Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021

Τα δώδεκα πρώιμα σημάδια της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια διαταραχή όπου το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου επιτίθεται στις αρθρώσεις του. 

Δεν υπάρχει θεραπεία αλλά η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και η μέτρια άσκηση,βοηθούν στη μείωση των εξάρσεων. 

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, οι αρθρώσεις, ο χόνδρος και τα οστά στις πληγείσες περιοχές μπορεί να καταστραφούν.

Τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας επηρεάζουν συνήθως τα χέρια, τους καρπούς και τα πόδια.

Τα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν:

1. Κόπωση

Ένα άτομο με ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να αισθάνεται εξαιρετικά κουρασμένο και να έχει έλλειψη ενέργειας. Μπορεί επίσης να αναπτύξει κατάθλιψη.

Τα συναισθήματα κόπωσης μπορεί να επηρεάσουν:

καθημερινές δραστηριότητες

  • σχέσεις
  • σeξουαλική ορμή
  • παραγωγικότητα στην εργασία

Το αίσθημα κόπωσης μπορεί να οφείλεται στην αντίδραση του σώματος στη φλεγμονή στις αρθρώσεις.

2. Πυρετός

Η φλεγμονή που σχετίζεται με την Ρ.A. μπορεί να προκαλέσει αδιαθεσία και πυρετό. Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί αυξημένη θερμοκρασία στο σώμα, κάτι που αποτελεί πρώιμο σημάδι που μερικές φορές συνοδεύει την κόπωση.

3. Απώλεια βάρους

Ένα τρίτο πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι είναι η ανεξήγητη απώλεια βάρους, η οποία είναι πιθανώς μια έμμεση επίδραση της φλεγμονής.

Όταν κάποιος αισθάνεται κουρασμένος μπορεί να χάσει την όρεξή του, με αποτελέσματα να  χάνει βάρος.

4. Ακαμψία

Ένα άλλο πρώιμο σημάδι είναι η δυσκαμψία των αρθρώσεων. Μπορεί να εμφανιστεί δυσκαμψία σε μία ή δύο μικρές αρθρώσεις, συχνά στα δάχτυλα. Μπορεί να εμφανιστεί αργά αλλά μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Εκτός από την ακαμψία που επηρεάζει συγκεκριμένες αρθρώσεις, μια γενική αίσθηση δυσκαμψίας στο σώμα μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι της Ρ.A.

5. Ευαισθησία

Η κοινή ευαισθησία που επηρεάζει τα χέρια και τα πόδια είναι ένα τυπικό πρώιμο σημάδι της ΡΑ.

Στα χέρια, η άρθρωση στη μέση και στη βάση των δακτύλων μπορεί να αισθάνεται τρυφερή όταν πιέζεται ή κατά τη διάρκεια της κίνησης.

Στα πόδια, οι αρθρώσεις στη βάση των ποδιών μπορεί να είναι τρυφερές. Αυτός ο πόνος μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να περπατούν στα τακούνια τους ή να σηκώνουν τα δάχτυλα των ποδιών τους καθώς περπατούν.

6. Πόνος στις αρθρώσεις

Πόνος στις αρθρώσεις στα δάχτυλα, τους καρπούς και τα πόδια είναι ένα σημάδι RA. Η φλεγμονή κάνει την επένδυση της άρθρωσης παχύτερη και επίσης προκαλεί την παραγωγή επιπλέον υγρού αρθρώσεων.

Και οι δύο αυτοί παράγοντες ασκούν πίεση στην κάψουλα που περιβάλλει την άρθρωση και ερεθίζει τα νευρικά άκρα που περιέχει, προκαλώντας πόνο.

7. Οίδημα στις αρθρώσεις

Οι αρθρώσεις που φαίνονται πρησμένες στα χέρια και τα πόδια είναι ένα τυπικό σημάδι RA. Το οίδημα των αρθρώσεων τείνει να είναι πιο εμφανές καθώς εξελίσσεται η ΡΑ, αλλά η λεπτή διόγκωση μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι.

8. Ερυθρότητα των αρθρώσεων

Η φλεγμονή στις αρθρώσεις μπορεί να τους δώσει κόκκινη εμφάνιση. Ο αποχρωματισμός του δέρματος γύρω από τις αρθρώσεις στα χέρια και τα πόδια είναι σημάδι Ρ.A.

Η ερυθρότητα συμβαίνει επειδή η φλεγμονή προκαλεί τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων στο γύρω δέρμα. Τα ευρύτερα αγγεία επιτρέπουν τη ροή περισσότερου αίματος σε αυτήν την περιοχή, δίνοντας στο δέρμα μια κόκκινη εμφάνιση.

9. Ζεστασιά των αρθρώσεων

Η ζεστασιά των αρθρώσεων προκαλείται από φλεγμονή και μπορεί να υπάρχει πριν εμφανιστεί ερυθρότητα ή πρήξιμο. Αυτό μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι της ΡΑ.

10. Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα

Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα που επηρεάζουν τα χέρια και τα πόδια μπορεί να είναι επίσης  ένα πρώιμο σημάδι. Αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από φλεγμονή στις αρθρώσεις που μπορεί να προκαλέσει συμπίεση των νεύρων, με αποτέλεσμα την απώλεια αίσθησης.

11. Μείωση του εύρους κίνησης

Στα πρώτα στάδια της Ρ.A. ένα άτομο μπορεί να παρατηρήσει ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα να λυγίσει τον καρπό του μπρος-πίσω.

Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, η βλάβη στις αρθρώσεις μπορεί να επηρεάσει τους συνδέσμους και τους τένοντες, καθιστώντας δύσκολη την κάμψη και την ευθυγράμμισή τους.

12. Οι αρθρώσεις επηρεάζονται και στις δύο πλευρές

Είναι σύνηθες για άτομα που πάσχουν από Ρ.Α. να εμφανίζουν συμπτώματα στις ίδιες αρθρώσεις και στις δύο πλευρές του σώματος. Αν και αυτή η συμμετρία είναι τυπική, δεν ισχύει για όλους.

Πηγή: Μedicalnewstoday.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου