Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Δίκη Χρυσής Αυγής: Στον «πάγο» οι αναστολές των καταδικασθέντων

Συνεχίζονται το πρωί οι δευτερολογίες της υπεράσπισης για την έκτιση ποινών μετά την απρόσμενη χθεσινή διακοπή

Με…δυσκολία φαίνεται πως θα γραφτεί η τελευταία σελίδα της ιστορικής απόφασης για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής καθώς ο χρόνος έχει «παγώσει» στο κρίσιμο ζήτημα της  χορήγησης  ανατολής ή όχι στην εκτέλεση της ποινής μέχρι το Εφετείο στους καταδικασθέντες.
Η πρόταση της εισαγγελέως του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αδαμαντίας Οικονόμου να παραμείνει εκτός φυλακής το σύνολο των καταδικασθέντων, με μοναδική εξαίρεση τον Γιώργο Ρουπακιά, προκάλεσε αντιδράσεις εκτός αλλά και εντός δικαστηρίου.

Και αυτό γιατί, χθες, η πρόεδρος, Μαρία Λεπενιώτη αμφισβήτησε την αλήθεια των λεγομένων της εισαγγελέως όταν αναφέρθηκε σε κατηγορουμένους που δεν είχαν λευκό ποινικό μητρώο.

Ουσιαστικά, με τον τρόπο της, αμφισβήτησε την αρτιότητα της εισαγγελικής πρότασης καθώς διαπίστωσε ανακρίβειες σχετικά με τα ποινικά μητρώα 11 κατηγορουμένων αλλά και το ενδεχόμενο ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός να έχει παραβιάσει, στο παρελθόν, περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί γεγονός στο οποίο δεν αναφέρθηκε η εισαγγελική λειτουργός.

Ο πρωτόγνωρος τρόπος με τον οποίο η πρόεδρος του δικαστηρίου κάλεσε την εισαγγελέα να συμπληρώσει την πρόταση της παραπέμπει εμμέσως πλην σαφώς σε ρήξη μεταξύ τους η οποία αποτυπώθηκε σε ένα σύντομο ιδιότυπο διάλογο.  Το ύφος της κ. Λεπενιώτη ήταν αυστηρό όταν ζητούσε διευκρινήσεις από την κ. Οικονόμου η οποία με τη σειρά της επέμεινε στην θέση της να δοθεί αναστολή σε όλους τους καταδικασθέντες ξεκαθαρίζοντας πως δεν της διέφυγαν οι καταδίκες - ακόμη και για την δολοφονία του Λουκμάν- που αναφέρονται στα επίμαχα ποινικά μητρώα.  «Όλοι τηρούν τους όρους (σ.σ. για αναστολή). Ανέφερα μόνο όσους είχαν λευκό ποινικό μητρώο.  Όσοι δεν ανέφερα εννοείται ότι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο» εξήγησε η εισαγγελέας.

«Αυτή είναι η πρόταση; Για όλους; Παρά τον κίνδυνο υποτροπής;» ρώτησε με νόημα η κ. Λεπενιώτη για να ακούσει την εισαγγελέα να απαντά με απόλυτο τρόπο: «Μάλιστα». Το ζήτημα που τέθηκε είναι κομβικής σημασίας καθώς συνδέεται με τον εάν οι καταδικασθέντες είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων ή υπότροποι κάτι που θα καθορίσει την απόφαση του δικαστηρίου για το αν θα τους δοθεί ή όχι αναστολή.

Το δεύτερο ζήτημα για το οποίο η εισαγγελική αρχή κλήθηκε να αναζητήσει τα σχετικά βουλεύματα που θα δώσουν απαντήσεις στο δικαστήριο αφορά στην  παραβίαση ή μη των περιοριστικών όρων του ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού.

Η υπόθεση αφορά στις καταγγελίες που υπήρξαν το 2015 ότι ο Ιωάννης Λαγός ενώ είχε αποφυλακιστεί με τον όρο του κατ’ οίκον περιορισμού, με εξαίρεση τη δυνατότητα να μεταβαίνει στη Βουλή, δεν τον τηρούσε. Τότε είχε οδηγηθεί πίσω στη φυλακή με σχετικό βούλευμα - λόγω μη τήρησης των όρων- ωστόσο, όπως επεσήμανε ο συνήγορος του, ο ευρωβουλευτής είχε προσφύγει το 2019 σε βάρος του  επίμαχου βουλεύματος το οποίο και ανέτρεπε την κρίση του προηγούμενου συμβουλίου Εφετών.

Το θέμα του Ιωάννη Λαγού είναι το πρώτο με το οποίο θα ασχοληθεί σήμερα το δικαστήριο και στην συνέχεια, εκτός απροόπτου, θα συνεχίσουν τις δευτερολογίες τους σχετικά με τις αναστολές οι συνήγοροι υπεράσπισης.  Σε κάθε περίπτωση, το δικαστήριο είναι αυτό το οποίο θα εξετάσει όλα τα στοιχεία ώστε να αποφασίσει αν και ποιοι από τους καταδικασθέντες θα οδηγηθούν στη φυλακή και ποιοι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για να παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τους στο Εφετείο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου