Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Σαρωτική η επιδημία στην Ελλάδα – Έρχεται υποχρεωτική μάσκα και στις κίτρινες περιοχές

Τα κρίσιμα διλήμματα του πρωθυπουργού

Προ ισχυρών διλημμάτων αναμένεται να τεθεί η κυβέρνηση το αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς η τρομακτική αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων σε συνδυασμό με τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αναγκάσουν το κυβερνητικό επιτελείο να πάρει αποφάσεις για την αναχαίτιση του δεύτερου κρισιμότερου κύματος του κορονοϊού.

Η χθεσινή επανεμφάνιση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας αποτέλεσε και ένα τρόπο για να δείξει το Μαξίμου ότι η κατάσταση έχει αρχίσει και ξεφεύγει από τον έλεγχο και απαιτείται συμμόρφωση στα μέτρα, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι ο πρωθυπουργός θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να αποφύγει την επιβολή γενικευμένης καραντίνας, με παντελώς ανεπιθύμητες υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Ωστόσο ασφαλείς πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι έρχεται νέα δέσμη περιοριστικών μέτρων, ειδικά σε χώρους που έχει διαπιστωθεί υπερμετάδοση.  Ποια όμως είναι αυτά:

-Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς θα εφαρμοστεί, ενώ ήδη ισχύει για τους νομούς που βρίσκονται σε επίπεδο συναγερμού 4. Η γενική σύσταση είναι περιορισμός στις άσκοπες μετακινήσεις

-Λουκέτο στην εστίαση. Στο τραπέζι είναι το μέτρο τύπου Παρίσι, δηλαδή να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης από τις 9 το βράδυ.

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και στις περιοχές που βρίσκονται στο κίτρινο. Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, αν αυτό εφαρμοστεί γλιτώνουμε 280.000 μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.

-Στο άμεσο διάστημα θα εξεταστεί η διακοπή (απαγόρευση) κυκλοφορίας να γίνεται νωρίτερα από τις 00:30. Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει ήδη προταθεί στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

-«Λουκέτο» σε γυμναστήρια και κλειστούς χώρους άθλησης, όπου είναι αναπόφευκτη η κοντινή επαφή.

-Αύξηση της τηλεργασίας

Ποιο είναι το όριο που θα σημάνει μεγάλο συναγερμό;

Εάν απότομα αρχίσει να κοκκινίζει όλη η Ελλάδα, θα μπούμε αυτομάτως σε μέτρα που θα αντιστοιχούν στο lockdown του Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκονται η Αθήνα με 259 κρούσματα που παρουσιάζει μια σταθεροποίηση και η Θεσσαλονίκη που κατέγραψε χθες 251 κρούσματα. Γιάννενα και Σέρρες μπήκαν σε «κόκκινο» συναγερμό και ετοιμάζονται από αύριο για μίνι lockdown.

Κοντά σε απαγόρευση μετακινήσεων η Θεσσαλονίκη

Υπό αυτές τις εξελίξεις είναι πολύ πιθανό η Θεσσαλονίκη, περιοχή αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης και κόμβος για την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, να τεθεί σε νέους περιορισμούς. Δηλαδή να απαγορευτεί η μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας για τους κατοίκους της, εκτός αν συντρέχουν εργασιακοί ή άλλοι σοβαροί λόγοι και να κοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης του κορονοϊού σε όμορες περιοχές.

Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου