Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Ο οδικός χάρτης για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα – Άσκηση προσομοίωσης σήμερα για σύστημα διανομής και ραντεβού

Πώς εξελίσσεται η επιχείρηση «Ελευθερία» - Το κρίσιμο χρονοδιάγραμμα - Αγώνας δρόμου για να υψωθεί το τείχος ανοσίας

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την έλευση των εμβολίων κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα και την έναρξη – εκτός απροόπτου-  του εμβολιασμού στις 27 Δεκεμβρίου.

Το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση, προκειμένου να ρυθμιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για την επιχείρηση «Ελευθερία», δηλαδή τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού της χώρας, προκειμένου να υψωθεί ένα τείχος ανοσίας και να μπει οριστικό τέλος στη μάχη με τον αόρατο εχθρό. 

Έμφαση δίνεται σε πρώτη φάση στις ομάδες προτεραιοποίησης, δηλαδή τους υγειονομικούς και τους άνω των 65, οι οποίοι πρέπει να εμβολιαστούν με τις πρώτες δόσεις του εμβολίου.

Άσκηση προσομοίωσης

Το σύστημα διανομής των εμβολίων και των ραντεβού των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα αναμένεται να τεσταριστούν σήμερα, καθώς θα γίνει η πρώτη άσκηση προσομοίωσης του εμβολιασμού, για να αποδειχθεί στην πράξη εάν εμφανίζονται πιθανές δυσλειτουργίες, οι οποίες και άμεσα πρέπει να επιλυθούν. Πρόκειται για μια συνένωση δυνάμεων, όπου υπουργεία, φορείς και εταιρίες, υπό ενιαίο συντονισμό, συγχρονίζονται για να φτάσει με ασφάλεια το εμβόλιο στον πολίτη. Το περίπλοκο και απαιτητικό αυτό εγχείρημα, περιλαμβάνει τόσο τη διάθεση και διανομή των εμβολίων στη χώρα μας, όσο τον εμβολιασμό του πληθυσμού, την καταχώρηση των δεδομένων εμβολιασμού σε μητρώο, καθώς και τη διαδικασία φαρμακοεπαγρύπνησης.

Στην Ελλάδα τα ψυγεία για τα εμβόλια

Στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη τα 14 ψυγεία που θα αποθηκεύσουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού των εταιρειών Pfizer/BioNTech, ενώ τέσσερα εκ των οποίων φυλάσσονται – όπως έγραψε το newsbeast.gr- σε μυστική τοποθεσία στην Αττική.

Σημειώνεται ότι  τα εμβόλια θα βρίσκονται σε ειδική συσκευασία με ξηρό πάγο και θερμοκρασία στους -80 βαθμούς Κελσίου. Οι συσκευασίες αυτές για λόγους ασφαλείας διαθέτουν ειδικό μηχανισμό που παρακολουθεί την ψύξη, έτσι ώστε σε περίπτωση που αρχίζει να πέφτει να γίνει άμεσα αντιληπτό. 

Οι ειδικές αυτές συσκευασίες διαθέτον GPS και εκπέμπουν σήμα στον κεντρικό πίνακα ελέγχου της εταιρείας η οποία, παρακολουθεί διαρκώς το προϊόν και τα δίκτυα διανομής.

Το χρονοδιάγραμμα

  1. Σάββατο 26 Δεκεμβρίου: Φτάνουν στην Ελλάδα τα πρώτα εμβόλια (300.000 δόσεις) από το Βέλγιο
  2. Κυριακή 27 Δεκεμβρίου : Ξεκινά η πρώτη φάση του εθνικού σχεδίου με τη διενέργεια των πρώτων εμβολιασμών σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
  3. Παρασκευή 15 Ιανουαρίου: Ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του εμβολιασμού.
  4. Φεβρουάριος 2021: Έναρξη μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού.

Νέο «δίδυμο» στην ενημέρωση

Κάθε Δευτέρα απόγευμα (στις 18.00) στο υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιείται τακτική ενημέρωση για την πορεία και τον προγραμματισμό της διαδικασίας εμβολιασμού, από την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους. Η κ. Θεοδωρίδου θα ενημερώνει για τα επιστημονικά ζητήματα που αφορούν το εμβολιαστικό πρόγραμμα και ο κ. Θεμιστοκλέους θα ξεδιπλώνει το Εθνικό Σχέδιο της εμβολιαστικής κάλυψης για COVID-19.

Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου