν διάφορες δουλειές, ενώ μετά τη στρατιωτική του θητεία αρχίζει να τραγουδάει αντάρτικα με τον Πάνο Τζαβέλα στη «Συντροφιά». Στα 20 του χρόνια δημιουργεί με τον Παύλο Κικριλή και τον Τάκη Βασαλάκη το συγκρότημα P.L.J. Το 1983 οπότε και κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος, το τελευταίο μετονομάζεται σε «Τερμίτες», όνομα που παραπέμπει στους Beatles (σκαθάρια). Το 1989 ξεκινά η προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτης και ερμηνευτής.

Έχει συνεργαστεί δισκογραφικά και έχουν τραγουδήσει τραγούδια του οι: Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας, Διονύσης Σαββόπουλος, Δήμητρα Γαλάνη, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Πυξ Λαξ, Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Μαργαρίτης, Βαγγέλης Κονιτόπουλος, Αναστασία Μουτσάτσου, Μίλτος Πασχαλίδης, Κατερίνα Στανίση, Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννης Βαρδής, Δήμητρα Γαλάνη, Γιάννης Ζουγανέλης, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, «Émigré», Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας, Ελισσάβετ Καρατζόλη, «Κίτρινα Ποδήλατα», Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, «Μagic De Spell», Γιώργος Μαργαρίτης, Νότης Μαυρουδής, Παναγιώτης Μάργαρης, Αντώνης Μιτζέλος, Σάκης Μπουλάς, Δημήτρης Μπάσης, Φλέρυ Νταντωνάκη, Φίλ.Πλιάτσικας, Δημήτρης Σταρόβας, Μπάμπης Στόκας, Διονύσης Τσακνής, «W.C.» κ.α.

Επίσης, έχει συνεργαστεί επί σκηνής με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τη Χαρούλα Αλεξίου, τον Δημήτρη Μητροπάνο, το Βασίλη Παπακωνσταντίνου, το Νότη Μαυρουδή, την Αναστασία Μουτσάτσου, τον Κώστα Μακεδόνα κ.ά.

Ο τραγουδοποιός ήταν γνωστός για τα Παναθηναϊκά του αισθήματα, παρακολουθώντας από κοντά την αγαπημένη του ομάδα. Ήταν όμως και οπαδός της Νίκης Βόλου, λόγω της καταγωγής του.

Η ιστορία πίσω από το «Διδυμότειχο Μπλουζ»

Φανταζόμαστε πως δεν υπάρχει ούτε ένας που να μην ψιθύρισε κάποιους από τους στίχους των τραγουδιών του. Ή όλο και κάποιος σε κάποια φάση της ζωής του θα έχει ταυτιστεί με ένα από τα τραγούδια του… « Ένας Τούρκος στο Παρίσι», «Και τι ζητάω», «Τερατάκια τσέπης», «Έλα ψυχούλα μου», «Διδυμότειχο μπλουζ», «Μικρός τιτανικός» είναι μερικά μόνο τραγούδια που αγαπήθηκαν πολύ από παλιές και νέες γενιές.

Ωστόσο, το «Διδυμότειχο Μπλουζ» είχε για τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα μία ιδιαίτερη συναισθηματική αξία, όπως ιδιαίτερη είναι και η ιστορία του. Ένα τραγούδι που έγραψε ιστορία αλλά αποτέλεσε και σημείο καμπής για τον ίδιο τον Μαχαιρίτσα, ο οποίος μετά τη διάλυση των Τερμιτών είχε βρεθεί χωρίς δουλειά. «Άφραγκος», όπως ο ίδιος είχε πει σε συνεντεύξεις του, να τον συντηρεί η γυναίκα του.

Και τότε, το μακρινό 1991 έρχεται το «Διδυμότειχο Blues», που, όπως ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έλεγε, του άλλαξε τη ζωή. Το τραγούδι είναι βιογραφικό, καθώς αφορά την προσωπική του ιστορία στον στρατό. Την είχε αφηγηθεί στον Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλο, ο οποίος μέσα σε λίγες ώρες έγραψε τους στίχους. Ο Μαχαιρίτσας έγραψε τη μουσική και το τραγούδι προοριζόταν να το τραγουδήσει ο ίδιος με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Ωστόσο από τη δισκογραφική του επέμειναν να το τραγουδήσει ο Γιώργος Νταλάρας- με τον οποίο είχαν άλλωστε ήδη καλή συνεργασία στη «Σκόνη».

Τελικά το «Διδυμότειχο Μπλουζ» τραγούδησαν ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Γιώργος Νταλάρας, γράφοντας μουσική ιστορία.



πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου