Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Κορονοϊός: Τελικά… μπορεί να μας “κόψει” το 13033; Το σχέδιο για τη λήξη του lockdown

Εντείνονται ο έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων που έχουν παρθεί. 

Ελπίδες για το εμβόλιο της Pfizer μετά την παγωμάρα με τους 41 θανάτους. Οργή στην κυβέρνηση για τον Πολάκη, ζητά τη διαγραφή του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ευχάριστα νέα από το μέτωπο του εμβολίου κατά του κορονοϊού φαίνεται πως αποτελούν και στην Ελλάδα αχτίδα φωτός και ήρθαν, μάλιστα, σε μία μέρα κατά την οποία το αρνητικό ρεκόρ των απωλειών μέσα σε ένα 24ωρο με 41 θανάτους εντείνει τον προβληματισμό και φαίνεται να δικαιολογεί την απόφαση για το καθολικό lockdown.

Η κυβέρνηση επιμένει σε όλους τους τόνους ότι σημασία έχει η τήρηση των μέτρων, ούτως ώστε η πίεση στο σύστημα υγείας και τα κρούσματα να υποχωρήσουν μετά την έξαρση που αναμένεται τις επόμενες ημέρες κι έτσι οι περιορισμοί να ξεκινήσουν να αίρονται σταδιακά από τα τέλη Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα τα Χριστούγεννα να χαρακτηριστούν από κανονικότητα – πάντοτε, βέβαια, στο μέτρο του εφικτού, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί (π.χ. απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, κλείσιμο κέντρων διασκέδασης) και μέτρα πρόληψης και προστασίας.

Εντατικοί έλεγχοι

Για την τήρηση των μέτρων, η κυβέρνηση διαμηνύει, επίσης, ότι οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα εντατικοποιούνται καθημερινά και θα επιβάλλονται τα πρόστιμα στους παραβάτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις δύο πρώτες ημέρες εφαρμογής των μέτρων έγιναν συνολικά 181.138 έλεγχοι, κατά τους οποίους διαπιστώθηκαν 2.975 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 779.650 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε 29 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Κύριες παραβάσεις ήταν η μη χρήση μάσκας, η μη αποστολή SMS στο 13033, η μη επίδειξη βεβαίωσης μετακίνησης, η μη τήρηση των ειδικών κανόνων λειτουργίας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και η μη τήρηση των κανόνων λειτουργίας στις λαϊκές αγορές. Ειδικά η ΕΛΑΣ, συνέστησε 4.530 συνεργεία το Σαββατοκύριακο και απασχόλησε σ’ αυτά και σε μπλόκα για ελέγχους 20.932 αστυνομικούς.

Όπως τόνισε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας, περισσότερα από 1 εκατομμύριο SMS εστάλησαν το βράδυ της Κυριακής με τον κωδικό «6», δηλαδή αυτόν της σωματικής άσκησης, δημιουργώντας εύλογες υποψίες για κατάχρηση. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι το ζήτημα της τήρησης των μέτρων είναι πρωτίστως ζήτημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης.

Τελικά μπορεί να “κόψει” κάποιον το 13033;

Πάντως, η πληροφορία ότι το σύστημα του 13033 μπορεί να «κόψει» όσους κάνουν κατάχρηση των σχετικών SMS, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται, καθώς πηγές από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τονίζουν πως, όπως και στην πρώτη φάση της πανδημίας, τα μηνύματα στο 13033 δεν αποθηκεύονται και δεν προσωποποιούνται και το μόνο που καταγράφεται είναι ο συνολικός αριθμός τους σε όλη την επικράτεια.

Σημειώνεται ότι σήμερα το απόγευμα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για το σύστημα υγείας ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος θ’ απαντήσει μεταξύ άλλων για τις προσλήψεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, αλλά και θα παρουσιάσει το σχέδιο που θα εξασφαλίσει τις αντοχές του συστήματος υγείας τους επόμενους κρίσιμους μήνες.

Προσλήψεις γιατρών

Σήμερα, το σύστημα διαθέτει 1.046 κλίνες ΜΕΘ, ενώ οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού έχουν ξεπεράσει τις 7.000 και συνεχίζονται, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η κυβέρνηση. Επίσης, μετά την ψήφιση τροπολογίας του υπουργείου Υγείας, προσλαμβάνονται άμεσα 300 μόνιμοι γιατροί που θα στελεχώσουν τις ΜΕΘ, ενώ στη μάχη κατά της πανδημίας έχουν ριχθεί και 185 κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και 42 περιφερειακά ιατρεία.

Οργή για Πολάκη

Την ίδια στιγμή, στην κυβέρνηση δεν συζητούν καν ως ενδεχόμενο την πρόταση Τσίπρα για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, απαντώντας μάλιστα προς την πλευρά της Κουμουνδούρου με το αίτημα για διαγραφή του Παύλου Πολάκη, ύστερα από το γλέντι που ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κοινοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εν μέσω καραντίνας.

«Γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τα μέτρα και παρακινεί τους πολίτες να παρανομούν. Αν αυτό δεν αποτελεί κεντρική γραμμή, ο κ. Τσίπρας οφείλει άμεσα να τον αποπέμψει από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.

Πηγή: newsit.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου