Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2020

Μετακινήσεις στο lockdown: Οι απαντήσεις σε απορίες πολιτών – Το SMS για τα κομμωτήρια, τι θα γίνει με τις ελιές

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου διευκρινίζει

Έκκληση να μη γίνει κατάχρηση της διευκόλυνσης για μετακινήσεις που παρέχεται απηύθυνε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Π. Σταμπουλίδης σε δηλώσεις του σήμερα στην ΕΡΤ. Σύμφωνα με τον ίδιο, τις επόμενες ώρες θα υπάρξει έκδοση ΚΥΑ που θα περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες, ενώ για το τι καθορίζει τις όποιες αποφάσεις είπε πως θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία που καταγράφονται.

«Εύχομαι να μην βρεθούν περισσότερα ελαιόδεντρα από όσα διαθέτουμε ως χώρα. Έχουμε τον τρόπο να το διαπιστώσουμε. Ας μην παίξουμε το σκύλο με τη γάτα» είπε με αφορμή και την αυξημένη κίνηση που διαπιστώνεται ήδη από χθες στο εθνικό οδικό δίκτυο.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε να διασφαλίσουμε τις περιουσίες ας μην γίνει αφορμή για κατάχρηση είπε στην εκπομπή Συνδέσεις ο κ. Σταμπουλίδης διευκρινίζοντας πως οι αγροτικές εργασίες πραγματοποιούνται κανονικά είτε από τους αγρότες κατ’ επάγγελμα είτε από τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων με καλλιέργειες αρκεί να φέρουν μαζί τους το έντυπο μετακίνησης για λόγους εργασία, στην οποία θα αναγράψουν «για αγροτική παραγωγή» και το Ε9 που θα πιστοποιεί την ιδιοκτησία τους.

Διευκρίνισε επίσης ότι το κυνήγι επίσης απαγορεύεται, όπως και το ερασιτεχνικό ψάρεμα από την ακτή, το οποίο επιτρέπεται μόνο για τους επαγγελματίες.

Για τους διαζευγμένους γονείς που διαμένουν σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες, είπε πως δεν μπορεί να γίνει μετακίνηση μεταξύ νομών.

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων παραμένει ως έχει, ενώ την επόμενη Κυριακή θα υπάρξει υποχρεωτική λειτουργία σούπερ μάκετ και καταστημάτων τροφίμων προκειμένου να δοθεί μήνυμα ότι υπάρχει επάρκεια προϊόντων.

Για το θέμα των λαϊκών αγορών είπε πως λειτουργούν με τους υφιστάμενους περιορισμούς και για τις μετακινήσεις παραγωγών μεταξύ νομών παρέπεμψε σε αποφάσεις εντός της ημέρας, ωστόσο σημείωσε πως δεν θα υπάρξει διαταραχή της αγοράς.

Για να πάει κάποιος σε κατάστημα που αναστέλλεται η λειτουργία του άλλα μένει ανοιχτό τις επόμενες μέρες πρέπει να επιλέξει κωδικό μετάβασης σε κατάστημα τροφίμων. Η επιλογή 2 δηλαδή, η οποία αφορά και τα κομμωτήρια.

Οι τηλεφωνικές παραγγελίες και ηλεκτρονικές παραγγελίες επιτρέπονται με παράδοση κατ' οίκον είτε είναι σε αναστολή η επιχείρηση είτε όχι.

Σημειώνεται ότι το κολύμπι σε ανοιχτή θάλασσα επιτρέπεται ως άθληση.

Όλες οι διευκρινίσεις στο παρακάτω βίντεο...

πηγή


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου