Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020

Στην κόψη του ξυραφιού η Βόρεια Ελλάδα: Ασφυκτιούν οι ΜΕΘ – Προς επίταξη 200 ιδιωτικές κλίνες Covid – Κλείνουν σύνορα, αυστηρότεροι έλεγχοι

Νέο μαύρο ρεκόρ με 499 διασωληνωμένους - Στα 3.227 τα νέα κρούσματα 

Σε τραγική κατάσταση, παρά τις δυο εβδομάδες lockdown, βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα. Η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής, όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί, αλλά δείχνει να δυσκολεύει όσο περνούν οι μέρες.

Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι ότι χθες η Θεσσαλονίκη σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων και συγκεκριμένα 774 κρούσματα.

Όμως δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη που τρομάζει, αφού από τα 3.227 κρούσματα που ανακοινώθηκαν στο σύνολο της χώρας τα 1.432 εντοπίστηκαν στην Κεντρική Μακεδονία.

Αυτός είναι ο λόγος που χθες ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε νέα μέτρα για την Βόρεια Ελλάδα, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αναφορικά με τις χερσαίες πύλες εισόδου από σήμερα στις 6:00 κλείνει η Κρυσταλλοπηγή. Ανοιχτές θα παραμείνουν οι συνοριακές διαβάσεις σε Κακαβιά, Εύζωνες και Προμαχώνα. Από τη Νυμφαία θα περνούν μόνο φορτηγά. Όσοι μπαίνουν, εκτός από αρνητικό μοριακό τεστ θα υποβάλλονται και σε rapid. Οι αρνητικοί θα μπορούν να περνούν και να κατευθύνονται στον προορισμό τους.Αναφορικά με το επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων. Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός στην περιοχή. Για αυτό τον λόγο, ενισχύονται οι δυνάμεις των ελεγκτικών σωμάτων στη Βόρεια Ελλάδα και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημοτική Αστυνομία αυστηροποιούνται οι έλεγχοι, τόσο στις μετακινήσεις των πολιτών, όσο και στους χώρους εργασίας.

«Μάχη» για 200 κλίνες Covid-19 στη Θεσσαλονίκη - Τελεσίγραφο του υπουργείου Υγείας αλλιώς… επίταξη

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η Θεσσαλονίκη και αυτός είναι ο λόγος που το υπουργείο Υγείας έδωσε τελεσίγραφο στις ιδιωτικές κλινικές, μέχρι τις 9 το βράδυ της Πέμπτης, να παραδώσουν άμεσα 200 κλίνες covid-19.

Σε διαφορετική περίπτωση, το υπουργείο ενημέρωνε πως θα προχωρήσει σε επίταξη.

Το τελεσίγραφο έληξε, οι ιδιωτικές αρνήθηκαν και πλέον αναμένεται η αντίδραση από το υπουργείο.

Τζιτζικώστας: Δεχόμαστε ασύμμετρη επίθεση

Για «δραματική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη» έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στο MEGA, σημειώνοντας ότι η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα είναι τραγική.

«Η κατάσταση είναι τραγική. Δεχόμαστε ασύμμετρη επίθεση» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική δουλειά των γιατρών και των νοσηλευτών, ευχαριστώντας και όσους έφτασαν στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους.

Αν η κατάσταση συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, η πόλη δε θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος, επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας, ενώ τόνισε ότι το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο δεν μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο Covid-19 καθώς δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές.

Μαζικές διακομιδές ασθενών με «ασθενοφόρα» – τρένα από την Θεσσαλονίκη στην Αττική

Η έκρυθμη κατάσταση στη Θεσσαλονίκη λόγω της «εκτόξευσης» των κρουσμάτων και της ραγδαίας αύξησης των διασωληνωμένων αναγκάζει την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να καταρτίζουν έκτακτα σχέδια για την διακομιδή των ασθενών, σε νοσοκομεία της Αττικής, προκειμένου να τους παρασχεθούν οι κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr, στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ υπάρχει ένας σχεδιασμός για μεταφορά μεγάλου αριθμού ασθενών με τρένα και για το λόγο αυτό έχει μελετηθεί η διαμόρφωση βαγονιών-«ασθενοφόρων», προκειμένου με ειδικές προδιαγραφές να μπορούν να υποστηρίξουν ασθενείς σε σοβαρή αλλά όχι κρίσιμη κατάσταση, διότι στους βαρέως πάσχοντες υπάρχει κυκλοφοριακή αστάθεια. «Υπάρχει σχεδιασμός. Δεν έχει αποφασιστεί τίποτα ακόμη. Δεν είναι οριστικό. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και πρέπει να είμαστε ένα βήμα μπροστά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα υλοποιηθεί απαραίτητα το πλάνο αυτό», αναφέρουν πηγές από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τονίζοντας ότι η εταιρία έχει περάσει σε μία νέα εποχή.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου και ο Διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών ΕΚΑΒ, Δημήτρης Πύρρος βρίσκονται σε πυρετώδεις συσκέψεις, προκειμένου να καταρτιστεί το εν λόγω σχέδιο λεπτομερώς και σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη για να υλοποιηθεί να έχουν προβλεφθεί όλες οι λεπτομέρειες, προκειμένου να είναι ασφαλής η διακομιδή των ασθενών.

Έτοιμοι για αεροδιακομιδές

Σε απόλυτη ετοιμότητα για να πραγματοποιήσει ανά πάσα στιγμή αεροδιακομιδές ασθενών COVID-19 από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων περιοχών είναι το ΕΚΑΒ, όπως δηλώνει ο πρόεδρός του, Νίκος Παπαευσταθίου, σημειώνοντας επισημαίνοντας ότι θα χρησιμοποιηθούν αεροσκάφη τύπου C-130 ενώ οι ασθενείς θα μεταφέρονται μέσα σε ειδική κάψουλα.

Μονάδα Covid και στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού αναπτύσσει την κινητή υγειονομική μονάδα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου. Η συγκεκριμένη μονάδα έχει δυνατότητα 50 κλινών νοσηλείας για τον κορονοϊό, ενώ διαθέτει ακτινολογικό εργαστήριο με σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση των περιστατικών.

Παράλληλα, το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο διαθέτει κλίνες νοσηλείας και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για τον κορονοϊό στηρίζοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ εκεί φιλοξενείται και η νευροχειρουργική και  προπαιδευτική χειρουργική κλινική του ΑΧΕΠΑ.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου