Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

Σάλος με την χυδαιότητα παίκτη του Big Brother – Τι λέει ψυχολόγος στο MEGA για την κουλτούρα του βιασμού

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ από το Live News στο Μega

Μετά τα ομοφοβικά σχόλια και τα αχαρακτήριστα πλάνα της περασμένης εβδομάδας στη live διαδικτυακή μετάδοση του ριάλιτι, η χυδαία τοποθέτηση διαγωνιζόμενου περί βιασμού, ήταν όπως φαίνεται η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Τα όσα συμβαίνουν στο σπίτι του Big Brother άρχισαν να απασχολούν μεταξύ άλλων το ΕΣΡ, την πολιτική σκηνή και την ίδια την κυβέρνηση, που δια του εκπροσώπου της, ζήτησε να ληφθούν αποφάσεις…

«Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με διάλογο σε τηλεοπτικό ριάλιτι, με περιεχόμενο χυδαία σεξιστικό που παραπέμπει ακόμα και σε εγκληματική πράξη, έχω ζητήσει την άμεση διερεύνηση από το ΕΣΡ. Επικοινώνησα επίσης με τον τηλεοπτικό σταθμό και θεωρώ αυτονόητη την άμεση αντίδρασή του.»

Όλα άρχισαν τα ξημερώματα της Κυριακής. Σε μια πριβέ και χαμηλόφωνη συζήτηση, ένας εκ των παικτών του ριάλιτι, ο Αντώνης Αλεξανδρίδης, ακούγεται να λέει: «Πάω κάθε μέρα σε μια, να αδειάσω το πακέτο…αλλιώς έχει βιασμό».

Η χυδαία αναφορά ανεβαίνει στα social media και προκαλεί θύελλα αντιδράσεων

Ο δημοσιογράφος της Αυγής, Ανδρέας Πετρόπουλος, αποχωρεί από το στούντιο του ΣΚΑΪ, όπου βρισκόταν καλεσμένος, διαμαρτυρόμενος για το ριάλιτι του σταθμού. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ κάνουν την αρχή στο χορό των ανακοινώσεων.

«Κουλτούρα βιασμού σε prime time και με χορηγούς. Αηδία και ανατριχίλα. Αν από αυτό βγάζουν λεφτά να βρουν κάποιον άλλο τρόπο. Να μην επιτρέψουμε να πάρει κεφάλι η καφρίλα και ο κανιβαλισμός.»

Πολλοί επισημαίνουν την εκκωφαντική σιωπή του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Μια ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής εκδίδεται το μεσημέρι.

«Κάποιοι από τους καταγγέλλοντες διαμαρτύρονται και διερωτώνται «γιατί σιωπά το ΕΣΡ», η δε απάντηση σ’ αυτό είναι απλή: Διότι το ΕΣΡ έχει νομική υποχρέωση να σιωπά! Και τούτο επειδή, ως κρατική αρχή που κρίνει (και αποφασίζει) επί καταγγελιών (υποχρεούται να) ομιλεί -μετά από τήρηση νόμιμων διαδικασιών- μόνο με τις αποφάσεις του και όχι προκαταβολικώς, εμφανιζόμενο στην συνέχεια (και) ως αντικειμενικός κριτής θεμάτων για τα οποία ήδη έχει εκφρασθεί.»

Μετά τις αντιδράσεις, όπως αναφέρει η ανακοίνωση σχηματίστηκε σχετικός φάκελος, χωρίς να διευκρινιστούν περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Στο Συμβούλιο έχει περιέλθει πλήθος καταγγελιών (πλέον των διακοσίων) για διάπραξη (διοικητικού) αδικήματος κατά την διάρκεια εκπομπής τηλεοπτικού σταθμού μέσω του διαδικτυακού του ιστοτόπου.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα σχηματίσθηκε ήδη φάκελος και ορίσθηκε εισηγητής.»

Στο σπίτι του Big Brother επικρατεί αναβρασμός. Ο Αντώνης Αλεξανδρίδης καλείται στο δωμάτιο επικοινωνίας και του ζητείται να αποχωρήσει…

Οι οργισμένες αντιδράσεις στα σόσιαλ μίντια ολοένα και φουντώνουν. Μοιραία ακολουθούν αποχωρήσεις χορηγών, που τις τελευταίες ώρες διαδέχονται η μία την άλλη.

Τα βλέμματα πέφτουν γρήγορα και στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Το γεγονός πως το συγκεκριμένο απόσπασμα δεν προβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ αλλά στην διαδικτυακή του ιστοσελίδα μέσω live streaming, ουσιαστικά δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια στο Συμβούλιο… Η συνολική ποιότητα του τηλεοπτικού προϊόντος όμως, αναμφισβήτητα εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Αρχής.

«Γυναίκες ως «σκεύη ηδονής»! Γυναίκες για «χρήση» ακόμη και αν δεν θέλουν, τότε βιασμός! Ομοφοβικοί, σεξιστές, νταήδες και βιαστές (!) προς τέρψη των αχόρταγων τηλεθεατών & της τηλεοπτικής αρένας. Αίσχος!»

Όπως έσπευδαν πολλοί να επισημάνουν στις διαδικτυακές τους αναρτήσεις, ο Αντώνης Αλεξανδρίδης είχε δείξει… δείγματα γραφής με το καλημέρα. Τη μέρα που έμπαινε στο σπίτι του Big Brother και σκιαγραφούσε τον εαυτό του…

Η παραγωγή άφησε τα πράγματα να εξελιχθούν και πλέον γίνεται προσπάθεια να κλείσει το θέμα με τις όσο το δυνατόν λιγότερες οικονομικές απώλειες, από τις αποχωρήσεις χορηγών…

«Βούρκος το σύστημα της εκμετάλλευσης που καθαγιάζουν, βρωμερά απόνερα τα τηλεοπτικά τους προϊόντα! Εδώ και τώρα να σταματήσει να προβάλλεται το τηλε-σκουπίδι «Big Brother»! Δε θέλουμε να ζούμε σε χωματερή!»

Τις πρώτες ώρες μετά την επίμαχη αναφορά, το σπίτι του Big Brother θύμιζε καζάνι που βράζει. Το live streaming του ριάλιτι διακόπηκε αρκετές φορές ενώ Αντώνης Αλεξανδρίδης έμπαινε συχνά στο δωμάτιο επικοινωνίας, χωρίς να μεταδίδονται τα σχετικά πλάνα… Σαφής ήταν η άποψη του παρουσιαστή.

«Με το που πληροφορήθηκα το περιστατικό, εξέφρασα επιτόπου την άποψη μου και ζήτησα την αποχώρηση του. Δεν είναι στο χέρι μου όμως. Υπάρχει ένας τεράστιος μηχανισμός που πρέπει να κινηθεί και να γίνουν κάποιες διαδικασίες. Εκεί οφείλεται η όποια καθυστέρηση.»

Μετά το σάλο που προκλήθηκε, άνθρωποι της παραγωγής επισκέφθηκαν τους παίκτες και τους έτριξαν τα δόντια. Τους ζητήθηκε να μην πουν το παραμικρό μέχρι να καταλαγιάσει ο θόρυβος και τους ζήτησαν να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί κάθε ώρα και στιγμή, για τα όσα λένε και κάνουν μέσα στο σπίτι του Big Brother.



Η ψυχολόγος κυρία Μάγδα Δασκαλάκη μίλησε στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο για όσα έγιναν στο τηλεοπτικό show και τις αντιδράσεις του κόσμου.

«Συγκρατώ την σκέψη μου, συγκροτώ τον λόγο μου», με αυτά τα λόγια ξεκίνησε το σχόλιό της. Σύμφωνα με την κυρία Δασκαλάκη το ζήτημα δεν είναι αν ο εν λόγω κύριος αποχώρησε από το παιχνίδι, «το θέμα είναι γιατί μπήκε».

«Τι θα μπορούσε αυτός ο νεαρός να δώσει σε αυτό το πρόγραμμα; Μάλλον ξέφυγε από την παραγωγή και ο ίδιος ο χαρακτήρας. Το θέμα δεν είναι να βάζουμε σε αυτά τα θεάματα ανθρώπους που κι εμείς οι ίδιοι καθιστούμε καρικατούρες απλώς για να αγριέψουμε το θέαμα», ανέφερε.

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν μιλά για τους παίκτες, αλλά στο πως θεωρούμε εμείς «ότι οι θεατές θα καθίσουν στον καναπέ τους κάθε βράδυ για να παρακολουθήσουν τις νοοτροπίες, την ηθική, την αισθητική κάποιων ανθρώπων που γνωρίζουν ότι γίνονται πρωταγωνιστές».

«Στο Κολοσσαίο της τηλεόρασης, ο μονομάχος προκαλεί όσο γίνεται περισσότερο το λιοντάρι. Ακόμα και όταν το λιοντάρι νικούσε τον μονομάχο, οι υπεύθυνοι το σώμα του το έβγαζαν από την αρένα.

Το ζήτημα είναι ότι το 2020, σε χώρα ευρωπαϊκής ένωσης, υπάρχουν νεαροί άνδρες που αντιμετωπίζουν, θεωρούν τη γυναίκα αντικείμενο, ως δοχείο, ως νούμερο. Ο άνδρας δεν πρέπει να φαίνεται, ο άνδρας είναι.

Κι αυτό το καθιστούν η ευγένεια, η ηθική του, η υπόστασή του, η αισθητική του, το τι θεωρεί τη γυναίκα, τη μάνα, την αδερφή, την φύση την ίδια», τόνισε.

Για να σταθεί και πάλι στην επιλογή της παραγωγής, αναφέροντας πως: «Αν επιλέγω ανθρώπους που εγώ η ίδια τους αντιμετωπίζω ως καρικατούρα, με την μεγένθυση που δίνει ο φακός και την εστίαση στους διαλόγους, οι άνθρωποι θα βγουν ως καρικατούρες».

«Το θέμα δεν έχει να κάνει αν οι φεμινιστικές οργανώσεις έχουν αντανακλαστικά, το θέμα είναι ανδρικό, οι άνδρες να ξεσηκωθείτε γιατί δεν είναι αυτός ο άνδρας, που πρέπει να βγαίνει στην τηλεόραση, στην κοινωνία και να σας εκπροσωπεί», υπογράμμισε κλείνοντας.

Πηγή: Mega Live News

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου