Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Μητσοτάκης: Γιατί πήρα τώρα τα μέτρα

«Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να θέσω σε κίνδυνο τις ζωές των συμπολιτών μας» - Από το πρωί του Σαββάτου και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου lockdown σε όλη την Ελλάδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε lockdown για όλη την Ελλάδα από το Σάββατο στις 6 το πρωί και για 3 εβδομάδες.

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στο γιατί πήρε τώρα τα μέτρα:

«Γιατί τώρα; Ενώ πριν από μία εβδομάδα είχε αποφασιστεί ένα πλαίσιο πιο ήπιων μέτρων… η απάντηση είναι πολύ σαφής… τις τελευταίες 5 ημέρες είδαμε μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων… είδαμε 10.000 κρούσματα σε πέντε ημέρες, σημαντική αύξηση στους διασωληνωμένους, μία άσχημη αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων. Παραπάνω από 1000 συμπολίτες μας … 150 σε εντατικές. Αυτό το κύμα θέλουμε να ανακόψουμε» είπε και συνέχισε:

«Επιλέγω να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να θέσω σε κίνδυνο τις ζωές των συμπολιτών μας. Σε 3 εβδομάδες, θα μπορέσουμε να πνίξουμε αυτό το δεύτερο κύμα για να επιτρέψουμε στον εαυτό μας έναν πιο κανονικό Δεκέμβριο. Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη οικονομική ανησυχία και θέλω να σας θυμίσω ότι πολλές φορές έχω πει στο παρελθόν ότι ήταν χρέος μας να κρατήσουμε εφεδρείες και σήμερα η χώρα μας έχει παραπάνω από 37 δις διαθέσιμα και έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Θέλω μόνο να σταθώ σε 3 πρόσθετα μέτρα: όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς για τον Νοέμβριο, θα λάβουν ενίσχυση 800 ευρώ και όχι 534 ευρώ πέραν του δώρου» είπε και συνέχισε:

«Θα κλείσω πριν δώσω το λόγο στον Σωτήρη, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μία φορά την ανάγκη να πάρουμε τα μέτρα τώρα. Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων αυτό το δεκαήμερο με υποχρεώνει να πάρω αυτά τα μέτρα τώρα. Αν δεν δουλέψουν τα τωρινά μέτρα τότε η πίεση στο ΕΣΥ θα ήταν ανυπόφορη και αυτό δεν μπορώ να το επιτρέψω.

Πιστεύω ότι σε αυτή τη συγκυρία δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροπολιτικά πυροτεχνήματα.

Θα παρακαλούσα η αμφισβήτηση να είναι αμφισβήτηση στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Ελπίζαμε ότι δεν θα χρειαζόταν αλλά χρειάζεται να δώσουμε αυτή τη μάχη. Ελπίζω το 2021 τα νέα του εμβολίου να είναι ενθαρρυντικά., ώστε να τελειώσει αυτή η περιπέτεια» είπε καταλήγοντας.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου