Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

«Επιχείρηση Ελευθερία»: Όλο και πιο κοντά το εμβόλιο – Τι θα ισχύει στην Ελλάδα

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι, πώς θα γίνεται η διαδικασία

Ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό θα λάβει η Ελλάδα στις αρχές του 2021 που θα αντιστοιχούν στον εμβολιασμό 500.000 πολιτών. 

Η χώρα μας κινείται σε ρυθμούς προετοιμασίας για το εθνικό σχέδιο εμβολιασμών που πήρε την ονομασία «Επιχείρηση ελευθερία».

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο λέγοντας πως «η επόμενη μέρα είναι στα χέρια μας για να τη χτίσουμε με ελπίδα και εμπιστοσύνη». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα ζητήσει τη συμβολή όλων σε αυτή την εκστρατεία και ξεκαθάρισε ότι η απειλή του κορονοϊού θα καραδοκεί.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι οι υγειονομικοί -γιατροί και προσωπικό- και οι ευπαθείς ομάδες.

Κριτήριο θα αποτελέσει, όπως είπε χθες στην ΕΡΤ η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου η ηλικία και ο τόπος διαμονής των ανθρώπων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Τον εμβολιασμό τους θα αναλάβουν συνεργεία του ΕΟΔΥ και κινητές μονάδες, όπου θα πάνε σε σημεία της χώρας που είναι δύσκολο για κάποιους ανθρώπους να μετακινηθούν, ενώ γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό θα εμβολιαστούν στα νοσοκομεία που εργάζονται.

Πώς θα γίνεται ο εμβολιασμός

Το υπουργείο Υγείας εκπονεί ειδικό σχεδιασμό για τον εμβολιασμό.

Ο προγραμματισμός θα γίνεται μέσω της άυλης συνταγογράφησης, μέσω sms σε συνάρτηση με την πλατφόρμα emvolio.gov.gr, μέσω τηλεφωνικών κέντρων και των φαρμακεία, όπου οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για τον εμβολιασμό πολιτών, όχι όμως να κάνουν το εμβόλιο.

Ειδικότερα οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να αναλαμβάνουν το κλείσιμο των ραντεβού για τους πολίτες μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ή τηλεφωνικά, στα εμβολιαστικά κέντρα.

«Υπάρχει η άυλη συνταγογράφηση, μέσα από την οποία οι μαχητικές ηλικίες, οι πιο νέοι, ελπίζουμε και οι πιο μεγάλοι, θα μπορέσουν να εγγραφούν, να τους έρθει το μήνυμα, να κλείσουν το ραντεβού τους. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία μπορούν να πάνε στο φαρμακοποιό τους, θα τους κλείσει το ραντεβού στην περιοχή τους, σε συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο και συγκεκριμένη ώρα, για να μπορέσουν να κάνουν το εμβόλιό τους» εξήγησε χθες στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr και πληκτρολογώντας τον ΑΜΚΑ οι πολίτες θα μαθαίνουν αν έχει προγραμματιστεί ο εμβολιασμός τους ή θα μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό λαμβάνοντας ψηφιακά όλες τις πληροφορίες και το σχετικό παραπεμπτικό.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου