Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Ξεκάθαρο μήνυμα Χαρδαλιά: Μέχρι να βρεθούν εμβόλια και θεραπεία, θα πρέπει να συνηθίσουν και να προσαρμοστούν όλοι στα νέα δεδομένα

Η ιδιαίτερη αναφορά του υφυπουργού στην «εξαντλητική ιχνηλάτηση»

«H κυβέρνηση παίρνει τα μέτρα που απαιτούνται για κάθε στιγμή και κάθε περιοχή. Το ζήτημα δεν είναι να μιλάμε συνεχώς για μέτρα, ειδικά για νέα μέτρα, αλλά να εφαρμόζονται τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί. Κι αυτό είναι ευθύνη όλων μας».

Τα παραπάνω επισήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τις εξελίξεις σχετικά με την νόσο Covid-19. Παράλληλα, ανέφερε ότι αντιμετωπίζουμε ήδη μια σοβαρή αύξηση κρουσμάτων αλλά και διασωληνωμένων, που δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό.

Όπως γνωστοποίησε, η κυβέρνηση προχωρά στην αξιοποίηση ξενοδοχείων καραντίνας προκειμένου να φιλοξενηθούν με την αναγκαία ιατρική φροντίδα συνάνθρωποί μας που έχουν προσβληθεί από τον ιό, είναι ασυμπτωματικοί και φιλοξενούνται στα νοσοκομεία, έτσι ώστε και τα νοσοκομεία να αποσυμφορηθούν και να περιχαρακωθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Ο κ. Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές, ότι ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού, με σημαντικό αριθμό κρουσμάτων να καταγράφεται καθημερινά σε πολλές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, καθώς τα τελευταία στοιχεία για τον κορονοϊό σε παγκόσμιο επίπεδο επιβεβαιώνουν την έξαρση, παρότι η χώρα μας εξακολουθεί να καταγράφει χαμηλότερα κρούσματα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρόμοιου πληθυσμού όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία.

Συγκεκριμένα, από την έναρξη της πανδημίας στις 25/2 μέχρι και τις 27/9, στη χώρα μας έχουν καταγραφεί συνολικά 17. 444 κρούσματα, από τα οποία 5.379 είναι σήμερα ενεργά, 9.793 συνάνθρωποί μας βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό, ενώ 1893 πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο. Από 1η Ιουλίου έως 27 Σεπτεμβρίου, 1405 κρούσματα εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας όπου έχουν διεξαχθεί συνολικά 569.212 στοχευμένοι έλεγχοι, στοχευμένα τεστ.

Σχετικά με τους ελέγχους τήρησης των μέτρων από τους αρμόδιους φορείς, από την 1η Ιουλίου έως τις 27 Σεπτεμβρίου, έχουν προχωρήσει σε 352.640 ελέγχους κατά τους οποίους έχουν εντοπιστεί 12.814 παραβάσεις , έχουν επιβληθεί 13.991 πρόστιμα συνολικού ύψους 5.810.480 ευρώ καθώς και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 4.290 συνολικά ημερών για μη τήρηση της αναλογίας ατόμων/τετραγωνικών και 444 συνολικών ημερών για μη τήρηση του ωραρίου των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

Από τις 31/8 έως τις 20/9 έχουν πραγματοποιηθεί 101 έλεγχοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κατά τη διάρκεια των οποίων καταγράφηκαν 20 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 24 πρόστιμα συνολικού ύψους 92.000 ευρώ. Όσον αφορά τα σχολεία από τις 12 Σεπτεμβρίου έως τις 27 Σεπτεμβρίου, έχουν γίνει 11 έλεγχοι σε σχολεία, κατά τους οποίους δεν εντοπίστηκε η οποιαδήποτε παράβαση. Μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου έχει ανασταλεί η λειτουργία 10 σχολικών μονάδων πανελλαδικά, ενώ τμήματα έχουν κλείσει σε 113 σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

Η πλειοψηφία των σχολείων όπου έχει υπάρξει κρούσμα, με αποτέλεσμα να κλείσει, είτε όλο το σχολείο, είτε τμήμα αυτού, βρίσκεται στην Αττική, και συγκεκριμένα τα 93 από τα 123 συνολικά σχολεία.

Όπως επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική είναι αυξημένο, με το κέντρο της Αθήνας να είναι από τις περιοχές που έχουν πληγεί σε μεγαλύτερο βαθμό - γι' αυτό τον λόγο μάλιστα, συνεργεία του ΕΟΔΥ έχουν ξεκινήσει εδώ και κάποιες μέρες στοχευμένους ελέγχους σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες γειτονιές της Αθήνας, κάτι το οποίο θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

Ενέργειες του Δήμου Αθηναίων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού

Eπιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του ιού στο κέντρο της Αθήνας, με πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων και του δημάρχου κ. Μπακογιάννη, η Πολιτική Προστασία, το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ προχωρούν σε μία νέα δέσμη ενεργειών, που προστίθεται στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί. Πιο συγκεκριμένα, οι 8 λέσχες φιλίας του δήμου Αθηναίων διαμορφώνονται και μετατρέπονται σε μικρά κέντρα διαγωνιστικών τεστ για τον Covid- 19 και εντατικοποιούνται τα rapid tests από κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε επιβαρυμένες περιοχές της Αθήνας για την αύξηση των ελέγχων.

Στις δύο δομές φιλοξενίας του δήμου, δηλαδή στο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων και το κέντρο φιλοξενίας τοξικοεξαρτημένων, προστίθενται περισσότερα τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid tests).  Ακόμη, οι ομάδες του δήμου Αθηναίων που παρέχουν φροντίδα και στήριξη στους αστέγους (streetwork) ενισχύονται με νοσηλευτές για τη λήψη περισσότερων δειγμάτων, αλλά και για την παροχή πιο εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας.

Δημιουργούνται επίσης δύο νέες δομές προσωρινής απομόνωσης για την φιλοξενία των ουσιοεξαρτημένων ατόμων, καθώς και πολιτών που προέρχονται από ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες και έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας.

«Η χθεσινή συνάντηση και η νέα δέσμη μέτρων, αποτελεί επιστέγασμα μιας εξαιρετικά γόνιμης συνεργασίας πολλών εβδομάδων, με επίκεντρο την προστασία υγείας των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών της πόλης των Αθηνών», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Χαρδαλιάς: 39 κρούσματα στον Ευρώτα

Σχετικά με το δήμο Ευρώτα, στα πρώτα 805 δείγματα που έχουν εξεταστεί σε αλλοδαπούς - και όχι μόνο - εργάτες γης, εντοπίστηκαν 39 θετικά κρούσματα, με το επιδημιολογικό φορτίο να εντοπίζεται χωροταξικά αυτή τη στιγμή σε δύο κοινότητες.

Τα θετικά κρούσματα έχουν ήδη απομονωθεί με μέριμνα του δήμου Ευρώτα και της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε ξεχωριστές δομές όπου και βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση, ενώ σε κατ' οίκον περιορισμό έχουν τεθεί όλες οι επαφές τους.

Για να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του ιού, αποφασίστηκε για τους εργάτες γης η διεξαγωγή τεστ στο σύνολο των αλλοδαπών εργατών γης της περιοχής, δηλαδή σε πάνω από 1.300 άτομα, καθώς επίσης και η αποχή τους από την εργασία μέχρι τη διεξαγωγή των τεστ. Επιπλέον, αποφασίστηκε η υποχρεωτική - εκ μέρους τους - χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Παράλληλα αποφασίστηκε ο έλεγχος των μετακινήσεων των εργατών γης, από και προς στην επίμαχη περιοχή. Όσον αφορά τους κατοίκους, αποφασίστηκε η διεξαγωγή τεστ σε όσους συνεργάζονται ή έχουν έρθει σε επαφή με τους εργάτες γης και η υποχρεωτική χρήση μάσκας εκ μέρους τους σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

«Κανένα μέτρο δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν γίνει αντιληπτή η αναγκαιότητά του από τους ίδιους τους πολίτες» σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς. «Αν κάποιοι θεωρούν ότι είναι άτρωτοι από τον ιό, θα βλέπουν τα μέτρα ως μη αναγκαίο καταναγκασμό και θα προσπαθούν να βρουν τρόπους μη εφαρμογής τους. Η εμπειρία όμως δείχνει, ότι δεν υπάρχουν πολίτες που δεν κινδυνεύουν να προσβληθούν από τον ιό.

Οι νεότερες ηλικίες κινδυνεύουν λιγότερο, αλλά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στους γονείς και κυρίως στους παππούδες τους.

Αυτοί που θεωρούν τα μέτρα προφύλαξης ως μη αναγκαίο καταναγκασμό, θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους αλλά και τους γύρω από αυτούς. Κανένα μέτρο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό αν δεν τηρείται από όλους. Κι αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα όλων μας», σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι μέχρι να βρεθούν εμβόλια και θεραπεία, θα πρέπει να συνηθίσουν και να προσαρμοστούν όλοι στα νέα δεδομένα: Μάσκα, αποστάσεις, τήρηση των κανόνων υγιεινής για όσο χρειαστεί.

Ερωτηθείς για όσα συνέβησαν με το κρουαζιερόπλοιο «MeinSchiff 6» ανέφερε ότι τους προκάλεσε προβληματισμό, ωστόσο από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός με βάση τα πρωτόκολλα. «Είναι ξεκάθαρο το πρωτόκολλο που ακολουθείται από τα εργαστήρια σε σχέση με τη θετικότητα ενός δείγματος. Δεν ακολουθήθηκε και είναι κάτι που το ερευνούμε.

Ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε, οι διαδικασίες ακολουθήθηκαν όπως πρέπει, και ήμασταν σε θέση από την πρώτη στιγμή να έχουμε εικόνα πού πάμε και τι προσπαθούμε να κάνουμε».

Η λήξη του συναγερμού έρχεται να αποδείξει ότι και στο κομμάτι των τεστ υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες που μας εξασφαλίζουν να μπορούμε να ελέγχουμε σε κάθε περίπτωση κάθε δείγμα και κάθε αποτέλεσμα, από όποιο εργαστήριο και αν έρχεται, είπε.

Ερωτηθείς για την διαδικασία της ιχνηλάτησης, ο υφυπουργός ανέφερε ότι από την ώρα που έρχονται όλα τα στοιχεία, η ιχνηλάτηση που γίνεται είναι εξαντλητική. «Μέσα από τις διαδικασίες, δεν αφορά αυτή τη φάση που διανύουμε, αφορά την πρώτη στιγμή, υπάρχουν κάποια που δεν προκύπτει 100%, που μπορεί να έχουν κολλήσει, υπάρχουν ενδείξεις.

Στις περιπτώσεις αυτές αναγκαζόμαστε και παίρνουμε πιο αυστηρά, πιο οριζόντια μέτρα σε σχέση και με την χωροταξική συμπεριφορά του κρούσματος, αλλά και με τα δεδομένα που έχουμε. Δεν υπάρχουν δηλαδή κρούσματα, που δεν καταλήγουμε έστω μέσω ενδείξεων, πού μπορεί να έχουν κολλήσει. Πρόκειται για μία δυναμική διαδικασία, και το 'υπό διερεύνηση' που βλέπετε, είναι την ώρα που βγαίνει πριν έρθει σε εμάς στην ιχνηλασία. Όταν έρχεται σε εμάς, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα που έχουμε καταλήγουμε», τόνισε.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου