Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Γενικό lockdown ανακοινώνουν στις 12 Μητσοτάκης – Τσιόδρας: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00, επιστρέφει το SMS

Σε καραντίνα η χώρα από το Σάββατο - Τι μένει ανοιχτό και τι κλείνει - Τι θα γίνει με τα σχολεία

Οριστικό φρένο στην ξέφρενη πορεία του κορονοϊού επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση επιβάλλοντας το σκληρότερο μοντέλο για τη διαχείριση της πανδημίας, δηλαδή την καθολική καραντίνα με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

της Γεωργίας Σκιτζή

Ο πρωθυπουργός μετά από συνεχείς συσκέψεις με τα μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, τους στενούς του συμβούλους αλλά και επαφές με επιστήμονες και φορείς από το εξωτερικό ανακοινώνει σήμερα στις 12 το μεσημέρι έχοντας στο πλευρό του τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα πανεθνικό lockdown πιθανότατα ενός μήνα, με μία διαφορά σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο. Αυτή τη φορά τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία παραμένουν ανοικτά, όπως και τα super market, τα φαρμακεία και τα βενζινάδικα. Επανέρχεται στη ζωή μας το SMS για τις μετακινήσεις και αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου.

Κυβερνητική απόφαση - μονόδρομος

Η εκθετική πορεία των μολύνσεων από τον ιό σε συνδυασμό με την ραγδαία αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ και τις αναπόφευκτες πιέσεις που δέχεται το υγειονομικό σύστημα οδηγούν σε μονόδρομο για την ανακοπή του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας.

Η όποια καθυστέρηση θα μπορούσε να εκτροχιάσει την κατάσταση, καθώς χθες, η χώρα κατέγραψε νέο τριπλό θλιβερό ρεκόρ, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 2.646 νέα κρούσματα, 179 διασωληνωμένους και 18 θανάτους. Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων έδειξε ότι η Θεσσαλονίκη παραμένει στο «κόκκινο» με 823 νέες μολύνσεις, ενώ οι 588 εντοπίστηκαν στην Αττική.

Η προαναγγελία Κικίλια

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μιλώντας χθες στον ΑΝΤ’1 αποκάλυψε ότι  η κυβέρνηση ενημέρωσε και επίσημα την ΕΕ και τα αρμόδια όργανά της ότι θα προσφύγει σε καθολικό lockdown, προκειμένου να ελεγχθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Σύμφωνα με τον Υπουργό, η απόφαση λήφθηκε μετά την επικοινωνία που είχε με την Επίτροπο Υγείας, Στ. Κυριακίδου και την Γενική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) Dr Andrea Ammon, όπου και παρουσίασε την κατάσταση της Ελλάδας και έλαβε ενημέρωση για την δραματική πορεία της πανδημίας που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη.

Τα μέτρα που έρχονται

Σύμφωνα με πληροφορίες το lockdown θα έχει διάρκεια 3 + 1 εβδομάδες και θα τεθεί σε ισχύ από τις 6 το πρωί του Σαββάτου. Επανέρχεται δηλαδή η απαγόρευση στις μετακινήσεις, οι οποίες θα γίνονται για συγκεκριμένους λόγους με τα γνωστά πλέον SMS στο 13033, ενώ από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας η κυκλοφορία θα επιτρέπεται μόνο για τους εργαζομένους και για λόγους υγείας ή έκτακτης ανάγκης.

Κλειστά θα είναι όλα τα εμπορικά καταστήματα, εκτός από τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων, πρατηρίων υγρών καυσίμων και τα φαρμακεία. Ανοιχτά παραμένουν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και πιθανότατα τα γυμνάσια. Αντίθετα, στα λύκεια και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα τα μαθήματα θα γίνονται με υποχρεωτική τηλεκπαίδευση.

Οι 6 επιλογές για… μετακίνηση

Για τις μετακινήσεις τους οι κάτοικοι θα πρέπει να αποστέλλουν δωρεάν SMS στο 13033. Για το διάστημα 05.00-21.00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για τους παρακάτω λόγους:

1) Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). [SMS – Επιλογή 1]

2) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. [SMS – Επιλογή 2]

3) Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. [SMS – Επιλογή 3]

4) Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα [SMS – Επιλογή 4]

5) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. [SMS – Επιλογή 5]

6) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμιση μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. [SMS – Επιλογή 6]

Επίσης από τις 9μμ έως τις 5 το πρωί, θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας [με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς SMS], υγείας [SMS - Επιλογή 1] και η ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο [SMS - Επιλογή 6].

Επιπρόσθετα, η μετάβαση των μαθητών από και προς τις σχολικές μονάδες, ανάλογα με τις τελικές αποφάσεις, θα επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS, με την σχετική επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία θα αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή ή της μαθήτριας.

Γιατί εισηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι το lockdown

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ εξήγησε τι οδήγησε τους ειδικούς να κάνουν τη συγκεκριμένη πρόταση στον πρωθυπουργό.

«Χρειάζεται καθολικότητα σε όλα τα μέτρα. Συνεδρίασε χθες έκτακτα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και υπό το πρίσμα της εξάπλωσης της επιδημίας και των επιδημιολογικών δεδομένων, εισηγήθηκε στην κυβέρνηση γενικό lockdown στη χώρα» είπε μιλώντας στο Mega ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

Όπως εξήγησε η επιτροπή πρότεινε lockdown λόγω των πολλών θετικών τεστ, της αύξησης του ρυθμού μεταδοτικότητας και της πίεσης στο σύστημα Υγείας από την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων.

«Αν συνεχίσουν να αυξάνονται έτσι οι διασωληνωμένοι, με 10-15 την ημέρα, κάποια στιγμή το σύστημα θα καταρρεύσει. Δεν φτάσαμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιους θα βάλουμε στις ΜΕΘ. Αλλά δεν θέλουμε να φτάσουμε. Σκοπός του lockdown είναι να μη φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Υπάρχει χωρητικότητα στις ΜΕΘ κατά τόπους» τόνισε σχετικά.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων, οφείλεται, εν μέρει και στα πολλά –περί τις 25.000- τεστ που διενεργούνται καθημερινά.

Τόνισε ωστόσο πως «ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι ανεξάρτητος και αδιάψευστος. Αν είχαμε περισσότερα θετικά κρούσματα και λιγότερους διασωληνωμένους, οι αποφάσεις θα ήταν διαφορετικές. Ο δείκτης των διασωληνωμένων είναι πολύ ισχυρός για τη δείχνει την αντοχή του συστήματος Υγείας. Και προοιωνίζει τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα».

Για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη ο κ. Παναγιωτακόπουλος είπε ότι επιδημιολογικά είναι δύσκολα, ενώ ως περιοχή με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο προέκρινε το κέντρο της Αθήνας.

Σχολιάζοντας την αξιοπιστία των rapid test, εξήγησε πως «το να βγει τη μια μέρα θετικό και την άλλη αρνητικό, σημαίνει ότι  μπορεί να επωάζει ακόμα ο ιός. Το αντίστροφο χρειάζεται κάποια συζήτηση».

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου