Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Νέα δέσμη μέτρων χωρίς… νέα μέτρα φέρνει ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας

Ένα νέο τρόπο προειδοποίησης προς τους πολίτες, αλλά και καταμερισμού και ομογενοποίησης των μέτρων για τον κορονοϊό εφαρμόζει από την ερχόμενη Δευτέρα η κυβέρνηση.

Πρόκειται για το Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και ο οποίος είναι προσβάσιμος για όλους τους πολίτες στην ηλεκτρονική διεύθυνση covid19,gov.gr.

Ο χάρτης χωρίζει τις περιφερειακές ενότητες της χώρας σε τέσσερις ζώνες επικινδυνότητας με αντίστοιχα χρώματα: πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο. Ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας, σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας ισχύουν συγκεκριμένα μέτρα, ενώ τα στοιχεία θα αναθεωρούνται κάθε δύο εβδομάδες. Ωστόσο, είναι δυνατό ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και έκτακτες συνθήκες να ισχύσουν επιπλέον μέτρα σε τοπικό επίπεδο (π.χ. σε συγκεκριμένους δήμους).

Ο χάρτης εντάσσει την Αττική στο πορτοκαλί επίπεδο, όπερ σημαίνει ότι βρίσκεται σε κατάσταση υψίστης επιτήρησης τυπικά από την ερχόμενη Δευτέρα. Πρακτικά, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει νέα μέτρα, αφού φαίνεται πως οι ειδικοί θεωρούν ότι η κατάσταση σταθεροποιείται και τα κρούσματα δεν παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, ώστε να υπάρξουν έκτακτες δράσεις. Όπως δήλωσε, άλλωστε, στον Σκάι ο Στέλιος Πέτσας, υπάρχει φυσιολογική κόπωση των πολιτών από τα μέτρα που ήδη έχουν εφαρμοστεί και γι’ αυτό το λόγο σημασία έχει αυτή τη στιγμή η πιστή εφαρμογή τους για να μπει φρένο στη διασπορά του ιού.

Κατά τον ίδιο τρόπο ο κ. Πέτσας δικαιολόγησε τη μη λήψη απόφασης για την υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους στην Αττική. Μολονότι πράγματι η σκέψη έχει πέσει στο τραπέζι από τους ειδικούς – το επιβεβαίωσε, άλλωστε, σε δηλώσεις του και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας – ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι από την κόπωση των πολιτών υπάρχει κίνδυνος για χαλάρωση του μέτρου και μεγαλύτερη διασπορά του ιού. Επί παραδείγματι, να βγάζουν και να μη χρησιμοποιούν τις μάσκες οι εργαζόμενοι σε γραφεία και άλλους εσωτερικούς χώρους.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε με τη σειρά του ότι η Αττική είναι μακριά από το επίπεδο κόκκινου συναγερμού, παρά τα 161 νέα κρούσματα σε σύνολο 391 χθες πανελλαδικά. Το πιο ανησυχητικό, ωστόσο, σε πανελλαδικό επίπεδο είναι η ραγδαία αύξηση των διασωληνωμένων, καθώς έφτασαν τους 98 από 91 την Πέμπτη. Ο αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος από το ξέσπασμα της πανδημίας και είναι γεγονός ότι αυξάνει την πίεση στο σύστημα υγείας, όπως παραδέχθηκε κατά την τακτική ενημέρωση ο καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα καταστήματα εστίασης και τα υπόλοιπα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος απορρίφθηκε οριστικά, ως φαίνεται, το σενάριο να κλείνουν νωρίτερα από τα μεσάνυχτα (π.χ. στις 10 το βράδυ).

Μολαταύτα, η παράταση του ωραρίου λειτουργίας έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα ισχύει μόνο για τις περιοχές σε πράσινο χρώμα, σύμφωνα με το Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας. Έως τις 12.30’ θα μπορούν να μένουν ανοιχτά στις περιοχές που βρίσκονται στο κίτρινο. Στην Αττική, όπως και σε κάθε άλλη περιοχή που βρίσκεται στο πορτοκαλί, η απαγόρευση λειτουργίας συνεχίζει να ισχύει από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας.

πηγή


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου