Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Φάκελος ελληνοτουρκικά: Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης και η ευχή του πρωθυπουργού για το 2021

«Φυλάμε τα σύνορά μας με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή» σημνε

Στην επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός – κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε – ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται για διαπραγματεύσεις, αλλά για συνομιλίες, λέγοντας πως η Ελλάδα θα πάει στην Κωνσταντινούπολη για να συνεχίσει «από εκεί που σταματήσαμε».

Στο ερώτημα για το ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η τωρινή κυβέρνηση δεν θα συζητήσει οτιδήποτε δεν συζήτησε και οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν (αποστρατικοποίηση των νησιών), αναφερόμενος σε ζητήματα που αποτελούν επιδιώξεις της Τουρκίας.

 «Έχω την διάθεση και την ελπίδα ότι θα βρούμε ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο συνεννόησης με την Τουρκία» τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η Άγκυρα έχει ήδη δεχθεί την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ και έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για κυρώσεις και από την Ε.Ε. Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας: «Εύχομαι να μην χρειαστεί τελικά αλλά πρέπει να γνωρίζει ότι θα πρέπει να είναι σταθερή στην αποκλιμάκωση. Θέλω να πιστεύω ότι το 2021 θα είναι καλύτερο από το 2020 για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Η κυβέρνησή μας επεδίωξε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών»

«Η κυβέρνησή μας επεδίωξε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών θέτοντας συγκεκριμένο πλαίσιο: Να μην υπάρχει καμία δραστηριότητα εντός Ελληνικής ΑΟΖ και με αντικείμενο συζήτησης την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Καλύτερα να συζητούμε εντός συγκεκριμένου πλαισίου παρά να μη συζητάμε, σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1.

Στην συνέχεια, ο πρωθυπουργός τόνισε πως: «Η χώρα μας για πρώτη φορά έφυγε από το δόγμα της θεωρητικής επίκλησης του διεθνούς δικαίου και απέδειξε στην πράξη πως μπορεί να επιλύσει διαφορές χτίζοντας συμμαχίες, αλλά και την άμυνά της. Φυλάμε τα σύνορά μας με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα συζητήσει περί γκρίζων ζωνών ή αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας».

«Γνωρίζουμε πόσο δύσκολα περνάνε οι άνθρωποι του πολιτισμού»

Ιδιαίτερη αναφορά στους ανθρώπους του πολιτισμού έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη του στον Ant1. «Γνωρίζουμε πόσο δύσκολα περνάνε οι άνθρωποι του πολιτισμού. Εξ ου και τοποθετήσαμε υφυπουργό για τον Σύγχρονο Πολιτισμό. Για αυτό και επέλεξα να κρατήσω ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία. Έχω ζητήσει από τον υπουργό Υγείας να επικοινωνήσει με όλα τα κόμματα ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία πως τα κριτήρια θα είναι απολύτως αντικειμενικά ως προς την κατανομή της διαφήμισης» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου