Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Μεγάλο το κόστος του τρίτου lockdown: «Σωσίβιο» για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Η κυβέρνηση επεκτείνει τα μέτρα στήριξης

Τη βεντάλια των οικονομικών ενισχύσεων ανοίγει η κυβέρνηση για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από το «άνοιξε – κλείσε» στο λιανεμπόριο αλλά και σε άλλους κλάδους, όπως η εστίαση, ο πολιτισμός και ο τουρισμός.

Το νέο σκληρό lockdown στην Αττική, που θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τις 28 Φεβρουαρίου κοστίζει περισσότερο από 2,7 δισ. ευρώ το μήνα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ενώ ο λογαριασμός των μέτρων στήριξης εκτιμάται περίπου στα 2 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο.

Έτσι, επεκτείνονται τα «σωσίβια» που έχει ρίξει η κυβέρνηση και τους προσεχείς μήνες, δηλαδή οι αναστολές συμβάσεων εργασίας, η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ, η επιδότηση μισθών – εισφορών μέσω του «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», τα επιδόματα ανεργίας, το κούρεμα έως 100% των ενοικίων και οι αφορολόγητες αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Νέοι δικαιούχοι αποζημίωσης

Επισημαίνεται ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες, καθίστανται δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ, για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021, εργαζόμενοι ειδικών κατηγοριών που απασχολούνται στον κλάδο του τουρισμού και, συγκεκριμένα, ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί και εποχικοί εργαζόμενοι σε τουριστικά γραφεία, χειμερινά καταλύματα, χιονοδρομικά κέντρα.

«Ρυθμιστής» ο Μάρτιος

Στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποτελεί το κατά πόσο ο Μάρτιος θα λειτουργήσει σε συνθήκες σχετικής κανονικότητας, γεγονός που κρίνεται ιδιαιτέρως κρίσιμο, δεδομένου ότι βρισκόμαστε ήδη στα μέσα Φεβρουαρίου και τα κρούσματα συνεχίζουν να καταγράφουν ανοδικές τάσεις. Μερίδα ειδικών υποστηρίζει ότι ενδεχομένως οι δύο εβδομάδες εγκλεισμού να επαρκούν για τη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, ωστόσο βασικός ρυθμιστικός παράγοντας είναι το λιανεμπόριο και η επαναλειτουργία του, δεδομένου ότι αποτελεί σημαντικό κομμάτι της οικονομίας.

Πρόωρη αποπληρωμή δανείων ΔΝΤ

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ για τα 3,3 δισ. από ένα σύνολο 5,1 δισ, προκειμένου να εκπέμψει ένα μήνυμα συνέπειας στις αγορές, που την έχουν επιβραβεύσει με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. «Αυτό συνδέεται και με τη σημαντική ρευστότητα που είναι διαθέσιμη αλλά πιστεύω ότι αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης στην ικανότητα αυτής της κυβέρνησης να υλοποιεί πραγματικές μεταρρυθμίσεις εν μέσω πανδημίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου