Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Lockdown: Οι 4 λόγοι που μπορούμε να μετακινηθούμε εντός επικράτειας – Με αρνητικό τεστ η είσοδος στην Ελλάδα

Η χώρα μπαίνει σε καθεστώς καραντίνας για 2η φορά τους τελευταίους 8 μήνες

Από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου η χώρα μπαίνει σε καθεστώς lockdown για δεύτερη φορά μετά τον περασμένο Μάρτιο και την αρχική επέλαση του νέου κορονοϊού.

Μεταξύ των νέων μέτρων για τον κορονοϊό είναι και η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό.

Τέσσερις είναι οι περιπτώσεις που επιτρέπουν τη μετακίνηση στο εσωτερικό της χώρας και αυτές είναι:

1) επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας

2) επανένωση οικογενειών

3) επαγγελματικοί λόγοι

4) λόγοι υγείας.

Παράλληλα, όπως διευκρινίστηκε από την Πολιτική Προστασία επιτρέπεται άπαξ η μετακίνηση από μια περιφερειακή ενότητα σε άλλη, προκειμένου να επιστρέψει κάποιος στον τόπο της μόνιμης κατοικίας του με την προϋπόθεση ότι θα μπορεί να αποδείξει ότι μετακινείται προς τη μόνιμη κατοικία του και αυτή η μετακίνηση μπορεί να γίνει και μετά την έναρξη ισχύος των μέτρων του lockdown. Ωστόσο αν κάποιος βρίσκεται π.χ. στην Αθήνα, αλλά η μόνιμη κατοικία του είναι στην Κόρινθο μπορεί να μετακινηθεί, να επιστρέψει στην Κόρινθο, αλλά δεν μπορεί να ταξιδέψει πίσω στην Αθήνα.

Για την επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας απαιτείται αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας Ε1 ή βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ www.aade.gr.

Με αρνητικό τεστ η είσοδος στη χώρα μας

Επίσης από τη Δευτέρα όσοι θέλουν να εισέλθουν στη χώρα θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά και αρνητικό τεστ PCR. Πιο συγκεκριμένα, οι επιβάτες των πτήσεων εξωτερικού πρέπει να έχουν αρνητικό PCR που να έχει διεξαχθεί μέχρι και 48 ώρες πριν, ενώ για όσους εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα πρέπει να έχουν αρνητικό PCR που να έχει διεξαχθεί μέχρι 72 ώρες πριν. Να σημειωθεί ότι υπάρχει μια μεταβατική περίοδος 5 ημερών, μέχρι και την επόμενη Τρίτη για την είσοδο από τα χερσαία λόγω του PCR, ενώ η εφαρμογή των μέτρων αυτών δεν θίγει τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων που συνδέονται με διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Παραμένει επίσης υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας PLF για όλους όσους έρχονται από το εξωτερικό σε οποιοδήποτε αεροδρόμιο μας ενώ από τη Δευτέρα υποχρέωση συμπλήρωσης PLF ισχύει και για όσους ταξιδεύουν προς το εξωτερικό.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου