Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και νέα μέτρα κατά της πανδημίας στην Αττική

Μάσκα παντού από γραφεία μέχρι πλατείες - Όσα ισχύουν από σήμερα 16/9 έως τις 30/9

Μια νέα πραγματικότητα ισχύει από σήμερα Τετάρτη 16/9 και μέχρι τις 30/9 στην Αττική, η οποία έχει βρεθεί στη «δίνη» του κορονοϊού.

Η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας μετρά καθημερινά τριψήφια νούμερα στα κρούσματα ενώ χθες κατέγραψε 197 νέα, παραπάνω δηλαδή από τα μισά, αφού ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 310 κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα.

Το απόγευμα της Τρίτης, με τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, επιβεβαιώθηκαντα μέτρα για την Αττική, που είχαν πέσει στο τραπέζι μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και την εισήγηση των λοιμωξιολόγων.

Έτσι πλέον από σήμερα στην Αττική η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και στους χώρους εργασίας ενώ υπάρχει αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας στους ηλικιωμένους αλλά και όπου υπάρχει συνωστισμός σε εξωτερικό χώρο.

Τα έξι νέα μέτρα στην Αττική

  1. Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50%, υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους, υποχρεωτική χρήση μάσκας, απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος.
  2. Σε ό,τι αφορά τα Kαταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος με ζωντανή μουσική (κέντρα διασκέδασης), αναστέλλεται η λειτουργία τους για 14 ημέρες.
  3. Αναφορικά με τη λειτουργία θερινών και χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων, τίθεται όριο πληρότητας 60% και υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο, όπως και κατά διάρκεια της παράστασης από τους θεατές.
  4. Ορίζεται ως υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημοσίους και ιδιωτικούς), όπως και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (π.χ. πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες-διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων) και όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας του 1,5 μέτρου. Ισχυρή σύσταση για όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς υπαίθριους χώρους.
  5. Καθορίζεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών με υποχρεωτική χρήση μάσκας για παραγωγούς και καταναλωτές στο 50%, με τρία μέτρα απόσταση πάγκων (και με δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας της αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας).
  6. Ορίζεται όριο έξι ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.
Ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις παραμένει σε ισχύ, όπως και το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 10 το πρωί, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων.



ΕΟΔΥ: 310 κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα – Τρεις νέοι θάνατοι

Ανησυχία προκαλούν τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες 15/9 καθώς είναι σε αυξημένα επίπεδα ενώ περισσότεροι είναι και οι διασωληνωμένοι. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 310 κρούσματα και τρεις νέοι θάνατοι.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Σήμερα ανακοινώνουμε 310 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 30 σχετίζονται με γνωστές συρροές και 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 13.730, εκ των οποίων το 55.4% άνδρες.

2.433 (18%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5.901 (43.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

67 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 17 (25.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 175 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 313 θανάτους συνολικά στη χώρα. 116 (37%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό με εντολή Χαρδαλιά και στα Τρίκαλα

Με εντολή του Νίκου Χαρδαλιά ελήφθησαν έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό στην περιφέρεια Τρικάλων.

Έτσι, λοιπόν, τα μπαρ και εστιατόρια θα κλείνουν τα μεσάνυχτα, ενώ θα υπάρχει ανώτατο όριο 50 ατόμων στις κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας: «Με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στην Π.Ε. Τρικάλων, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κατόπιν εισήγησης και σύμφωνης γνώμης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, ολόκληρη η Π.Ε. Τρικάλων τίθεται σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν τα παρακάτω περιοριστικά μέτρα:

  • Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.
  • Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
  • Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 14 ημέρες από Τετάρτη 16-09-2020 και ώρα 06:00 έως την Τετάρτη 30-09-2020 και ώρα 06:00.

Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο καθεστώς περιοριστικών μέτρων βρίσκονται οι εξής περιοχές:


  • Οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και Αττικής,
  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Πάρου (και Αντίπαρος)
  • Οι Δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Ρόδου και Κω.

Τέλος, σημειώνεται ότι σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων παραμένουν: Χανιά, Ηράκλειο, Χαλκιδική, Ζάκυνθος, Λέσβος, Πέλλα, Πιερία, Ημαθία και Κιλκίς, καθώς και η Μύκονος».

Θετικός στον κορονοϊό μαθητής στον Πύργο

Ένα 24ωρο μετά το άνοιγμα των σχολείων, ένας μαθητής στον Πύργο, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, σύμφωνα με το patrisnews.com.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα 13χρονο αγόρι, το οποίο φοιτά σε Γυμνάσιο της πόλης.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο μαθητής που έχει κορονοϊό είναι ασυμπτωματικός και βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη υπό τον δήμαρχο Πύργου, τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, και τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, στην οποία συμμετέχουν όλοι αρμόδιοι φορείς για να αποφασιστούν όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου