Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

Τρία σημάδια που σου δίνει το σώμα σου ότι έχεις άγχος και δεν τα γνωρίζεις

Κι, όμως, το άγχος μπορεί να ξεσπάσει και με άλλους τρόπους, πέρα από τους γνωστούς

Οι τρελοί ρυθμοί της καθημερινότητας και το διαρκές τρέξιμο να τα προλάβουμε όλα, μαζί με τις ατελείωτες υποχρεώσεις και τα όποια προβλήματα, δημιουργούν άγχος.

Μάλιστα, το άγχος και οι διαταραχές αυτού αποτελεί την πιο κοινή ψυχική ασθένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως αναφέρει η Ένωση Άγχους και Κατάθλιψης της Αμερικής, το άγχος μπορεί να εμφανιστεί με ασυνήθιστους τρόπους στο σώμα. Δείτε παρακάτω τρεις από αυτούς:

«Κουδούνισμα» στα αυτιά

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neuropsychiatric Disease & Treatment το 2015, διαπίστωσε ότι τα άτομα με χρόνια εμβοή ήταν πολύ πιθανό να βιώνουν άγχος. Η κατάσταση μπορεί να εμφανιστεί σαν να αισθάνεσαι ότι τα αυτιά σου είναι βουλωμένα, με τους εξωτερικούς ήχους να είναι σε σίγαση.

Μυϊκοί πόνοι

Η μυϊκή ένταση από το σφίξιμο του σώματός σου όταν βρίσκεσαι σε πανικό, μπορεί να προκαλέσει συνεχιζόμενους πόνους, ακόμη και αν δεν φαίνεται να σχετίζονται καθόλου με την ψυχική σου κατάσταση. Η ADAA λέει ότι ο χρόνιος πόνος μπορεί να είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα σοβαρού στρες και το Harvard Health επισημαίνει ότι υπάρχουν σχέσεις μεταξύ χρόνιων παθήσεων όπως η ινομυαλγία και το άγχος, πιθανώς λόγω νευρικών προβλημάτων τα οποία οι ερευνητές δεν κατανοούν ακόμη.

Παγωμένα πόδια

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, τα άτομα με άγχος τείνουν να έχουν κρύα πόδια. Όταν το σώμα ενεργοποιεί την απόκρισή του στο άγχος, επιβραδύνει επίσης συχνά τη ροή του αίματος στα πόδια και τα χέρια, γεγονός που μπορεί να σας κάνει να τα νιώθεις κρύα, ακόμη και μουδιασμένα ή κουρασμένα.

«Όταν είμαστε ανήσυχοι, το αίμα απομακρύνεται από μη απαραίτητες περιοχές όπως το στομάχι και τα έντερα και κατευθύνεται σε μέρη του σώματος που θα αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσής μας», εξηγεί o ψυχολόγος Δρ. Michael Richardson.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου