Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

«Βόμβα» Λέκκα: Περίπου 10.000 είναι οι επικίνδυνες κατασκευές στην Ελλάδα (βιντεο)

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας μίλησε για τη δύσκολη κατάσταση στη Σάμο, αλλά και τους κινδύνους για την υπόλοιπη Ελλάδα

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στον Σάμο, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», κάνοντας λόγο για 10.000 περίπου παλιές και επικίνδυνες κατασκευές σε όλη την Ελλάδα.

Σχετικά με την κατάσταση των κτιρίων στη Σάμο μετά τον σεισμό, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι περίπου 300 σπίτια έχουν πρόβλημα, ενώ υπάρχουν και πολλά παλιά σπίτια που κατά κύριο λόγο ήταν ακατοίκητα και δεν έχουν δηλωθεί στον δήμο για έλεγχο.

Κατά την εκτίμησή του, αυτά τα σπίτια δεν πρόκειται να δηλωθούν.

Η κατάσταση στο Βαθύ δεν είναι εύκολη, συμπλήρωσε, από τη στιγμή που 2.000-3.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Με αφορμή την τραγική κατάληξη των δύο παιδιών στη Σάμο που καταπλακώθηκαν στον πρόσφατο σεισμό, ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στις παλιές κατασκευές που ανέρχονται όπως είπε σε περίπου 10.000 σε όλη τη χώρα. «Έγκειται σε εμάς να αναληφθούν δράσεις που να μειώνουν τον κίνδυνο από όλες αυτές τις κατασκευές», υπογράμμισε.

Ειδικότερα για τη Σάμο, σημείωσε πως υπάρχουν πολλά επικίνδυνα κτίρια και οι περιοχές όπου βρίσκονται έχουν σηματοδοτηθεί και είναι απαγορευμένες.

Επανέλαβε ωστόσο την έκκληση προς τους κατοίκους του νησιού να μην προσεγγίζουν εγκαταλελειμμένα κτίρια και να μη στέκονται κάτω από προσόψεις ακόμη και καινούριων κτιρίων, γιατί ο κίνδυνος να αποσπαστεί κάποιο μέρος του κτιρίου είναι αυξημένος.

Ο κ. Λέκκας δεσμεύτηκε ότι αν και δεν υπάγεται στην αρμοδιότητά του, θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την επίλυση του θέματος των παλαιών κτισμάτων της χώρας.

Αναφέρθηκε τέλος και στο ρήγμα της Ανατολίας στον τουρκικό χώρο και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, ο σεισμός της Σάμου δεν θα ενεργοποιήσει ρήγματα στον ελλαδικό χώρο.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου