Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Ακόμα και πριν τα Χριστούγεννα οι πρώτες δόσεις του εμβολίου στην Ελλάδα

Το χρονοδιάγραμμα - Οι ημερομηνίες «κλειδιά» - Πώς θα «γράφεται» το εμβόλιο

Χριστουγεννιάτικο «δώρο» για τους Έλληνες μπορεί να αποτελέσουν τα εμβόλια, τα οποία είναι πιθανό να φτάσουν στη χώρα μας 23 ή 24 Δεκεμβρίου, ενώ δύο ημέρες μετά αναμένεται να ξεκινήσουν και οι πρώτοι εμβολιασμοί.
Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση βρίσκεται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για μία γιγαντιαία επιχείρηση που προβλέπει πολλούς σταθμούς, καθώς τα εμβόλια θα φτάσουν στη χώρα μας με ειδικές πτήσεις και στην συνέχεια θα διοχετευθούν στα εμβολιαστικά κέντρα. 

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η πρώτη παρτίδα θα περιλαμβάνει 500.000 δόσεις εμβολίων, ενώ τα ψυγεία για τη συντήρησή τους έχουν φτάσει ήδη στη χώρα μας. Ρόλο στη διαδικασία θα παίξουν και οι φαρμακοποιοί, συνδράμοντας στο να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό, όσοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

«Αγώνας δρόμου» στις Βρυξέλλες

Την ίδια ώρα, οι Βρυξέλλες επισπεύδουν το διαδικαστικό σκέλος για την έγκριση του εμβολίου. Κάτι που είναι σε άμεση συνάρτηση με το γεγονός ότι σε πολλές χώρες επιβάλλεται εκ νέου lockdown λόγω της έξαρσης της πανδημίας. Οι πρώτες δόσεις θα είναι αναλογικές με τον πληθυσμό της κάθε χώρας. Όταν εγκριθούν τα εμβόλια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και φτάσουν στη χώρα και τα πβαραλάβουμε την ίδια ημέρα, εντός 24 ωρών ξεκινάει ο εμβολιασμός. Για να πετύχει αυτή η επιχείρηση, πρέπει να εμβολιαστούν εκατομμύρια πολίτες της χώρας μας με εκατομμύρια εμβόλια, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι σε δύο δόσεις.

Πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί

Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι οι υγειονομικοί και το προσωπικό των νοσοκομείων αλλά και οι ευπαθείς ομάδες. Το κριτήριο αναμένεται να είναι η ηλικία και ο τόπος διαμονής των ανθρώπων που ανήκουν σε αυτές. Ο εμβολιασμός των ομάδων αυτών θα γίνει με συνεργεία του ΕΟΔΥ και κινητές μονάδες, που θα πάνε σε σημεία της χώρας που είναι δύσκολο για κάποιους ανθρώπους να μετακινηθούν. Παράλληλα, στα νοσοκομεία που εργάζονται θα εμβολιάζονται γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό.

Πώς θα «γράφεται» το εμβόλιο

Αναφορικά με τον προγραμματισμό του εμβολιασμού, αυτός θα γίνεται μέσω της άυλης συνταγογράφησης, μέσω sms σε συνάρτηση με την πλατφόρμα emvolio.gov.gr και μέσω τηλεφωνικών κέντρων. Επίσης, οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται και στα φαρμακεία, όπου οι φαρμακοποιοί θα κλείνουν ραντεβού για τον εμβολιασμό πολιτών, όχι όμως να κάνουν το εμβόλιο.

Οι πολίτες που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα δεχτούν ένα SMS στο κινητό τους ή ένα email όταν ξεκινήσει ο εμβολιασμός με προκαθορισμένο ραντεβού. Θα απαντάει χωρίς χρέωση με το 1: αποδέχομαι και 2: δεν αποδέχομαι. Στην πρώτη περίπτωση θα πηγαίνει στο ραντεβού την ημέρα και την ώρα στο κέντρο εμβολιασμού και στη δεύτερη θα αναζητείται νέα ημερομηνία, προκειμένου να κάνει το εμβόλιο.

Ο ρόλος των φαρμακείων

Με την έλευση των εμβολίων κατά του κορονοϊού στη χώρα, τα φαρμακεία μετατρέπονται σε κέντρα Ενημέρωσης και Συμβουλευτικής για τους πολίτες αναφορικά με την ασφάλεια και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Επιπλέον, ο ασφαλισμένος θα προσέρχεται στο φαρμακείο και με την πληκτρολόγηση του ΑΜΚΑ από τον φαρμακοποιό, θα εκτυπώνεται το έντυπο με τον ορισμό του εμβολιαστικού κέντρου, με τις ώρες και τις ημερομηνίες που θα εμβολιαστεί και για τις δύο δόσεις. Επίσης, θα υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης και διενέργειας των εμβολίων και από τα φαρμακεία σε δεύτερο στάδιο, για τα εμβόλια τα οποία δεν θα απαιτούν ειδικές συνθήκες φύλαξης (-70 C).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου