Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2021

Μόσιαλος: Για να ξεχάσουμε τα μέτρα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού (βιντεο)

«Για να αποφασιστεί το άνοιγμα των σχολείων θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μέχρι τις 10 Ιανουαρίου»

Για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, τη μετάλλαξη του ιού, το άνοιγμα των σχολείων και για το πόσο θα συνεχιστούν ακόμη τα μέτρα κατά της διασποράς της πανδημίας μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη που μεταδόθηκε το πρωί της Τρίτης (5/1) ο Ηλίας Μόσιαλος.

Πότε πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία

«Για να αποφασιστεί το άνοιγμα των σχολείων θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, να δούμε αν η επέκταση των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είχε μια σχετική αποτελεσματικότητα» είπε ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας του LSE. «Είχα επίσης τονίσει χωρίς να έχουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και της οικονομίας αλλά και των επιπτώσεων που έχει το κλείσιμο των σχολείων στην ψυχολογία των μαθητών και στην εκπαιδευτική τους δραστηριότητα, θα είναι λίγο πρόωρο να λέμε από την αρχή της χρονιάς, πότε θα ανοίξουν όλα τα σχολεία» σημείωσε μιλώντας στο Mega.

Πόσο θα πρέπει να φοβόμαστε τη μετάλλαξη

«Οι Άγγλοι ισχυρίζονται ότι είναι πιο μεταδοτικός από το επικρατούν στέλεχος στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Οι ίδιοι κάνουν μια εκτίμηση ότι μπορεί να είναι πιο μεταδοτικός από 55-70%. Δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση. Αυτό όμως που πρέπει να πω είναι ότι δεν υπάρχουν βαρύτερες περιπτώσεις με το νέο στέλεχος του ιού, πράγμα που είναι αρκετά καθησυχαστικό, όπως και το γεγονός ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν επηρεάζονται τα εμβόλια, αλλά ούτε υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα επαναλοίμωξης» δήλωσε.

«Αυτό που μας ανησυχεί είναι αν γίνεται με ταχύτερη διασπορά σε σχέση με αυτή που υπάρχει στην χώρα μας από το υπάρχον στέλεχος του κορονοϊού, μπορεί να έχουμε ταχεία αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα Υγείας» επεσήμανε.

Πότε μπορούμε να αποδεσμευτούμε από τα μέτρα

Εστιάζοντας στα μέτρα κατά της διασποράς του φονικού ιού ο Ηλίας Μόσιαλος ανέφερε: «Αυτό είναι κάτι που μπορεί συζητηθεί μόνο όταν εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό, μεγαλύτερο του 70% των Ελλήνων πολιτών. Το ποσοστό αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς γνωρίζουμε ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν είναι στο 100%».

Η λύση για την έλλειψη των εμβολίων

Τέλος αναφερόμενος στη μεγαλύτερη επάρκεια στα διαθέσιμα εμβόλια ο Ηλίας Μόσιαλος εξήγησε πως θα ήταν εφικτή «αν υπήρχε  αγορά των πατεντών των εμβολίων των δύο εταιρειών, συλλογικά από τις κυβερνήσεις της ΕΕ. Ήδη έχουν προαγοράσει παρτίδες εμβολίων και τις Pfizer και της Moderna. Δεν μπορούν να παράξουν περισσότερα εμβόλια καμία από τις δύο εταιρείες. Επομένως για το 2021 θα μπορούσαν να αγοραστούν οι πατέντες και να παραχθούν από άλλες εταιρείες προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της επάρκειας».

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου