Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Σάσα Μανέττα: Πέθανε η πρώτη παρουσιάστρια της ΕΡΤ (βίντεο)

Ήταν επίσης στιχουργός και συγγραφέας και μία από τις πρώτες παρουσιάστριες της ΥΕΝΕΔ

Θλίψη στον δημοσιογραφικό και καλλιτεχνικό κόσμο προκάλεσε η είδηση πως έφυγε από τη ζωή η πρώην παρουσιάστρια της ΕΡΤ, στιχουργός και συγγραφέας, Σάσα Μανέττα. Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή αργά το βράδυ της Τετάρτης μέσα από το Facebook, ο Σπύρος Μπιμπίλας.

«Κι άλλη απώλεια σήμερα... Ένα χαρμόσυνο πλάσμα έφυγε από κοντά μας… Η τηλεπαρουσιάστρια της νιότης μας που έγινε καλή μας φίλη μετά, ταξίδεψε. Καλό ταξίδι αγαπημένη μου καλοσυνάτη Σάσα Μανέττα», έγραψε στην ανάρτησή του ο ηθοποιός.

Ποια ήταν η Σάσα Μανέττα

Ήταν από τις πρώτες παρουσιάστριες της ΕΡΤ, της τότε ΥΕΝΕΔ τη δεκαετία του '80. Γεννήθηκε στη Νίκαια Πειραιώς και ήταν  κόρη του δημοσιογράφου, συγγραφέα και ερευνητή Τάκη Μανέτα και της Βαρβάρας Βιζυηνού, ανιψιάς του ποιητή Γεωργίου Βιζυηνού. Μόλις τελείωσε το Λύκειο, σπούδασε Σκηνογραφία στη Δραματική Σχολή Σταυράκου και Υποκριτική στη Σχολή Θεοδοσιάδη. Συμμετείχε, μάλιστα με πρωταγωνιστικό ρόλο, στη θεατρική παράσταση «Φωνάζει ο κλέφτης» του Δημήτρη Ψαθά, με τον Μίμη Φωτόπουλο.

Μετά από εξετάσεις προσλήφθηκε στην ΕΙΡ (Κρατική Τηλεόραση) ως παρουσιάστρια και αργότερα ανέλαβε και τη διεύθυνση πολιτιστικών εκπομπών. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τη στιχουργική, γράφοντας περίπου 250 τραγούδια σε δίσκους, πολλά από τα οποία είναι γνωστές επιτυχίες. Βραβεύτηκε έξι φορές στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, τρεις παίρνοντας το Α’ Βραβείο.

Η Σάσα Μανέτα είχε εκδώσει επίσης ένα βιβλίο ποιημάτων με τίτλο «Ο άλλος δίδυμος» (Γραμμή, 1982), το οποίο βραβεύτηκε με έπαινο και χρηματικό ποσό από το ΥΠΠΟ, το «Μοναξιά είναι…», με σκίτσα και πεζό λόγο (εκδόσεις Όμβρος), τη νουβέλα «Ο πρίγκιπας με το σκισμένο τζιν» (εκδόσεις Ωκεανίδα), και το μυθιστόρημα «Με διαβατήριο το ψέμα» (εκδόσεις Εντύποις).

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου