Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Με γοργούς ρυθμούς η νέα δομή για μετανάστες και πρόσφυγες στη Λέσβο

Μητσοτάκης; Γι' αυτό είμαστε εδώ, για τα δύσκολα

Προχωράνε με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες στο νέο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Λέσβο, μετά την ολοκληρωτική καταστροφή που προκάλεσε η φωτιά στο προηγούμενο.

Τοποθετούνται σκηνές για 10 και 2ο άτομα, ενώ πραγματοποιούνται και μαζικά τεστ για τον κορονοϊό, τα οποία δίνουν αποτέλεσμα σε τουλάχιστον 15 λεπτά.

«Η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Λέσβου.

Μιλώντας στο Thessaloniki Helexpo Forum επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση εφαρμόζει μια διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα, με ενεργή φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση αιτήσεων ασύλου και ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να καταστεί σαφές ότι χρειάζεται έμπρακτη αλληλεγγύη. Κληρονομήσαμε 100.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και μόλις τους τελευταίους έξι μήνες μειώθηκε από τις 25.000 στις 12.000 ο πληθυσμός (των προσφύγων και μεταναστών εννοεί) στο νησί».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε δε πως υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες γι' αυτό που έγινε στο ΚΥΤ της Μόριας, «κάηκε από κάποιους "υπερδραστήριους" μετανάστες και πρόσφυγες, για να φύγουν. Θέλησαν με αυτό τον τρόπο να εκβιάσουν ενδεχομένως την κυβέρνηση απαιτώντας την άμεση μετακίνησή τους. Είναι ευκαιρία να επαναευαισθητοποιηθεί η Ευρώπη για την στήριξη πολιτικής για το άσυλο. Είναι ευκαιρία να δημιουργήσουμε στη Μυτιλήνη μια μόνιμη δομή, που δεν θα κουβαλάει την αρνητική παρακαταθήκη και τα πολλά προβλήματα της Μόριας».

Τέλος, αναφερόμενος στον προσωρινό καταυλισμό, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι είναι υποδειγματικός και όποιος μπαίνει σε αυτό το νέο κέντρο, θα εξετάζεται για κορονοϊό. «Αυτή είναι μια προσωρινή δομή που θα επιτρέψει τη διαχείριση. Θα υπάρξει στη Λέσβο ένα κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης μόνιμο, στέλνοντας μήνυμα και απέναντι σε κάποιους ακραίους του νησιού».

«Τα όσα έγιναν στη Μόρια έδειξαν πόσο εκρηκτικό μείγμα είναι η συνύπαρξη του κορονοϊού με το μεταναστευτικό, πως το τελευταίο σχετίζεται με την εθνική μας ασφάλεια και μπορεί να πυροδοτήσει τυφλές αντιδράσεις. Όμως γι' αυτό είμαστε εδώ, για τα δύσκολα».

Μηταράκης: Ομαλά συνεχίζεται η είσοδος αιτούντων άσυλο στο νέο καταυλισμό

Για το νέο καταυλισμό που δημιουργήθηκε μίλησε από τη Μυτιλήνη ο Νότης Μηταράκης.

«Συνεχίζεται ομαλά η είσοδος αιτούντων άσυλο στο νέο καταυλισμό, στον οποίο βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία τόσο οι υγειονομικές μονάδες όσο και οι υπηρεσίες ασύλου», σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο κ. Μηταράκης είπε πως συνεχίζεται κανονικά η τροφοδοσία με φαγητό και νερό καθώς και η παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους τους αιτούντες άσυλο «τόσο σε αυτούς που είναι μέσα στον καταυλισμό όσο και σε αυτούς που δυστυχώς είναι έξω από αυτόν».

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, όλες αυτές τις μέρες «πρώτη προτεραιότητα ήταν η ασφάλεια των τοπικών κοινωνιών, των αιτούντων άσυλο και του προσωπικού. Σε αυτή την κατεύθυνση, κατέληξε ο κ. Μηταράκης, «εργαζόμαστε με τη νέα δομή. Να καλύψει γρήγορα τις ανθρωπιστικές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. Και στη συνέχεια να συνεχίσουμε την αποσυμφόρηση με ομαλό τρόπο, αποσυμφόρηση που ξεκινήσαμε από τις αρχές του έτους και την οποία υλοποιούμε με επιτυχία».

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου