Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Γιαννάκης: Πολλές φορές στεναχωριόμουν που δεν ήταν το ίδιο ομαδικός ο Γκάλης (βιντεο)

«Μπορεί να αισθανόμασταν άβολα μεταξύ μας για ένα διάστημα, αλλά μέσα στο γήπεδο υπήρχε αλληλοσεβασμός»

ΟΠαναγιώτης Γιαννάκης είναι μια εμβληματική φυσιογνωμία για τον ελληνικό αθλητισμό, όντας ο αρχηγός των ημίθεων του Ευρωμπάσκετ 1987, όταν η Ελλάδα παραληρούσε στον ήχο του «Final Countdown». 

Έτσι, κάθε του τοποθέτηση για τις εμπειρίες του εντός και εκτός παρκέ, εκεί όπου διέπρεψε σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Ο «δράκος» βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, «Ενώπιος Ενωπίω». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην απόφασή του να ασχοληθεί με το μπάσκετ, στον σοβαρό τραυματισμό που υπέστη, στον Άρη και τα όσα πέτυχε με τη φανέλα του, την «επίσημη αγαπημένη», στον Νίκο Γκάλη και τον αλληλοσεβασμό που είχαν, αλλά και στη σύζυγό του, Ευγενία.

Παράλληλα, για τον Παναγιώτη Γιαννάκη μίλησαν ο Βασίλης Σπανούλης και τα δύο παιδιά του, Δημήτρης και Κέλλυ, ενώ παρέμβαση έκανε και ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Ακολουθεί μέρος των όσων είπε για:

Την αγάπη για το μπάσκετ: «Ξεκίνησα παίζοντας ποδόσφαιρο, στο γήπεδο του Πλάτωνα. Σε ένα ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ άνοιξαν τα φώτα και κάποιοι άρχισαν να παίζουν μπάσκετ. Και άρχισα κάθε Δευτέρα να πηγαίνω να βλέπω. Η ΧΑΝ Νικαίας ήταν αλλά τελικά πήγα στον Ιωνικό. Άρχισα να βλέπω μπάσκετ με τον Ιωνικό Νικαίας».

Τον Νίκο Γκάλη: «Ο Νίκος Γκάλης ήταν τρομερός στην επίθεση. Ήταν χαρισματικός σκόρερ. Μπορούσε να βάλει την μπάλα με οποιονδήποτε τρόπο το καλάθι. Εμένα με ενδιέφερε να κερδίσουμε. Πολλές φορές στεναχωριόμουν που δεν ήταν το ίδιο ομαδικός, επειδή πάντα πίστευα ότι δεν είχε κανέναν λόγο να μην είναι. Απλά, νομίζω ότι αυτό του έβγαινε αυθόρμητα, λόγω του πώς έμαθε το μπάσκετ στην Αμερική. Μπορεί να αισθανόμασταν άβολα μεταξύ μας για ένα διάστημα, αλλά μέσα στο γήπεδο υπήρχε αλληλοσεβασμός και για αυτόν τον λόγο βγήκαν τρομερά αποτελέσματα».

Και πρόσθεσε: «Έχουμε βρεθεί πολύ λίγες φορές. Ο Νίκος είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει αρκετή επικοινωνία με τους υπόλοιπους, αλλά το ότι έχουμε ζήσει μαζί όλες αυτές τις συγκλονιστικές στιγμές, υπάρχει ένας αλληλοσεβασμός. Και δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτές τις στιγμές».

Τον σοβαρό τραυματισμό του: «Το καλοκαίρι του 1981 έπαιξα με τους Μπόστον Σέλτικς. Το χειμώνα του 1981 όμως τραυματίστηκα σοβαρά. Έκανα χειρουργείο και ο γιατρός των Σέλτικς μου είπε ότι δε θα ξαναπαίξεις μπάσκετ. Ήταν η αρραβωνιαστικιά μου η Ευγενία που μου συμπαραστάθηκε. Ο Ιωνικός τότε κινδύνευε και ο Κρίθαρης μου ζήτησε να παίξω αλλά εγώ δεν ήθελα να πω ότι έκανα χειρουργείο. Εγώ ξαναπήγα στην Αμερική, συνέχισα να προπονούμαι, το καλοκαίρι γύρισα κι έπαιξα στον Ιωνικό και τον βοήθησα να σωθεί».

Τη σύζυγό του: «Είμαστε μαζί με τη γυναίκα μου από το 1977 και παντρευτήκαμε γυρνώντας τραυματίας από την Αμερική το 1982. Κλείσαμε 38 χρόνια, στις 6 του μηνός είχαμε επέτειο. Φοβερός άνθρωπος, την αγαπώ πολύ, έπαιξε μεγάλο ρόλο στη διαδρομή μου ήταν δίπλα μου συνεχώς. Δεν ήθελε ποτέ να μου λείψει κάτι και να γίνει βάρος. Προσπαθούσε πάντα να με στηρίξει σε ότι αποφάσιζα στη ζωή».

Ο Βασίλης Σπανούλης είπε για τον Παναγιώτη Γιαννάκη: «Με έκανες καλύτερο σαν άνθρωπο και σαν παίκτη. Ήταν τιμή μου που συνεργάστηκα μαζί σου. Με βοήθησες από πολύ μικρή ηλικία. Πράγματα που δε θα ξεχάσω ποτέ και τα εκτιμώ απεριόριστα. Το μεγαλύτερο κέρδος ήταν η ανθρώπινη σχέση που έχω μαζί σου και θα τη θυμάμαι για πάντα».

Η Κέλλη Γιαννάκη ανέφερε για τον πατέρα της: «Αναφερόμαστε σε εκείνον ως coach αλλά για εμάς είναι απλά ο μπαμπάς μας. Το 1987 ο Γκαλης με πήρε και με βάλε μέσα στο κύπελλο που ήταν γεμάτο σαμπάνια κι έγινα μούσκεμα. Οι πιο έντονες αναμνήσεις είναι από το 2005 που ο προπονητής της Γαλλίας είχε πει ότι ο μόνος τρόπος για να κερδίσουμε είναι να κλείσουμε τον Γιαννάκη στα αποδυτήρια».

Ο Δημήτρης Γιαννάκης για τον πατέρα του: «Καθόμασταν να φάμε σε ταβέρνα κι εκείνος υπέγραφε αυτόγραφα. Ήταν το παιδί της γειτονιάς. Δεν έπαιξε μπάσκετ για να βγάλει λεφτά». Μάλιστα, είπε και μια ιστορία για ένα μήνυμα που έλαβε ο πατέρας του και του είχε πει «ευχαριστώ πάρα πολύ, γιατί χάρη σε σένα έβγαλα λεφτά και άνοιξα επιχειρήσεις». Όπως εξήγησε, είχε πάρει ένα αυτόγραφο και πήγε το τύπωνε πάνω στις μπάλες, τις οποίες στη συνέχεια πουλούσε.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής έκανε παρέμβαση ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος μάλιστα έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μεταγραφή του «δράκου» από τον Ιωανικό στον Άρη. «Ο Παναγιώτης ήταν τότε στον Ιωνικό και εγώ στο συμβούλιο του Άρη. Κατεβήκαμε για να τον πάρουμε γιατί ήταν το αστέρι και μας είχαν βάλει ένα όριο 15 εκατομμύρια. Τότε η ομάδα του Άρη δεν είχε τόσα λεφτά και κάναμε διάφορες ζαβολιές», περιέγραψε.

Και συνέχισε: «Είχε προηγηθεί προεργασία για να πειστεί ο Παναγιώτης να έρθει στον Άρη. Φτάσαμε νομίζω στα 22 εκατ. με τον Ιωνικό για να πάρει και 5 εκατ. νομίζω ο Παναγιώτης, ένα αυτοκίνητο και σπίτι. Για ένα τριήμερο ο Παναγιώτης ήταν εξαφανισμένος. Λέγανε διάφορα, αλλά καταλήξαμε να έχουμε τον δράκο. “Έτρωγε” ανθρώπους κανονικά!».

Δείτε όλη τη συνέντευξη του Παναγιώτη Γιαννάκη:

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου