Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Μεταλλάξεις κορονοϊού στην Ελλάδα: 174 συνολικά τα μεταλλαγμένα κρούσματα, 80 στην Αττική

36χρονος διάκονος το κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης - Ήταν θετικός και πριν από τρεις μήνες

Αυξάνονται τα μεταλλαγμένα κρούσματα στη χώρας μας φτάνοντας συνολικά τα 174 μέχρι στιγμής.

Την ίδια στιγμή σε συναγερμό είναι οι υγειονομικές αρχές, μετά τον εντοπισμό κρούσματος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη.

Το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο στέλεχος θεωρείται έντονα μεταδοτικό και ανθεκτικό, προκαλώντας προβληματισμό αλλά και ανησυχία στους επιστήμονες.

Λόγω της επικινδυνότητας του στελέχους, αμέσως υπήρξε κινητοποίηση. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα έσπευσαν στη Μητρόπολη Νεαπόλεως, που εντοπίστηκε το κρούσμα και πραγματοποίησαν έκτακτη σύσκεψη. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν σαρωτικοί έλεγχοι στην ευρύτερη περιοχή για τον εντοπισμό τυχόν άλλων κρουσμάτων με το ίδιο στέλεχος.

36χρονος διάκονος το κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης – Είχε νοσήσει και πριν από δύο μήνες

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού. Αφορά σε στέλεχος της εκκλησίας. Δεν αφορά σε ενδοεκκλησιαστική διασπορά. Σε κάθε περίπτωση προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους, μοριακούς και rapid test στην περιοχή», ανέφερε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ακόμα απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους για προσοχή και τήρηση των μέτρων.

Ερωτηθείς για το κρούσμα απάντησε:

«Δεν γνωρίζουμε από πού προήλθε. Γι αυτό γίνεται ιχνηλάτηση, για να μπορέσουμε να οριστικοποιήσουμε κάποια πράγματα. Έχουμε ενδείξεις και θα πάρουμε τα μέτρα που χρειάζεται»

Ο κ. Χαρδαλιάς, αναφορικά με τους εμβολιασμούς επισήμανε: «Δεν θα επηρεάσει τους εμβολιασμούς. Προχωράμε με βάση το σχέδιο μας. Παραμένουμε πιστοί στο αρχικό μας σχέδιο»

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, θα γίνουν μια σειρά από ενέργειες το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να μπορέσει να εντοπιστεί και αν υπάρχει και άλλο στέλεχος.

«Θα ενημερωθείτε το επόμενο διάστημα για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε εάν υπάρχει και άλλο στέλεχος. Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι. Μέτρα, μάσκες όλοι » σημείωσε.

O περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί.

«Πρέπει να ανταποκριθούμε και σε αυτήν την πρόκληση. Για μια ακόμη φορά πρέπει να αντιληφθούμε την κρισιμότητα των καταστάσεων. Κάνουμε όλοι μια προσπάθεια να πάρει μπρος η οικονομία μας. Αυτό όμως δεν μπορεί να μας οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα. Γιατί αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, θα πρέπει πάλι να ληφθούν μέτρα».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο 36χρονος διάκονος της Μητρόπολης Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως νόσησε από κορονοϊό.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του thestival, ο συγκεκριμένος κληρικός είχε νοσήσει από κορονοϊό τον περασμένο Οκτώβριο.

Τότε είχε περάσει τη νόσο με ήπια συμπτώματα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλώσει συμπτώματα της νόσου. Παρά ταύτα βρέθηκε θετικός στο στέλεχος νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του ιού και είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Μεταλλάξεις κορονοϊού: 107 νέα κρούσματα της βρετανικής και ένα της νοτιοαφρικανικής

Συνολικά 108 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern) αναδείχθηκαν μετά από γονιδιωματική ανάλυση 200 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 12-27 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από τις Πύλες Εισόδου, την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Πιερία και την Πάτρα, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.

Στο σύνολο των 200 δειγμάτων που αναλύθηκαν, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, 177 πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 108 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Από αυτά, 107 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK) και 1 δείγμα ήταν θετικό για το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa).

Συγκεκριμένα, το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK lineage) ανιχνεύθηκε σε:

  • 80 δείγματα από την Αττική (50 από συρροή σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, 21 από την κοινότητα και 9 από νοσοκομεία)
  • 14 δείγματα από τη Χαλκιδική (όλα από την κοινότητα)
  • 11 δείγματα από την Πάτρα (όλα νοσοκομειακά)
  • 1 από τη Θεσσαλονίκη (από την κοινότητα)
  • 1 από την Πιερία (από την κοινότητα)

Σε ό,τι αφορά το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa), αυτό ανιχνεύθηκε από την κοινότητα στη Θεσσαλονίκη.

Συνολικά έχουν έχουν ταυτοποιηθεί στην Ελλάδα, 173 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και ένα μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.

484 νέα κρούσματα χθες 31/1 – 17 θάνατοι και 255 διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες Κυριακή (31/1) 484 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ οι νέοι θάνατοι φτάνουν τους 17. Στους 255 οι διασωληνωμένοι στη χώρα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 156.957, εκ των οποίων 52.0% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5953 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 49216 (63.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

255 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. 187 (73.3%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1113 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 17 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.796 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3406 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου