Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2020

Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων: Εγρήγορση για να μην αντιμετωπίσουμε ξανά τέτοια μορφώματα


«Η νεοναζιστική οργάνωση "Χρυσή Αυγή" έχει καταδικαστεί στη συνείδηση του δημοκρατικού ελληνικού λαού»

Με αφορμή την έκδοση της σημερινής δικαστικής απόφασης για την Χρυσή Αυγή, η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με ανακοίνωσή της, καλεί «τους Έλληνες πολίτες και τους δικηγόρους σε διαρκή δημοκρατική εγρήγορση, ώστε να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε ξανά στο μέλλον τέτοιου είδους μορφώματα».

Αναλυτικότερα, η συντονιστική επιτροπή αναφέρει:

«1. Η νεοναζιστική οργάνωση "Χρυσή Αυγή" έχει καταδικαστεί στη συνείδηση του δημοκρατικού ελληνικού λαού για τις θέσεις της και την εν γένει δράση της και με την πρόσφατη, νωπή ακόμη, εκλογική ετυμηγορία του 2019, έπαψε να αποτελεί κόμμα του ελληνικού Κοινοβουλίου. Ο λαός μας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και της ιστορικής του ευθύνης.

2. Το δικηγορικό σώμα, με την ιστορία και τις παραδόσεις του, αποτελεί διαχρονικά θεματοφύλακα των δημοκρατικών ιδεωδών και των ατομικών ελευθεριών και έχει σταθεί αντιμέτωπο σε κάθε προσπάθεια δημοκρατικής εκτροπής και αλλοίωσης του πολιτεύματος. Αταλάντευτα έχει σταθεί απέναντι στη "Χρυσή Αυγή" και τις επιδιώξεις της και ουδέποτε την αντιμετώπισε ως κόμμα του συνταγματικού τόξου.

3. Τα θεσμικά όργανα του δικηγορικού σώματος, ακολουθώντας την πάγια θέση να μην παρεμβαίνουν σε εκκρεμείς δίκες, δεν είχαν προβεί μέχρι σήμερα σε καμία τοποθέτηση σχετικά με την εξέλιξη και το αποτέλεσμα της δίκης, που αποτελούσε αποκλειστικό έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Η σημερινή ιστορική απόφαση έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο με την ισχύ και τη βαρύτητα μιας ποινικής απόφασης, πέραν της πολιτικής καταδίκης, όπως αυτή εκφράστηκε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, τον εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσης αυτής και να δικαιώσει όσους σθεναρά αντιστάθηκαν στη δράση της.

4. Καλούμε τους Έλληνες πολίτες και τους δικηγόρους σε διαρκή δημοκρατική εγρήγορση, ώστε να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε ξανά στο μέλλον τέτοιου είδους μορφώματα».

Βερβεσός για απόφαση

Δήλωση για την ιστορική απόφαση έκανε και ο Προέδρου του ΔΣΑ:

«Σήμερα, με την απόφαση για τον χαρακτηρισμό της «Χρυσής Αυγής» ως εγκληματικής οργάνωσης, η Ελληνική Δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος περιστάσεων,  δίκασε σύμφωνα με το Σύνταγμα και το Νόμο και πάντα υπό το φως των πραγματικών περιστατικών που αποδείχθηκαν κατά την πολυετή ακροαματική διαδικασία.

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι και οι Έλληνες δικηγόροι, διαχρονικά,  δεν αναγνωρίσαμε  με τη στάση μας τηΧρυσή Αυγή ως κόμμα που ανήκει στο Συνταγματικό τόξο, όσο αυτή συμμετείχε στη Βουλή,   πιστοί πάντα στις παραδόσεις  του Σώματος και την ιστορία τω ν αντιφασιστικών αγώνων μας.

Η στάση μας αυτή δικαιώθηκε και με την σημερινή εμβληματική δικαστική απόφαση του  Εφετείου που επιβεβαιώνει και την πρόσφατη νωπή λαϊκή ετυμηγορία στις βουλευτικές εκλογές  του 2019, η οποία έθεσε τη Χρυσή Αυγή εκτός Κοινοβουλίου.

Καλούμε τους Έλληνες δικηγόρους σε διαρκή αγωνιστική και δημοκρατική επαγρύπνηση, για να μη ζήσουμε στο μέλλον πάλι τέτοιου είδους φαινόμενα».

πηγή


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου