Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Η θρεπτική αξία του καλαμαριού

Το καλαμάρι αποτελεί ένα πολύ θρεπτικό θαλασσινό, που καταναλώνεται συχνά κατά τη διάρκεια της νηστείας, αλλά και του καλοκαιριού. 

Ιδιαίτερο διατροφικό χαρακτηριστικό του είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι γνωστά για τις καρδιο-προστατευτικές τους ιδιότητες, ενώ έχουν συσχετισθεί και με οφέλη για τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Από την άλλη, τα καλαμάρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και βιταμίνη Β12, συστατικών που «λείπουν» από το σαρακοστιανό μενού, λόγω της αποχής από την κατανάλωση κρέατος και παραγώγων του. 

Επιπλέον, περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης Β2 και πολύτιμων μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως ο χαλκός, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και το κάλιο, ενώ συμβάλλουν και στην ενίσχυση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του οργανισμού προσφέροντας σημαντικά ποσά βιταμίνης Ε και σεληνίου.

Όσον αφορά την περιεκτικότητα του καλαμαριού σε χοληστερόλη, είναι πράγματι υψηλή, αν και είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς πως τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα δεν επηρεάζονται σε τόσο μεγάλο βαθμό από τη διαιτητική της πρόσληψη, όσο από άλλους παράγοντες, όπως είναι για παράδειγμα η συνολική πρόσληψη κορεσμένου λίπους. Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν καλό να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση από άτομα που εμφανίζουν υπερχοληστερολαιμία.

Τέλος, στα διατροφικά πλεονεκτήματα των καλαμαριών περιλαμβάνεται και το χαμηλό θερμιδικό τους περιεχόμενο, το οποίο μπορεί ωστόσο να διαφοροποιηθεί σημαντικά, ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος. Έτσι, είναι προτιμότερο να καταναλώνονται ψητά ή μαγειρευτά στην κατσαρόλα, καθώς το τηγάνισμα μπορεί να αυξήσει κατά πολύ την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά και θερμίδες.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου