Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Χρυσή Αυγή: Απορρίφθηκε το αίτημα του Γιάννη Λαγού για εξαίρεση του δικαστηρίου


Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο στις 11 με την αγόρευση της εισαγγελέως επί των ποινών

Μετά από διάσκεψη τριών ωρών η σύνθεση του δικαστηρίου που ορίστηκε να αποφανθεί επί του αιτήματος εξαίρεσης των δικαστών που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, απέρριψε το αίτημά του.

«Δεν προέκυψαν ενέργειες ή παραλείψεις του δικαστηρίου για να δικαιολογήσουν υπόνοιες μεροληψίας» ανέφερε μεταξύ άλλων στο σκεπτικό του το δικαστήριο. Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο στις 11 με την αγόρευση της εισαγγελέως επί των ποινών.

Αίσθηση από τα λεγόμενα του Κωνσταντίνου Πλεύρη

Νωρίτερα το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν έχει το λόγο στο αίτημα της εξαίρεσης η πολιτική αγωγή για αυτό και η σκυτάλη της διαδικασίας πέρασε και πάλι στην υπεράσπιση. Ο συνήγορος του Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνος Πλεύρης ανέπτυξε την αίτηση εξαίρεσης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που έχει αιτηθεί ο εντολέας του.

«Έγινε δίκη ποινικών πράξεων και όχι δίκη ιδεών» επανέλαβε επιχειρηματολογώντας υπέρ της άποψης ότι επηρεάστηκε η κρίση του δικαστηρίου από γεγονότα μεταγενέστερα της καταδικαστικής αποφάσεως.

«Το δικαστήριο ανέχτηκε πολιτική δίκη» είπε. «Ήρθε εδώ και ο Κουτσούμπας που όπως είχε πει ο Παπανδρέου το ΚΚΕ ήταν η μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση» ανέφερε και τόνισε «εδώ δεν δικάζονται φασίστες και δημοκράτες αλλά αξιόποινες πράξεις». Μάλιστα, υποστήριξε πως το δικαστήριο όφειλε να μην ακούσει τους μάρτυρες που μιλούσαν «για το φασισμό και για κρεμάλες».

«Εδώ δεν δικάζονται ιδέες μόνο πράξεις. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση απαγορεύει τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους κατηγορούμενους. Σήμερα τους αποκαλούσαν τέρατα. Υπήρξαν εφημερίδες που επαινούσαν την πρόεδρο του δικαστηρίου. Δεν δικάζει ο λαός έχουμε Σύνταγμα και νόμους. Έχουμε παρέμβαση όλων των πολιτικών όλων των ΜΜΕ στη δίκη. Έχουμε παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας».

Κώλυμα και νέα καθυστέρηση στη δίκη

Κώλυμα δήλωσε, νωρίτερα, η πρόεδρος της νέας σύνθεσης του δικαστηρίου, η οποία κλήθηκε να αποφανθεί για το αίτημα εξαίρεσης του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας, που υπέβαλλε ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός. Λίγο αργότερα, έγινε δεκτή η αίτηση κώλυματος και πλέον προχωρά η διαδικασία με άλλη σύνθεση που θα κρίνει το αίτημα Λαγού.

Την ίδια ώρα, η εισαγγελέας εισηγήθηκε να απορριφθεί το αίτημα του Γιάννη Λαγού. «Δεν προβλήθηκαν πραγματικά περιστατικά αλλά στηρίζεται σε υπόνοιες» ανέφερε και ζήτησε να απορριφθεί «ως αόριστη και απαράδεκτη γιατί ασκείται καταχρηστικά».

Η δικαστική λειτουργός  Μαρία Βετούλα-Σιμιτζή δήλωσε νωρίτερα ότι είχε οριστεί δεύτερη επίκουρη ειδική ανακρίτρια στην κύρια υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Ενώ είχε αποχωρήσει η νέα σύνθεση, ο Γιάννης Λαγός ακούστηκε να λέει: «Έτσι μπράβο, έναν τους στέλνουμε στο σπίτια τους».

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου