Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Σαρηγιάννης: Είμαστε σε αυξητική πορεία, μπορεί να συνεχιστεί και μετά την Καθαρά Δευτέρα

«Πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή των μέτρων - Δεν θα ήθελα να κάνουμε ένα μαζικό άνοιγμα»

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους επιδημιολόγους η κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς ο κορονοϊός δεν φαίνεται να κοπάζει, κάτι που φαίνεται και από τα 3.215 κρούσματα που καταγράφηκαν χθες (09.03).

«Βλέπουμε μια κάμψη από την αρχή της άλλης εβδομάδας. Αλλά έχουμε σημαντική συνεισφορά των μεταλλαγμένων στελεχών.

Θέλουμε να δούμε την εξέλιξη της πορείας. Η χθεσινή αύξηση ήταν λίγο μεγαλύτερη από αυτό που περιμέναμε», είπε στο MEGA o καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Ο χρόνος του lockdown επιβάλλεται από τους αριθμούς. Όταν είναι λίγα τα κρεβάτια στην Αττική, είναι δύσκολο να ανοίξουμε. Πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή των μέτρων. Πρέπει επιτέλους να πάμε στο υψηλό επίπεδο τηλεργασίας τώρα. Θα έπρεπε να είναι στο 70-80%. Πρέπει να γίνονται απολυμάνσεις στα ΜΜΜ. Θα πρέπει στους εργασιακούς χώρους να γίνονται rapid test, το ίδιο και στα σχολεία όταν ανοίξουν», εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Είμαστε σε αυξητική πορεία»

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι και τις επόμενες μέρες ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι υψηλός.

«Τις επόμενες ημέρες μπορεί να πάμε με υψηλά κρούσματα. Εξαρτάται και από τον αριθμό των τεστ. Έχει αυξηθεί ο δείκτης θετικότητας και η δυνατότητα επιμόλυνσης. Είμαστε σε αυξητική πορεία. Μπορεί να συνεχιστεί και μετά την Καθαρά Δευτέρα. Το να κάνουμε σχεδιασμό ανοίγματος είναι σωστό, κυρίως σε ό,τι αφορά στον τρόπο που θα ανοίξουμε, και όχι την ημερομηνία. Το θέμα είναι να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια. Και αυτό προϋποθέτει δουλειά υποδομής και ίσως αλλαγές στη σειρά των εμβολιασμών» είπε ο κ. Σαρηγιάννης.

Αναφέρθηκε και στη χαλάρωση του lockdown.

«Συμφωνώ ότι το λιανεμπόριο υπό προϋποθέσεις δε δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. Για τα σχολεία έχει λογική να πάμε πρώτα στο άνοιγμα της δευτεροβάθμιας. Δεν θα ήθελα να κάνουμε ένα μαζικό άνοιγμα. Αν κρατήσουμε την εστίαση κλειστή για ακόμα κάποιο διάστημα, δεν περιμένω εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε βάθος χρόνου», πρόσθεσε ο κ. Σαρηγιάννης

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου