Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

Γενική καραντίνα – «ασπίδα» στο σφυροκόπημα του κορονοϊού

Το στοίχημα των τριών εβδομάδων και η άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ

Με το κινητό ανά χείρας θα βρίσκονται όλοι οι πολίτες από χθες, καθώς οι μετακινήσεις θα γίνονται αποκλειστικά και μόνο με SMS στο 13033, όπως συνέβη και στο πρώτο lockdown.

Για τρεις εβδομάδες τουλάχιστον «παγώνει» η κίνηση σε μία απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης να φρενάρει την εξάπλωση του κορονοϊού, που τις τελευταίες εβδομάδες ξέφυγε από τον έλεγχο, παρουσιάζοντας μία ιδιαίτερα ανησυχητική εικόνα διασποράς του ιού σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, με επίκεντρο την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Χιλιάδες τα κρούσματα (2.556 το Σάββατο), εκατοντάδες οι διασωληνομένοι (27), δεκάδες οι νεκροί, μόνο χθες 34. Αριθμοί που προβληματίζουν, με τον τελευταίο να σοκάρει...

Ισχυρές πιέσεις στο σύστημα υγείας

«Πονοκέφαλο» προκαλεί η περαιτέρω άνοδος στον αριθμό διαγνώσεων στους 65 και άνω, καθότι αποτελεί και τον κύριο πυρήνα των ευπαθών ομάδων που επιβαρύνει το σύστημα υγείας, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης. Πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των δύο κεντρικών ηλικιακών ομάδων, δηλαδή μεταξύ 40-65 και 65 και άνω, γιατί οι 40-65 είναι η δεύτερη ηλικιακή ομάδα που δημιουργεί πίεση στο σύστημα υγείας, έχοντας και την δεύτερη μεγαλύτερη θνητότητα.

Άμεσες προσλήψεις γιατρών και νέες κλίνες ΜΕΘ

Σε μία προσπάθεια να θωρακιστούν τα δημόσια νοσοκομεία τώρα που δέχονται το «σφυροκόπημα» της επέλασης του κορονοϊού, η κυβέρνηση προχωρά σε άμεση πρόσληψη 300 μόνιμων ιατρών στις ΜΕΘ αλλά στην περαιτέρω αύξηση κλινών εντατικής θεραπείας. «Καταβάλουμε προσπάθεια για να μείνει η χώρα όρθια και το ΕΣΥ να μην αφήσει κανένα συμπολίτη μας απροστάτευτο» είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, εξηγώντας ότι «η σχετική τροπολογία προβλέπει άμεση πρόσληψη 300 μόνιμων ιατρών στις ΜΕΘ. Οι 200 προσλήψεις αφορούν αιτήσεις και διαδικασίες που ούτως ή άλλως τρέχουν και οι 100 επιλαχόντες. Όλοι θα περάσουν με άμεσες διαδικασίες από Δευτέρα στο ΕΣΥ». Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα σε ειδικευόμενους που το επιθυμούν, να παρατείνουν την υπηρεσία τους στο ΕΣΥ όπως επίσης θα μπορεί να παραταθεί η θητεία ιατρών που συνταξιοδοτούνται στις 31/12/2020 για άλλους 6 μήνες μέχρι τις 31/6/2021.Τέλος, οι ιδιώτες γιατροί  θα μπορούν να υπηρετήσουν στο ΕΣΥ με ειδική σχέση εργασίας κι αποζημίωση (αναγκαστική επίταξη), ενώ με αυτά τα μέτρα για επίσπευση και ταχεία ενίσχυση του ΕΣΥ επεκτείνεται η δυνατότητα αναγκαστικής διάθεσης ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων. Ήδη προαναγγέλθηκε ότι το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε διεύρυνση της συνεργασίας, τόσο με τον ιδιωτικό τομέα όσο και με τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

πηγή

Σαρωτικοί έλεγχοι παρουσία εισαγγελέων

Η Αστυνομία θα είναι μέρα-νύχτα στους δρόμους και θα υπάρξουν σαρωτικοί έλεγχοι παρουσία εισαγγελέων δήλωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προσθέτοντας ότι στα διόδια θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι, ενώ από χθες επιτρέπεται η επιστροφή μόνο για αυτούς που έχουν μόνιμη κατοικία στην Αθηνά. Ο υπουργός πρόσθεσε: «Δεν νοούνται πλέον, συγκεντρώσεις σε σπίτια, σε πλατείες, συναθροίσεις στους δρόμους. Αυτά δεν μπορούν πλέον να γίνουν ανεκτά. Κάνω έκκληση μη συναθροίζεσθε. Μη συγκεντρώνεστε τα βράδια σε διάφορα σημεία. Μη συγκεντρώνεστε πολλοί άνθρωποι στα σπίτια. Ουσιαστικά έτσι εξυπηρετούμε τη διάδοση».

Τσουχτερά τα πρόστιμα

Η κυβέρνηση αυστηροποιεί τους κανόνες και διπλασιάζει το κόστος των προστίμων σε μία προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει τις όποιες παραβάσεις, καλώντας τους πολίτες να επιδείξουν ευσυνειδησία. Έτσι, στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν την υποχρέωση χρήσης μάσκας, τους κανόνες τήρησης αποστάσεων και μετακίνησης με SMS, επιβάλλεται πλέον για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ. Για ψευδή βεβαίωση εργοδότη επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ στον εργοδότη. Στις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που λειτουργούν κατά παράβαση της αναστολής λειτουργίας τους επιβάλλεται για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ στα φυσικά πρόσωπα που έχουν την ευθύνη λειτουργίας επιβάλλεται για την ίδια παράβαση πρόστιμο 3.000 ευρώ.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου