Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Επισπεύδουν το άνοιγμα του λιανεμπορίου: Έτοιμο το 13032 – Πώς θα λειτουργεί

Την επόμενη ημέρα σχεδιάζει το Μαξίμου - Τι θα γίνει με την εστίαση

Σε δύο μέτωπα κινείται ταυτόχρονα η κυβέρνηση για να διαχειριστεί την έξαρση του τρίτου κύματος της πανδημίας και να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα επιτρέψουν το ασφαλές άνοιγμα των δραστηριοτήτων, όταν οι επιδημιολογικοί δείκτες εμφανίσουν καθοδική τροχιά.

Κυβερνητικοί παράγοντες καλούν τους πολίτες να επιδείξουν αντοχή και να εφαρμόσουν τα μέτρα, δηλαδή να περάσουν ένα σαββατοκύριακο με φειδώ στις μετακινήσεις, κατά το δυνατόν κλεισμένοι στη «γυάλα» του σπιτιού τους.

Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ειδικά στην Αττική έχει ξεπεράσει κάθε όριο και θα συνεχίσει να υφίσταται για τις επόμενες 3-4 εβδομάδες, δεδομένου ότι η αποσυμπίεση επέρχεται με αργούς ρυθμούς.

«Κλειδί» για την άρση των μέτρων και το ξεκλείδωμα του λιανεμπορίου θα αποτελέσει η μείωση των νέων κρουσμάτων. «Εάν καταφέρουμε στα επόμενα 24ωρα να μειώσουμε τις μετακινήσεις μας στις απολύτως αναγκαίες, αν μπορέσουμε να αποφύγουμε οποιαδήποτε μετακίνηση είναι περιττή, αν στην τόση κούραση που υπάρχει μπορέσουμε να πείσουμε τους εαυτούς μας ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα περιττό, τότε οι επιδημιολογικοί δείκτες θα υποχωρήσουν και θα μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα» τόνισε ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σηκώνει ρολά το λιανεμπόριο

Επισπεύδεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsbeast.gr, καθώς ήδη συζητείται σε ειδικές συσκέψεις το μοντέλο που θα υιοθετηθεί για να γίνει αυτό με ασφάλεια. Έτσι, δύο ημερομηνίες έχουν βρεθεί στο τραπέζι, είτε  μετά την Καθαρά Δευτέρα, είτε στις 22 Μαρτίου αλλά κανονικά με φυσική παρουσία και με «κόφτη» στη χιλιομετρική απόσταση. Δηλαδή οι καταναλωτές θα μπορούν να ψωνίζουν στα εμπορικά καταστήματα, όπως στα σούπερ μάρκετ, τηρώντας τις αποστάσεις και με περιορισμό στον αριθμό των πελατών ανά τετραγωνικό  μέτρο. Βάσει δηλαδή του γνωστού κανόνα 1 άτομο ανά 25 τ.μ. και με την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Δηλαδή – όπως όλα δείχνουν – εγκαταλείπονται οι ενδιάμεσες λύσεις του click away και του click inside, ενώ για να είναι λελογισμένη η κινητικότητα συζητείται να επιτραπούν αρχικά τα ψώνια εντός του δήμου και σε ακτίνα όχι πάνω από τα 2χλμ, με ορισμένες εξαιρέσεις, ιδίως στην επαρχία.

Έτοιμο το 13032

Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξετάζουν τεχνικές λύσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στο λιανεμπόριο να λειτουργήσει χωρίς κατάχρηση. Ήδη ο νέος πενταψήφιος αριθμός 13032 είναι έτοιμος προς χρήση, όταν ανοίξει το λιανεμπόριο. Το μήνυμα που θα αποστέλλεται δεν θα περιέχει κάποιον κωδικό, παρά μόνο τα στοιχεία του αποστολέα (ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας). Από τη στιγμή που θα αποστέλλεται, αρχίζει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τα ψώνια, καθώς θα έχει χρονικό περιορισμό στις 3 ώρες. Επισημαίνεται δε ότι οι καταναλωτές θα έχουν το δικαίωμα να στείλουν μόνο ένα τέτοιο SMS την ημέρα. Για όλες τις υπόλοιπες μετακινήσεις θα ισχύουν οι γνωστοί 6 κωδικοί και το SMS στο 13033.

Προς Απρίλιο το άνοιγμα της εστίασης

Θετική εμφανίζεται η κυβέρνηση στο άνοιγμα της εστίασης με αυστηρούς κανόνες προς τα μέσα Απριλίου για δύο λόγους: α) επειδή ο κλάδος έχει γονατίσει, καθώς παραμένει κλειστός από τις 7 Νοεμβρίου του 2020 και β) επειδή οι πολίτες λόγω της έλλειψης χώρων εστίασης συνωστίζονται πλέον σε σπίτια, πάρκα και πλατείες και η ανάγκη εκτόνωσης είναι απαραίτητη, λόγω της πολύμηνης κόπωσης. Πώς όμως θα γίνει το άνοιγμα;

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα εστιατόρια – καφέ μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με τα τραπέζια σε αποστάσεις και συγκεκριμένο αριθμό εξυπηρετούμενων πελατών. Ο προβληματισμός όμως έγκειται στο τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους ή αυλές. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει τους διαθέσιμους πόρους, δεδομένου ότι τα κονδύλια είναι μειωμένα και έχει τεθεί προς συζήτηση να δοθεί μία επιχορήγηση σε όσους επιχειρηματίες αδυνατούν να ανοίξουν ή να επιτραπεί – όπου είναι εφικτό- η αξιοποίηση των πεζοδρομίων. 

Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου