Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Λινού: Πρέπει να εφαρμοστούν πιο σοβαρά τα μέτρα – Χρειάζονται και πρόσθετα, όπως μάσκα παντού

«Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έχει επιβληθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους στην Αττική»

Για τα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική και στα σχολεία, για την υποχρεωτική χρήση μάσκας αλλά και τον Ντόναλντ Τραμπ μίλησε σε τηλεοπτική της συνέντευξη το πρωί της Τρίτης (6/10) η καθηγήτρια επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού.

Αναφερόμενη στην καθαρίστρια που επιβεβαιώθηκε πως είναι θετική και εργάζεται σε Γυμνάσιο των Αχαρνών είπε:

«Το πιο λογικό θα ήταν να μπει σε καραντίνα η συγκεκριμένη κυρία και να απολυμανθεί τo σχολείο. Εάν υπάρχουν κρούσματα δεν πρέπει να πάνε τα συγκεκριμένα παιδιά σχολείο και δεν πρέπει να λειτουργούν τα τμήματά τους. Δυστυχώς τέτοια φαινόμενα θα έχουμε συχνά».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 η καθηγήτρια επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σημείωσε: «Τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν πιο σοβαρά αλλά και να προστεθούν κι άλλα όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Να δοθούν κίνητρα για τους εργαζόμενους και να γίνει αύξηση των δρομολογίων ώστε να υπάρχει αραίωση των επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς έτσι ώστε να καταφέρουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο. Ο κίνδυνος δυστυχώς δεν θα γίνει μηδενικός μπορούμε όμως να τον ελαχιστοποιήσουμε, να μειώσουμε τα κρούσματα και όσο μειώνουμε τα κρούσματα θα είναι και μικρότερη η πιθανότητα να έχουμε τη διασπορά που βλέπουμε σήμερα».

Εστιάζοντας στον Ντόναλντ Τραμπ που νόσησε από κορονοϊό και πήρε εξιτήριο μετά από λίγες μόνο ημέρες νοσηλείας δήλωσε:

«Ο κορονοϊός εκφράζεται διαφορετικά ανάλογα με τον κάθε άνθρωπο και τα μέτρα προστασίας και αντιμετώπισης που έχει. Προφανώς και με έναν πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ό,τι φάρμακα πειραματικά λειτουργούσαν, χρησιμοποιήθηκαν. Το δεύτερο είναι πως ο άνθρωπος αντέδρασε καλά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι θα αντιδράσουν καλά. Θα υπάρχουν άνθρωποι που θα το περάσουν πιο ήπια, θα υπάρξουν και άνθρωποι που θα το περάσουν πολύ σοβαρότερα. Λίγο επιπόλαιο το ότι πέταξε τη μάσκα, δεν υπολογίζει τον κίνδυνο γιατί είναι ακόμη μεταδοτικός».

«Όλοι οι γιατροί έχουμε ορκιστεί να λέμε την αλήθεια. Δεν νομίζω πως θα δεχόταν σε ένα τόσο σημαντικό νοσοκομείο να λένε ψέματα» είπε απαντώντας σε όσους λένε πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει κορονοϊό.

Για την υποχρεωτική χρήση μάσκας
Η Αθηνά Λινού εστίασε στο μέτρο της υποχρεωτικής χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στην Αττική εξηγώντας:

«Δεν ξέρω γιατί δεν το υιοθετεί η Πολιτεία. Μήπως για να μην φοβηθεί ο κόσμος. Δεν έχει λογική, πρέπει να προστατευτεί ο κόσμος. Έτσι θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την πανδημία και μην κινδυνεύσουν ζωές».

Τέλος αναφέρθηκε στην ακύρωση των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου τονίζοντας πως αποτελεί ορθό μέτρο και εξηγώντας:

«Οι οπλίτες θα υπακούσουν τα παιδιά όχι. Πώς θα φτιάξεις αποστάσεις 2 μέτρων στις παρελάσεις; Οι γονείς θα πάνε να δουν τα παιδιά τους και θα συνωστισθούν για να τα καμαρώσουν. Θα έχουμε έναν εορτασμό, που είναι σημαντικός ο εθνικός εορτασμός και μιλάει στην καρδιά όλων των Ελλήνων, αλλά μετά θα θρηνήσουμε θύματα».

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου