Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Ανησυχία και προβληματισμός μετά το άλμα στα κρούσματα και τη διασπορά μεταλλάξεων

Όλα ανοιχτά ακόμα και για καθολικό lockdown

Συναγερμός και ανησυχία μετά την «έκρηξη» 1.261 κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, το τελευταίο 24ωρο με τα σενάρια για νέα μέτρα, ακόμη και για ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού lockdown, όπως τον περασμένο Μάρτιο να είναι στο τραπέζι.

Η κατάσταση με την πανδημία στην Αττική, με την αύξηση των μολύνσεων και των νοσηλειών αλλά και τα κρούσματα των μεταλλάξεων, αποτελούν ένα ανησυχητικό «κοκτέιλ».

Το σενάριο να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα δεν απέκλεισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, παραπέμποντας αρχικά στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, την Παρασκευή. Όπως δήλωσε ο υπουργός το βράδυ της Τρίτης, «τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά» και «με βάση πάντα τις εισηγήσεις των ειδικών, αν τα δεδομένα είναι τέτοια, που πρέπει να πάρουμε μέτρα, θα πάρουμε μέτρα, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία».

Από το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας είχε προειδοποιήσει για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

«Είναι πολύ πιθανό και σήμερα να έχουμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων, και ακριβώς γι’ αυτό σε συνδυασμό που βλέπουμε τον αυξημένο αριθμό με μεταλλάξεις θα πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και να τηρούμε τα μέτρα» δήλωσε χαρακτηριστικά το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τρίτης, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι σε ένα 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 1.261 νέες μολύνσεις (έναντι 543 χθες), εκ των οποίων οι 652 εντοπίζονται στην Αττική. Η κατάσταση στο Λεκανοπέδιο είναι δύσκολη, καθώς φαίνεται πως υπάρχει διασπορά σε όλες τις γειτονιές, με το κέντρο της πρωτεύουσας και τη δυτική Αττική να βρίσκεται στο «κόκκινο».

Την ανησυχητική εικόνα συμπληρώνουν και τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σχετικά με τις μεταλλάξεις κορονοϊού. Μόνο το διάστημα 19-27 Ιανουαρίου, εντοπίστηκαν 31 νέα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης, όλα στην περιοχή της Αττικής (7 δείγματα προερχόμενα από νοσοκομεία και 24 δείγματα από Κέντρα Υγείας).

Συνολικά στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί έως τώρα 205 κρούσματα μεταλλάξεων, εκ των οποίων τα 204 της βρετανικής μετάλλαξης και ένα της νοτιοαφρικανικής.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου