Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Επείγουσα αναφορά Βερβεσού για τις πρόσφατες επιθέσεις αστυνομικών κατά δικηγόρων και πολιτών

Ζητά πλήρη, σε βάθος και άμεση διερεύνηση και ταχεία απόδοση ευθυνών σε όσους αναλογούν

Eπείγουσα αναφορά υπέβαλε ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σχετικά με τις πρόσφατες επιθέσεις αστυνομικών κατά δικηγόρων στο κέντρο της Αθήνας και πολιτών στη Νέα Σμύρνη που είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά και των καταγγελιών που αφορούν στην παρεμπόδιση πραγματοποίησης νόμιμης δημόσιας συνάθροισης.

Με την αναφορά, που κοινοποιήθηκε και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ο πρόεδρος του ΔΣΑ, ζητεί την πλήρη, σε βάθος και άμεση διερεύνηση και την ταχεία απόδοση ευθυνών σε όσους αναλογούν.

Σύμφωνα με την αναφορά του κ. Βερβεσού, «κατά την πάγια θέση του δικηγορικού σώματος, τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές σε ένα κράτος δικαίου.

Η καθ’ υπέρβαση των νομίμων ορίων αστυνομικής δράσης σε βάρος πολιτών και δικηγόρων δεν έχει θέση σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη Πολιτεία και είναι παντελώς καταδικαστέα. Παράλληλα, η έννομη τάξη προστατεύει το δικαίωμα ειρηνικής συναθροίσεως των πολιτών (Συντ. 11) καθώς και το δικαίωμα ακώλυτης πρόσβασης σε συνήγορο.

Κάθε καταπάτηση των άνω θεμελιωδών δικαιωμάτων από τα αστυνομικά όργανα, που έχουν ως θεσμική αποστολή την προστασία τους, συνιστά αξιόποινη και πειθαρχικά αξιόμεμπτη συμπεριφορά η οποία τραυματίζει βαριά το νομικό μας πολιτισμό».

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου