Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Χαρδαλιάς: Απόλυτη προτεραιότητα η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης- ΔΕΔΔΗΕ: Κάθε δύο λεπτά έπεφτε ένα δέντρο στο δίκτυο

Εκτιμήσεις για αποκατάσταση έως το βράδυ - Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Για μία από τις σφοδρότερες κακοκαιρίες της τελευταίας 20ετίας έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης σύσκεψης για την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία Μήδεια.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά το φαινόμενο είναι πλέον σε ύφεση και ο αγώνας δίνεται στην Κρήτη.

Το μεγάλο μέτωπο, όπως είπε, είναι το ζήτημα της ηλεκτροδότησης, ενώ αναφορικά με την υδροδότηση γίνονταν εργασίες όλη τη νύχτα σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ και αποκαταστάθηκαν οι βλάβες στις μονάδες όπως το αντλιοστάσιο στα Κιούρκα, και η δεξαμενή στον Άγιο Στέφανο.

Όπως εκτίμησε,η υδροδότηση θα έχει αποκατασταθεί παντού έως τις 3 το μεσημέρι, ενώ το μεγάλο στοίχημα είναι η ηλεκτροδότηση.

«Είναι η απόλυτη προτεραιότητα η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης», το δίκτυο έχει υποστεί συντριπτικές ζημιές, έχουν πέσει εκατοντάδες δέντρα, συνέχισε, και εκτίμησε πως η συντριπτική πλειονότητα των κεντρικών βλαβών θα έχει αποκατασταθεί έως σήμερα αργά το βράδυ.

«Μόνο στην Εύβοια αλλάξαμε 500 στύλους και χρειάστηκε να γίνουν πέντε διαφορετικές οδεύσεις. Προφανώς, από χθες, έχει δοθεί εντολή και σε εμάς στην Πολιτική Προστασία να συνδράμουμε με συνεργεία της ΕΜΑΚ και του στρατού. Έχουν πέσει κι αυτά στη μάχη. Όλο το βράδυ δουλεύουν μαζί με τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ», υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, ενώ συμπλήρωσε ότι δουλεύονται παράλληλα η μέση με τη χαμηλή τάση και ταυτόχρονα 42 συνεργεία του στρατού, των ΕΜΑΚ, συνδράμουν στο έργο τους. «Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλον τον κόσμο ότι, όταν έχουμε τέτοιου είδους χιονοπτώσεις, τα μεγάλα πλήγματα είναι στην ηλεκτροδότηση. Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια αυτή τη στιγμή, όλο το βράδυ, οι βλάβες στα δίκτυα είναι εκτεταμένες. Δεν είναι ώρα αυτή τη στιγμή ιδιαίτερων αναλύσεων, είναι ώρα δουλειάς. Αντιλαμβανόμαστε τη σημαντικότητα του ζητήματος γι’ αυτό και συνδράμουμε πλέον και η Πολιτική Προστασία και όλοι. Και νομίζω μέσα στη μέρα σιγά σιγά μεγάλα κομμάτια ηλεκτροδότησης θα αποκαθίστανται και θα επιστρέφουν στην κανονικότητα οι άνθρωποι, οι οποίοι πραγματικά έχουν βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη και δυσχερή θέση», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος μίλησε για πρωτοφανή κατάσταση και είπε πως το τελευταίο διήμερο καταγράφηκαν 84-85 βλάβες σε κεντρικούς κορμούς τροφοδοσίας μέσης τάσης, πλέον οι 42-43 έχουν αποκατασταθεί.

Όπως είπε, «τα μέτωπα ήταν ανοιχτά σε όλη την Ελλάδα, Εύβοια, Κεντρική Ελλάδα, Ζαγόρι, Κρήτη, Βόρεια προάστια, στη συγκεκριμένη περίπτωση παραπάνω από 600 συνεργεία και 1500 εργαζόμενοι πανελλαδικά εργάζονταν στην αποκατάσταση των βλαβών».

Εκτίμησε πως έως το βράδυ θα έχει ηλεκτροδοτηθεί η πλειονότητα των κεντρικών μονάδων ώστε να εργαστούν τα συνεργεία στις επιμέρους παροχές.

Ειδικότερα, στα βόρεια προάστια σε 24ωρη βάση επιχειρούσαν παραπάνω από 400 άτομα και ουσιαστικά αυτά ενισχύονται τώρα με επιπλέον μονάδες που ήρθαν από περιοχές εκτός Αθηνών. «Πλέον των 50, 60 ατόμων ήδη έχουν αφιχθεί από χθες το βράδυ και εργάζονται στο πεδίο μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους. Σε αυτό το διήμερο είχαμε περίπου 84, 85 βλάβες σε κεντρικούς κορμούς τροφοδοσίας μέσα στις τάσεις, όπου οι 42, 43 έχουν αποκατασταθεί και μένουν οι υπόλοιποι 42, 43. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών μέχρι το βράδυ θα έχει ηλεκτροδοτηθεί, ούτως ώστε στη συνέχεια να δουλεύουν τα συνεργεία μας στις κατά τόπους παροχές, συνδέσεις και σε όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζονται. Θα δώσουμε έμφαση στα νοικοκυριά, τα οποία είναι πολλές ώρες χωρίς ρεύμα, άρα ξεκινάμε κατά προτεραιότητα από Διόνυσο, Άνοιξη, Άγιο Στέφανο και στη συνέχεια στα υπόλοιπα σημεία. Ήδη σιγά σιγά ηλεκτροδοτούνται κομμάτια αυτών των περιοχών», σημείωσε ο κ. Μάνος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, 800 σπασμένα δέντρα στο δίκτυο σημαίνει πως κάθε δύο λεπτά ένα δέντρο έσπαγε, έπεφτε στο δίκτυο και έκανε ζημιά.

«Όσο γρήγορα και να προσπαθείς να αποκαθιστάς τις βλάβες ο αριθμός και η συχνότητα είναι τεράστιος. Εν τούτοις τα συνεργεία μας, οι εργολάβοι, οι συνεργάτες μας σε συνεργασία και βοήθεια με την Πολιτική Προστασία κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, ούτως ώστε να επιστρέψει το ρεύμα το γρηγορότερο στους συνανθρώπους μας», επισήμανε ο. κ Μάνος ενώ προσέθεσε ότι η συντριπτική πλειονότητα των κεντρικών γραμμών θα δοθεί μέχρι σήμερα το βράδυ αργά. Από εκεί και έπειτα θα είναι μεμονωμένες βλάβες δηλαδή στα στενά, στις βοηθητικές αρτηρίες, οι μεμονωμένες παροχές, το οποίο θα είναι το δεύτερο μέτωπο.

Η σύσκεψη έγινε με συμμετοχή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου, του γενικού γραμματέα Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γεώργιου Καραγιάννη, του διευθυντή Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, υποστράτηγου Ιωάννη Παπαναγνώστου, του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, του διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιου Μάνου και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ Αναστάσιου Τόσιου.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου