Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Τάνια Καψάλη: «Βίωσα σeξουαλική παρενόχληση, έφυγα και δεν ξαναγύρισα στη δουλειά»

"Αυτή την στιγμή νιώθω υπερβολικά θυμωμένη", εξομολογείται η Τάνια Καψάλη.

Για τη δική της εμπειρία σχετικά με το θέμα της σeξουαλικής παρενόχλησης και της λεκτικής βίας, μιλά η Τάνια Καψάλη στο περιοδικό HELLO! και τον Γιάννη Βίτσα.

«Αυτά ήταν γνωστά από πάντα. Μέσα σε αυτές τις καταστάσεις μεγαλώσαμε και πορευτήκαμε.

Υπήρχαν εξαιρετικές προσωπικότητες στη δουλειά μας αλλά και άνθρωποι με τέτοιες τραγικές συμπεριφορές, σαν αυτές που έχουμε ακούσει, τις οποίες κάθε φορά καλούμασταν να διαχειριστούμε.

Προσωπικά έχω βιώσει ψυχολογική και λεκτική βία. Εκφράζονταν με άσχημα λόγια, με χειρονομίες, με ψέματα ή με το να μην υπάρχω ξαφνικά σε μία δουλειά. Το βίωνα με πολύ ψυχραιμία, γιατί βιοποριζόμουν από την εργασία μου. Όσες φορές προσπάθησα να πω πολύ φοβισμένα τι γίνεται, έφαγα πόρτα. Επιπλέον, επειδή ήταν υψηλά ιστάμενοι όσοι λειτουργούσαν κατ΄ αυτόν τον τρόπο κανείς δεν τολμούσε να μιλήσει, ούτε να πάρει θέση ή το μέρος μου. Έτσι έμαθα στη ζωή μου να είμαι υπερβολικά πειθαρχημένη. Έφευγα από τις δουλειές που δεν μπορούσα να υπάρξω γιατί ήμουν πολύ ευαίσθητο άτομο και είχα να αντιμετωπίσω παράλληλα πολλά οικογενειακά θέματα. Αναζητούσα δουλειά από ανθρώπους που είχαμε σύμπνοια», εξομολογήθηκε η Τάνια Καψάλη.

«Εννοείται ότι βίωσα και σεξουαλική παρενόχληση από ανθρώπους που είχαν πολύ μεγάλη εξουσία. Ξέρεις συνήθως σε παρενοχλούν σεξουαλικά πιστεύοντας ότι είσαι πολύ φιλόδοξος και ότι μπορεί να ανεχθείς πράγματα. Το έκοψα μαχαίρι. Έφυγα και δεν ξαναγύρισα στη δουλειά. Αυτή την στιγμή νιώθω υπερβολικά θυμωμένη. Καταλαβαίνω τι σθένος είχαν αυτές οι γυναίκες που μίλησαν. Δεν είναι εύκολο να αναφέρεις όσα γίνονται, γιατί δε ξέρεις πια θα είναι η επόμενη ημέρα. Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν δύναμη κάνουν κατάχρηση εξουσίας εκεί που τους παίρνει και αν δεν έχεις μία δυνατή πλάτη να σε στηρίξει -είτε είναι ο σύντροφός σου, είτε ο πατέρας σου, είτε οι φίλοι σου- είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Οι περισσότεροι ηθοποιοί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ματώσαμε», καταλήγει η Τάνια Καψάλη.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου