Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Lockdown στην Αττική: Σκέψεις για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 και τις καθημερινές – Αυστηροί έλεγχοι στους χώρους εργασίας

Προβληματισμός στο Μαξίμου για την κινητικότητα της πρώτης μέρας - Πιθανή αναβολή εμβολιασμών λόγω «Μήδειας»

Ηαυξημένη κινητικότητα της πρώτης ημέρας επιβολής του lockdown στην Αττική προβλημάτισε κυβέρνηση και ειδικούς, δεδομένου ότι η κατάσταση στο λεκανοπέδιο επιδημιολογικά έχει επιδεινωθεί σημαντικά και η πίεση στα δημόσια νοσοκομεία εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένη.

Για το λόγο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 και τις καθημερινές, ενώ ήδη προεξοφλείται η παράταση της καραντίνας για 2-3 εβδομάδες, δεδομένου ότι η εμπειρία από τα προηγούμενα lockdown του Μαρτίου και του Νοεμβρίου έδειξε ότι για να μπει φρένο στη μετάδοση του ιού απαιτήθηκαν τουλάχιστον πέντε εβδομάδες. Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η παράταση του lockdown κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς προειδοποιούν για αύξηση των νοσηλειών τις προσεχείς ημέρες, πριν αρχίσει να φαίνεται το «αποτύπωμα» των νέων μέτρων.

Η κακοκαιρία αναβάλει τους εμβολιασμούς;

Και ενώ βρίσκεται προ των πυλών η κακοκαιρία «Μήδεια», με τους μετεωρολόγους να μιλούν για δραματική πτώση της θερμοκρασίας μέσα στο Σαββατοκύριακο και χιόνι ακόμα και στην Αττική την προσεχή Δευτέρα, η Πολιτική Προστασία συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τις επόμενες ημέρες τις άσκοπες μετακινήσεις, ενώ καταρτίζεται ήδη επιχειρησιακό σχέδιο για το εμβολιαστικό πρόγραμμα προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα από τον χιονιά.

Πιθανότατα και εντός της ημέρας θα αποφασιστεί αν θα αναβληθούν οι εμβολιασμοί και πως θα γίνει σε μια τέτοια περίπτωση επαναπρογραμματισμός των ραντεβού που έχουν ήδη κλειστεί.

Σύστημα «βεντάλια» μέχρι το Πάσχα

Με το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού να πολλαπλασιάζει δυναμικά τις εστίες μόλυνσης και το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όρια αντοχής του, επιχειρείται να σταλεί μήνυμα στους πολίτες, ότι πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους, να τηρηθεί η τηλεργασία και να μην συνεχιστεί η καταστρατήγηση των μέτρων, γιατί με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να «σπάσει» η μετάδοση του φονικού ιού.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός δημόσια μίλησε για για σύστημα «βεντάλια», που θα τίθεται σε εφαρμογή όποτε χρειαστεί και με χρονικό ορίζοντα το Πάσχα.

Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με το επιδημιολογικό αποτύπωμα της χώρας, η οικονομία θα ανοίγει και θα κλείνει μέχρι να προχωρήσει ο εμβολιασμός, και έτσι στις αρχές Μαΐου η περιπέτεια της πανδημίας να αρχίσει να οδεύει προς το τέλος της.

Σαρωτικοί έλεγχοι στους χώρους εργασίας

Για να πιστοποιηθεί η ορθή εφαρμογή των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού στους χώρους εργασίας η κυβέρνηση προτάσσει την εντατικοποίηση των ελέγχων, για να πιστοποιηθεί από τις αρμόδιες αρχές, εάν τηρούνται τα αυξημένα ποσοστά τηλεργασίας, καθώς και το κυλιόμενο ωράριο.

Οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν τόσο οι δημόσιες υπηρεσίες, όσο και ο ιδιωτικός τομέας, καθώς έτσι θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό.

Επισημαίνεται ότι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει δυνατότητες διασταύρωσης σε όλα τα στοιχεία του εργαζόμενου πληθυσμού της χώρας, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων ξεκινά τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021, ενώ οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και συστηματικοί.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου