Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Αμετακίνητη η κυβέρνηση: Δεν υπάρχει πορεία για το Πολυτεχνείο όσο αυξάνονται κρούσματα και θάνατοι

Πολιτική θύελλα για την επέτειο του Πολυτεχνείου. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 ζητούν να πάρει πίσω η κυβέρνηση την απόφαση απαγόρευσης των συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων.

 Για μέτρο προστασίας στην πιο δύσκολη στιγμή της πανδημίας, με τα κρούσματα καθημερινά να πολλαπλασιάζονται μιλά η κυβέρνηση.

Βήμα πίσω δεν πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση στο ζήτημα της πορείας του Πολυτεχνείου, εκτιμώντας παράλληλα ότι η αντιπολίτευση – του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανομένου – επιχειρεί να επενδύσει στην πόλωση αδιαφορώντας για το γεγονός ότι δεν διστάζει να βάλει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Πέραν άλλωστε της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Βουλή την Πέμπτη, τόσο ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης όσο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχαν τις προηγούμενες ημέρες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους εκπροσώπους και τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκθέτοντάς τους την κατάσταση και ζητώντας τους ν’ αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν απέναντι στην κοινωνία και να στείλουν το σωστό μήνυμα.

Υπενθυμίζουν, εξάλλου, ότι η απόφαση για την απαγόρευση των συναθροίσεων δεν είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, ενώ επιτρέπεται σε έκτακτες συνθήκες – όπως αυτές της πανδημίας και της απειλής για τη δημόσια υγεία – από το ίδιο το Σύνταγμα. Συγκεκριμένα, είχε εφαρμοστεί και μάλιστα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το Νοέμβριο του 2016, λόγω της επίσκεψης του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα.

«Κάθε βουλευτής έχει δώσει όρκο να φυλάττει το Σύνταγμα και τους νόμους. Εάν οι πολίτες υποχρεούνται λοιπόν να εφαρμόζουν τους νόμους, οι βουλευτές έχουν ακόμη μεγαλύτερη υποχρέωση. Η ισονομία δεν προβλέπει εξαιρέσεις. Υπό τις παρούσες συνθήκες, απαιτείται υπευθυνότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις», αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, επιμένοντας ότι η επέτειος του Πολυτεχνείου μπορεί κάλλιστα να τιμηθεί με την κατάθεση στεφάνων, αλλά όχι να επιτραπεί πορεία που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία ως προς τη διασπορά του κορονοϊού. Και μάλιστα σε μια πολύ κρίσιμη φάση, κατά την οποία η πίεση στο σύστημα υγείας έχει φτάσει στο «κόκκινο» με σχεδόν 400 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ, ενώ το χθεσινό θλιβερό ρεκόρ των 71 νεκρών μέσα σε ένα 24ωρο σοκάρει την κοινή γνώμη.

«Πρόκειται για μέτρο προστασίας στην πιο δύσκολη στιγμή της πανδημίας και δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις όταν τα κρούσματα καθημερινά πολλαπλασιάζονται», έλεγαν τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, προσθέτοντας πως δεν έγιναν στρατιωτικές παρελάσεις την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου και δεν γιορτάστηκε το Πάσχα και ο Δεκαπενταύγουστος στις εκκλησίες για τον ίδιο λόγο. Όπως δήλωσε, εξάλλου, το Σαββατοκύριακο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας (ANT1), «η Αστυνομία θα φέρει σε πέρας την αποστολή της σύμφωνα με το επιχειρησιακό της σχέδιο. […] Ο νόμος δεν ήρθε να απαγορεύσει την πορεία του Πολυτεχνείου για κάποια ιδεολογική ή άλλη τοποθέτηση, αλλά στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να αποτρέψουμε τη μετάδοση του κορονοϊού».

Απαντώντας δε στον Αλέξη Τσίπρα με γραπτή του δήλωση, ο κ. Πέτσας κάνει λόγο για αντιφάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που «από τη μία καλεί να μπούμε σε καραντίνα για λόγους δημόσιας υγείας κι από την άλλη προσφέρει κάλυψη σε όσους εμφανίζονται μονίμως αντιδραστικοί αρνητές της πρωτόγνωρης κατάστασης που ζούμε, θεωρώντας ότι μπορούν να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην τήρηση των νόμων».

Πηγή: newsit.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου