Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Προς αυστηρό lockdown Αχαΐα, Ρέθυμνο και Εύβοια – Στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη, επιδημιολογική επιβάρυνση και στα νησιά

Συνεδριάζουν το πρωί οι λοιμωξιολόγοι - Σήμερα ανακοινώνονται τα νέα μέτρα

Ηεικόνα της επιδημιολογικής έξαρσης που αποτυπώθηκε στην Αττική και οδήγησε στο τρίτο αυστηρό lockdown εξαπλώνεται και σε άλλες περιφερειακές ενότητες και συγκεκριμένα στην Αχαΐα, το Ρέθυμνο και την Εύβοια, οι οποίες – όπως όλα δείχνουν- θα μπουν σε γενικευμένη καραντίνα.

Στο «κόκκινο» βρίσκεται και η Θεσσαλονίκη, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται να μπει ακομα σε lockdown, ενώ σήμερα η κυβέρνηση με τη συνδρομή των ειδικών θα αποφασίσει για την επιβολή ή όχι αυστηρότερων μέτρων στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

Η συμπρωτεύουσα πάντως φαίνεται ότι διχάζει τους λοιμωξιολόγους, καθώς τα τριψήφια κρούσματα καθημερινά, η διαρκής αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα και κυρίως η αύξηση εισαγωγών με κορονοϊό στα νοσοκομεία, έχουν σημάνει συναγερμό.

«Κοκκίνισε» η Αττική

Η επιδημιολογική κατάσταση της Αττικής αποτυπώνεται και στο Eυρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, καθώς εντάσσει το Λεκανοπέδιο στις κόκκινες περιοχές, παρότι διατηρεί την υπόλοιπη χώρα στο «κίτρινο» και την περιοχή της Ηπείρου στο «πράσινο».

Η περιφέρεια της πρωτεύουσας χρωματίζεται με «κόκκινο», που σημαίνει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

«Καμπανάκι» για τη Θεσσαλονίκη

Ο διπλασιασμός του ιικού φορτίου που υπολογίστηκε στα δείγματα που ελήφθησαν από την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ) στις 5 και 7 Φεβρουαρίου θορύβησε τους ειδικούς σε συνδυασμό με τις πιέσεις που δέχονται τα νοσοκομεία της πόλης.

Οι επόμενες αναλύσεις από δειγματοληψίες της 8ης και 9ης Φεβρουαρίου έδειξαν μία τάση σταθεροποίησης στα αυξημένα αυτά επίπεδα όμως και πάλι το νούμερο θεωρείται και πάλι υψηλό. Επισημαίνεται δε ότι τις τελευταίες δύο ημέρες η συμπρωτεύουσα επέστρεψε στον τριψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων, με 101 μολύνσεις την Τετάρτη και 129 το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Προς αυστηρό lockdown Αχαΐα, Ρέθυμνο και Εύβοια

Είναι ενδεικτικό πως η Αχαΐα κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο 93 νέα κρούσματα κορoνοϊού και η Εύβοια 35. Την Τετάρτη, η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε καταγράψει 112 μολύνσεις και η Εύβοια 57. Όσο για το Ρέθυμνο, στην περιφέρεια της Κρήτης εντοπίστηκαν την Τετάρτη 42 νέες μολύνσεις, ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν ακόμη 12. Είναι σαφές, ότι η Κρήτη εμφανίζει τάσεις επιδείνωσης της επιδημίας, με το Ηράκλειο να καταγράφει 24 νέα κρούσματα.

Στο μικροσκόπιο η Αχαΐα

Αναλυτικότερα, στην Αχαΐα εξαπλώνεται ραγδαία το τρίτο κύμα της πανδημίας, με την βρετανική μετάλλαξη να έχει κάνει την εμφάνισή της τόσο στην κοινότητα όσο και ενδονοσοκομειακά.

Υπενθυμίζεται ότι η Πάτρα βρίσκεται ήδη σε καθεστώς σκληρότερων μέτρων. 

Αυτό σημαίνει ότι αν επιβληθεί σκληρό lockdown στην Αχαΐα θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίουΑνοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

Αναστέλλεται, επίσης, η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων. 

Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.

Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους δήμουςΑναστέλλεται η λειτουργία των δικαστηρίων.

Παραμένουν σε αναστολή κάθε είδους αθλητικής δραστηριότητας και χώρων πολιτισμού.

Αυξημένο ιικό φορτίο και στα νησιά

Επιδημιολογική επιδείνωση εμφανίζουν και οι νησιωτικές περιοχές, όπου εγείρεται ανησυχία λόγω των ελλιπών υποδομών για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Κάρπαθος με 3 νέα κρούσματα φτάνει μια αναλογία 41,04 κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, η Κάλυμνος με 18 νέα στα 61,12 ανά 100.000, η Θάσος με 7 στα 50,84 ενώ για πρώτη φορά η Ιθάκη των 3.200 περίπου κατοίκων, έχει 1 κρούσμα που ανεβάζει την αναλογία στα 30,95.

Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου